El Clásico

Messi vagy Ronaldo, Guardiola vagy Mourinho - Barca vagy Real?

  • Göbölyös János
megosztom

86-86. Ebben az egy mutatóban egyformák. Szombaton este a Camp Nouban a 219. El Clásico következik, és aki nyer, az elmondhatja magáról, hogy ő a jobb. Legalább is statisztikailag, ami egyébként most senkit sem érdekel.

A Barcelona és a Real Madrid bajnoki versenyfutásában a Blancók vannak lépéselőnyben, a négypontos előnyük öt fordulóval a befejezés előtt elég lehet ahhoz, hogy 2008 után, a katalánok triplázását követően ismét ők végezzenek a Primera División élén. Számszakilag tehát egyszerű a képlet, a Királyi Gárda akkor is bajnok, ha bukik a Barca ellen, és nyeri a hátralévő meccseit. Csakhogy az El Clásico sok mindenben más, mint egy spanyol bajnoki, többek között abban, hogy rövid távon hatással lehet a további szereplésre, nem beszélve a jövő heti BL-elődöntő visszavágókról, amelyeket ugye mindkét csapat hátrányból kezd, és a Liga véghajrája szempontjából lélektanilag nagyon nem mindegy, hogy azokon milyen eredmény születik. Szóval, van itt még zavaró tényező bőven, most azonban maradjunk a csúcsderbinél. Néhány olyan szempontot vizsgáltunk, amely befolyásolhatja a Clásico kimenetelét. Hogy melyik milyen mértékben, azt olvasóinkra bízzuk.

Guardiola vagy Mourinho?

A szemkontaktust általában kerülik, de azért gratulálni szoktak egymásnak - Foto: AFPVisszatérő téma kettejükkel kapcsolatban, hogy melyik a jobb edző. Nem mennénk most bele ebbe a vitába, hiszen eldönthetetlen, még akkor is, ha a megnyert címek száma adhat objektív összehasonlítási alapot. S bár e tekintetben Guardiola vezet, azzal, hogy Mourinho Portugáliában (Porto), Angliában (Chelsea) és Olaszországban (Inter) is maradandót alkotott, szakmailag kompenzálhatja Pep-mester barcelonai sikereit. Szorítkozzunk csak az El Clásicókra, azokra a párharcokra, amikor egymás ellen készítették fel csapatukat. Ebben az összevetésben óriási a katalánok fölénye. 2010 nyara - Mourinho Madridba érkezése - óta tízszer meccseltek egymással, és a portugálnak mindössze egy győzelem jutott, amikor a Real tavaly a Mestallában hosszabbításban 1-0-ra megnyerte a Király Kupát. A másik kilenc találkozó (három bajnoki, két Spanyol Kupa-negyeddöntő, két Spanyol Szuperkupa-döntő és két Bajnokok Ligája-elődöntő) mérlege Guardiola szempontjából: öt győzelem, négy döntetlen, 21-10-es gólkülönbség.

Messi vagy Ronaldo?

Két korszakos egyéniség. A bajnokságban mindketten 41 találatnál járnak, a szezonbeli összes tétmeccset figyelembe véve Messi mérkőzés/gól mutatója 53/63, míg Ronaldóé 49/53. A két zseni 2009 ősze óta szerepel egymás ellen a spanyol bajnokságban, azóta ötször találkoztak a Ligában, háromszor a Spanyol Kupában, kétszer-kétszer a Spanyol Szuperkupában, illetve a Bajnokok Ligájában. A tizenkét meccsen az argentin hétszer, a portugál négyszer volt eredményes. Amennyire hasonló a gólérzékenységük, annyira eltér az alkatuk, a stílusuk, a személyiségük. Az egyértelműen látszik, hogy a 27 éves Ronaldo játéka a Real Madridban letisztult, évről-évre látványosabb és eredményesebb, míg a nála három esztendővel fiatalabb Messivel kapcsolatban mostanában egyre többször felvetődik a kérdés: hová, meddig fejlődhet még, mikor ér a csúcsra, ha meg már ott van, meddig képes tartani ezt a szintet. A szurkolók - és az egész futballvilág - számára mindenesetre ritkán adatik meg, hogy egyidőben láthatnak két ilyen fantasztikus képességekkel megáldott futballistát hétről-hétre a pályán - szombaton pedig egymás ellen.

Most még társbérletben vezetik a góllövő listát, de vajon így lesz-e a Clásico után is? - Fotó: AFP

Forma

Az utóbbi öt hét alatt hét bajnoki és három BL-mérkőzést játszott a két csapat. A tízmeccses széria elején még tíz pont volt a Real előnye a Ligában, ez olvadt mostanra négyre, ha tehát úgy tesszük fel a kérdést, hogy az elmúlt bő egy hónapban melyik együttes futballozott jobb formában, akkor a válasz egyértelmű: a Barcelona.

