Ökölvívás

Kalucza kikapott, de legyőzője még kijuttathatja az olimpiára

  • MTI

Kalucza Norbert kikapott az 52 kg-osok elődöntőjében a hazai környezetben szereplő Eker Selcuktól a trabzoni férfi ökölvívó olimpiai selejtezőn pénteken, azonban így is kijuthat a londoni játékokra, ha legyőzője a fináléban is diadalmaskodik.

A hazai pálya minden előnyét élvező török bokszolók ellen nagyon nehéz Trabzonban győzni, nem sikerült ez az Európa-bajnok Bacskai Balázsnak (69 kg) sem szerdán, ezért tartott a magyar csapat a pénteki elődöntőtől.

A meccs aztán igazolta a magyar félelmeket, a debreceniek ökölvívója ugyanis hiába tett meg mindent a sikerért, ez kevés volt. Az első menetet Kalucza gyönyörű bal horga vezette fel, ezt követően pedig kiegyenlített küzdelem folyt a ringben. A hazai nézők által hajtott Selcuk ugyan agilisabb volt, többet ütött, ám jóval pontatlanabb is volt a nagyon összeszedett magyarnál. Az eredményjelzőn ezek után mintha egy másik meccs részeredménye villant volna fel: 9-4-re vezetett a török.

A második szakaszban már valóban nem lehetett "ikszes" meccsről beszélni, Kalucza nagyon energikusan, szép ütéskombinációkkal rukkolt elő, riválisa pedig két percen keresztül tulajdonképpen egyetlen pontos ütést sem indított. A hajrában kicsit ugyan aktívabb lett Selcuk, a lelátóról azonban még ekkor is a magyar tűnt jobbnak. Az újabb részeredménynél azonban a hazai bokszoló már 15-9-re vezetett. A harmadik szakaszban már nem volt kérdéses a meccs kimenetele, Kaluczát dicséri azonban, hogy még ekkor sem adta fel, a vége azonban 22-12 lett Selcuknak.

"Norbi gyönyörűen helyt állt, az eredmény, különösen a különbség, nyilvánvalóan nem fedi a valóságot, de nagyon elégedett vagyok vele, s remélem, hogy a török kiviszi őt Londonba" - nyilatkozta a meccs után Csötönyi Sándor, a hazai szövetség elnöke az MTI-nek.

A pekingi olimpián is szerepelt Kalucza nagyon jól bokszolt, így nem lehet oka az elkeseredésre, már csak azért sem, mert ha Selcuk szombaton szintén nyer, akkor a magyar is ott lehet Londonban. Ebben a súlycsoportban három kvótát osztanak, a harmadik pedig az lesz, aki a későbbi győztestől kapott ki az elődöntőben.

A pénteki programban még a plusz 91 kg-os Bernáth István lesz érdekelt, s neki mindenképpen győznie kell a francia Tony Yoka ellen az olimpiai induláshoz.