Férfi kézilabda

"Nem dőlt el" Nagy László olimpiai szereplése - videó

  • MTI

Nagy László, a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában címvédő FC Barcelona játékosa még nem tudja, hogy pályára lép-e spanyol vagy magyar színekben a londoni olimpián.

A 31 éves átlövő a Digi Sport televízió Reggeli Start című műsorának adott pénteki telefonos interjúban arra a kérdésre, hogy eldőlt-e, ott lesz-e a londoni olimpián, röviden válaszolt: "Nem."

Április 3-án az AS című spanyol sportnapilap azt írta, az ibériai ország Legfelső Sporttanácsa (CSD) támogatja Nagy honosítását. Az újság cikke szerint a CSD a 2000 óta a katalánok elitcsapatában játszó korábbi magyar válogatott kézilabdázó spanyolosításával egyetértő hatósági átiratot nemrég megküldte a spanyol igazságügyi minisztériumnak, és a honosítási eljárás hamarosan lezárul.

Nagy László a magyar férfi kézilabda-válogatottban.

A posztján 2011-ben a világ legjobbjának megválasztott balkezes átlövő legutóbb 2009. június 21-én szerepelt a magyar nemzeti csapatban, így londoni ötkarikás részvételének elvi akadálya nem lenne, mivel a nemzetközi sportági szövetség (IHF) szabályai szerint három év szünet kell ahhoz, hogy valaki más ország színeiben játszhasson.

Nagy László hivatalosan tavaly február 10-én jelentette be, hogy nem kíván a magyar válogatottban szerepelni. Az együttes korábbi csapatkapitánya 2010 novemberében közölte: addig nem jön, amíg az általa felvetett gondok - például a sportolók napidíja és biztosítása körüli problémák - meg nem oldódnak. A barcelonai átlövő mellett akkor kiálltak a társak, tárgyalást kezdeményeztek a szövetséggel, és rövid ideig arra is esély mutatkozott, hogy az átlövő vállalja a 2011. januári világbajnoki szereplést. Erre végül nem került sor, a szövetség által felkért testület nem tudott megegyezni vele. A csapat aztán nélküle vívta ki az olimpiai selejtezőt érő hetedik helyet Svédországban, majd ugyancsak nélküle harcolta ki a 2012-es Eb-n való szereplés jogát.

A magyarok az április elején megrendezett göteborgi olimpiai selejtezőn - ismét Nagy nélkül - megszerezték a londoni kvótát.