Forma-index (a legutóbbi tíz mérkőzés alapján)
Barcelona-Real Madrid
  ellenfél eredmény pontszám
BARCELONA      
  Levante (B) 2-1 2,50
  Getafe (B) 4-0 2,00
  Real Zaragoza (B) 4-1 2,50
  AC Milan (BL) 0-0 1,75
  Athletic Bilbao (B) 2-0 2,00
  AC Milan (BL) 3-1 3,00
  Mallorca (B) 2-0 2,50
  Granada (B) 5-3 2,00
  Sevilla (B) 2-0 2,50
  Chelsea (BL) 0-1 0,00
Forma-index*     2,075
REAL MADRID      
  Sporting Gijon (B) 3-1 2,00
  Atletico Madrid (B) 4-1 2,50
  Valencia (B) 0-0 1,00
  APOEL (BL) 3-0 3,50
  Osasuna (B) 5-1 2,50
  APOEL (BL) 5-2 3,00
  Real Sociedad (B) 5-1 2,00
  Villareal (B) 1-1 1,25
  Malaga (B) 1-1 1,00
  Bayern München (BL) 1-2 0,00
Forma-index*     1,875

* Az értékelésnél a legutóbbi tíz találkozót vettük figyelembe, a bajnoki (B) és a Bajnokok Ligája (BL) meccseket más  nehézségi fokozatba soroltuk. A győzelemért 2, ill. 3, a döntetlenért 1, ill.1,5 pontszám járt, ha ezeket vendégként érte el a csapat, azt 0,5 ill. 0,25 ponttal jutalmaztuk. Az átlagolás után (a tíz meccs összpontszámát elosztottuk tízzel) a végeredmény az együttes formáját jelzi.

Terhelés

Fizikai fáradtság természetesen ezen a szinten is létezik, a három-négy naponta játszott meccsek, főleg így a szezon végén sokat kivesznek a játékosokból. Megfelelő regenerációval és a rotáció alkalmazásával azonban kompenzálható az energiaveszteség, a keretek bősége és minősége, illetve az ellenfelek játékereje mindkét edző számára lehetőséget adott a változtatásra úgy, hogy az ne menjen a színvonal rovására. Itt azért mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy a BL-elődöntők után a Madrid egy nappal többet pihenhetett, ráadásul a Barcelona szinte végig szakadó esőben játszott a Chelsea ellen, ami nyilván plusz erőveszteséggel járt, és talán kissé lassította a regenerálódást.

Győzelmi kényszer

Mindketten ezzel a teherrel lépnek pályára, ám amíg madridi részről a három pont minden bizonnyal egyben a bajnoki címet is jelentheti (erről egyébként maguk a katalánok is így vélekednek), addig a Barcelona számára a győzelem csupán az egy pontra való felzárkózást eredményezi. Ez azért nagy különbség. Ennek tudatában a Real futballozhat nyugodtabban, bár ezt a szót a két csapat közelmúltbéli, feszültséggel terhelt mérkőzéseit tekintve el is feledhetjük.

  • Barcelona - Real Madrid 2012-04-21 20:00:00

 

Érték, népszerűség

Ami a legkevésbé befolyásolhatja a szombat esti derbi végkimenetelét, az a két csapat játékosainak összértéke közötti különbség. A transfermarkt.de adatai szerint a Barcelona jelenlegi 22 fős kerete 591 millió eurót ér, szemben a Real 23 fős keretével, amelynek becsült piaci ára 539 millió euró. A népszerűséget tekintve is a katalánok állnak jobban, az összehasonlítás alapjául a két klub hivatalos facebook-oldalán közzétett számokat vettük alapul, a péntek esti adatok szerint a Barcelonát 29.598.143-an, míg a Madridot 26.838.226-an kedvelik. Ám szerencsére nem a világhálón lesz a meccs, hanem Európa legnagyobb stadionjában, a Camp Nou-ban, ahol a Real Madridnak 95 000 katalán szurkolóval is meg kell küzdeni.

A 20 órakor kezdődő találkozóról honlapunk élő szöveges tudósítással jelentkezik!

El Clásico - számokban
Típus Összes mérkőzés Barcelona győz. Döntetlen Real Madrid győz. Gólkül.
Bajnoki mérkőzés 163 68 31 64 255-264
Spanyol Kupa 31 15 6 10 63-59
Spanyol Ligakupa 6 2 4 0 13-8
Spanyol Szuperkupa 10 3 2 5 13-21
BEK, BL 8 2 3 3 12-11
Összesen 218 86 46 86 356-363

 

 

megosztom