Birkózás

Bácsi Péter győzött, Lőrincz Tamás kikapott első meccsén a selejtezőn

  • MTI

Az első párokban rendezett magyar-azeri "rangadókon" a 74 kilós Bácsi Péter győzött, a 66 kg-os Lőrincz Tamás kikapott a birkózók Szófiában zajló olimpiai selejtezőjén, melynek második, szombati napján egy szabad- (120) és öt kötöttfogású súlycsoport küzdelmeit bonyolítják le.

Az egymás melletti szőnyegeken zajló harcban Bácsi az idei Európa-bajnokkal, Rafig Huszejnovval, Lőrincz pedig a 2005-ben Eb-aranyérmes és 2008-ban olimpiai ezüstérmes Vitalij Rahimovval találta magát szembe a nyolcaddöntőbe jutásért. A két magyar ellentétes előjelekkel várta a küzdelmet, ugyanis Bácsi épp az idei Eb-n kikapott riválisától, viszont Lőrincz legutóbbi három összecsapásukat megnyerte.

Bácsi nem kezdett jól, egyperces tusakodás után ledöntötte őt Huszejnov, de amint állásból folytatódott a küzdelem, óriási elánnal megindulva kitolta riválisát a szőnyegről (1-1), így a menet utolsó pontját szerezve előnybe került. A sok fogyasztás miatt kritikus első meccsen Bácsin ezúttal nem látszott meg az energiahiány, a folytatásban is lendületes maradt, s újabb kitolással jutott túl nehéz ellenfelén (1-0). Ez azért is bíztató, mert Huszejnovnál - papíron - már csak könnyebb vetélytársak következhetnek, elsőként a grúz Zurabi Datunasvili, a tavalyi junior vb ezüstérmese. Bácsinak még három összecsapáson kell diadalmaskodnia a kvótáért.

Lőrinczék szőnyegén másfél percig nem történt értékelhető akció, s elsőként Rahimov ment le térdelő helyzetbe: a magyar pörgetési kísérletéből kibújt, így a mögékerülésre és a parterhelyzet kivédekezésére egy-egy pontot kapva az azeri nyerte a menetet (0-2). A folytatásban pedig a kitolási próbálkozásból is kiszabadult, melynek következtében Lőrincz került a küzdőtéren kívülre. A magyar azonban nem adta fel és másodjára "kirakta" a szőnyegről Rahimovot, ezzel övé lett a második két perc (1-1). A mindent eldöntő harmadik menetben ismét nem volt értékelhető akció, s megint Rahimov térdelt le: Lőrincz bár ezúttal kiemelte őt, nem tudta már eldobni, így kiesett, mert a parterhelyzet kivédekezésével Rahimov nyert (0-1).

A kötöttfogásúaknál a 60 kilós Kozák István és a 84 kg-os Lőrincz Viktor, továbbá az egyetlen szabadfogású birkózó, Ligeti Dániel a sorsolás következtében később kezd, nekik három meccset kell nyerniük a londoni indulási jog kivívásához.

Minden súlycsoportban csak a döntősök jutnak olimpiai kvótához, azaz aki vereséget szenvedett a fináléba vezető úton azoknak még két lehetőségük maradt, hogy megváltsák londoni repülőjegyüket: jövő hétvégén a kínai és a két hét múlva esedékes helsinki kvalifikációs verseny.