Birkózás

Három magyar a negyeddöntőben, Bácsi kiesett az olimpiai selejtezőn

  • MTI

Három magyar jutott negyeddöntőbe, de éppen a kvótaszerzésre legesélyesebb Bácsi Péter esett ki a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek második, szombati napján egy szabad- (120) és öt kötöttfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Az idén Eb-ezüstérmes nehézsúlyú szabadfogású Ligeti Dánielnek nem okozott gondot a lengyel Bartolomiej Bartnicki legyőzése, leginkább egy jó bemelegítés volt számára. Az első menetben hosszú állóharcot követően nem sokkal a menet vége előtt földre kényszerítette riválisát és előnyösebb helyzetét kihasználva a felsőtesténél fogva megforgatta a lengyelt (2-0), a folytatásban pedig egy mögékerüléssel győzött (1-0). A nyolc között a 2009-ben és 2010-ben vb-bronzérmes görög Joannisz Arzumanidisz vár rá, aki a legnehezebb ellenfele lehet a kvótát érő döntő kivívásáig.

Az igen kedvező sorsolást kapó, a Londonba vezető úton igazán nehéz ellenfelek híján lévő 84 kilós Lőrincz Viktor az első menetet a másfél perces tusakodást követően a parterhelyzet kivédekezésével nyerte meg (1-0) a svájci Thomas Suppiger ellen. A másodikban már nem bízta a véletlenre a dolgot, álló helyzetben megragadta ellenfelét és nagy ívben eldobta (3-0). A folytatásban a görög Teodorosz Tunuszidisz következik.

Egy súlycsoporttal lejjebb (74) Bácsi Péter az első fordulóban elért bravúros győzelmét követően - az idei Európa-bajnok azeri Rafig Huszejnovot múlta felül - kiválóan kezdett a grúz Zurabi Datunasvili, a tavalyi junior vb ezüstérmese ellen: előbb mögé került, majd kis ívben el is dobta. Amikor azonban állásból folytatódott a küzdelem, nem figyelt eléggé és riválisa nagy ívben elhajította a menet vége előtti másodpercekben (3-4). Az újabb felvonásban másfél percig nem volt pontot érő akció, a grúz térdelt le, s Bácsi nem tudott vele mit kezdeni, így kikapott (0-1).

A 60 kilós Kozák István az első menetben a szlovák Lévai Attila kisívű eldobásával (1-0), a másodikban pedig a parterhelyzet kivédekezésével nyert (1-0). Ő a kétszeres junior vb-bronzérmes örmény Alekszandr Mikaeljan ellen folytatja.

Minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton, azoknak még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket: jövő hétvégén a kínai és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.