Bahreini Nagydíj

Ha egy üzlet beindul – szabadedzések

  • Kele János

Rosbergnél nagyon beindult az üzlet, első győzelme után rögtön az ismétlésre hajt - a Mercedes pedig nem is tűnik rossznak.

A Mercedes megint a hátát mutatná a mezőnynek - fotó: AFP

Amikor Damon Hill 1993-ban jócskán túlkoros „újoncként” élete első futamgyőzelmét aratta a Hungaroringen mezőnyből magasan kiemelkedő Williamsével, szinte rögtön a célba érkezés után arról beszélt, mekkora gát szakadt át benne. Merthogy győzni is meg kell tanulni, nem csak veszíteni, mondta, szavainak igazát pedig alig valamivel később saját példáján bizonyította: a magyarországi siker után gyors váltásban a belga és az olasz versenyt is behúzva valósággal új értelmet adott a „ha egy üzlet beindul…” kezdetű mondásnak. És hogy miért fontos ez éppen itt és most? Nico Rosberg, a Mercedes friss kínai győzője a pénteki szabadedzés során hasonló kegyelmi állapotban körözött, mint annak idején a gátat átszakító Hill…

Nagy jelentőséget persze nem kell tulajdonítani a dolognak, egyelőre még csak a pénteki edzésnapon vagyunk túl, ami (bármennyire is szeretünk belőle következtetéseket levonni) valójában sehová sem számít, akkor sem, ha valaki majd fél másodperccel autózik jobb időt a mögötte következő, nem mellesleg kétszeres világbajnok riválisnál. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyire rezeg a léc a futamot illetően, a Force India például szőröstől-bőröstől kihagyta a második szabadedzést, mondván semmi kedvük belefutni a délutáni demonstrációba Manama utcáin. A Sauber furgonját eközben néhány símaszkos lepte meg a főváros utcáin, szóval barátságos a hangulat, a szó se róla. Ecclestone persze nyugodt, mint a hajnal csendje, nincs itt semmi látnivaló, mondja, futam meg biztosan lesz, mert le egyrészt le van szervezve, másrészt meg már úgyis mindenki itt van, punktum.

A csapatok és a versenyzők (de főleg az egyszerű melósok és ismeretlen háttérmunkások) persze koránt sincsenek kibékülve a szituációval, szóval erősen benne van a meglepetés a levegőben, annál is inkább, mivel a helyzet a domino-elvet követi: ahogy az egyik csapat bejelenti, hogy nem kockáztatja az indulást a hétvégi versenyen, egészen biztosan lesz, aki egyetért vele és szintén csomagol, a csonka futam nem futam elv alapján pedig előbb-utóbb Mr. Formula-1-nek is be kell majd adnia a derekát.

Persze ez ma még csak összeesküvés-elmélet, a csapatok túlnyomó többsége ugyanis hiszti nélkül rótta a köröket a szahíri versenypályán, és a külső szemlélő számára úgy tűnt, meg sem fordul a fejében senkinek, hogy ne versenyezzen a hétvégén.  Főleg nem akkor, amikor Nico Rosberg egy varázslatos űridőt futva délután jelezte: a Mercedes magasról tesz a megmondóemberek véleményére, és annak ellenére igencsak jól megy a 40 fokos aszfalton, hogy sokan már a sanghaji verseny leintése után kerek-perec kijelentették: a stuttgarti autók csak hűvös körülmények között versenyképesek.

Nos, ezt a szeterotípia máris megdőlni látszik, a Mercedes ugyanis azon túl, hogy egy körön a hagyományoknak megfelelően piszok gyors volt, a hosszabb etapokat sem bírta kevésbé, mint riválisai. Azok a riválisai, akik közül még mindig a McLaren tűnik a legerősebbnek, üres tankkal, egy körön, lágy abroncsokon akár még a Mercedes szintjét is hozzák, pláne extrém magas hőmérsékletű aszfalton, amivel azért a stuttgarti masináknak még mindig nagyon meggyűlik a baja.
Hosszabb etapokon, magasabb üzemanyagszint mellett már mások az erőviszonyok, a Red Bull például kifejezetten erős a csurig megtankolt autóval, a pénteki idők alapján a Mercedest simán veri, de akár még a McLarenre is veszélyes lehet. Csapaton belül ráadásul fordult a trend, az eddigi három versenyen rendre felülkerekedő Webber ezúttal mintha fonalat veszített volna, Vettel simán verte a pénteki napon – igaz, a jól értesültek tudni vélik, a Red Bull újonnan kifejlesztett, a Mercedesére hajazó F-csatornás DRS-e csak a kétszeres világbajnok autójára lett felszerelve, a nyurga ausztrál nem részesült ebben a kegyben.

A Ferrari továbbra is meglehetősen messze áll az élmenőktől, melegebb aszfalt ide vagy oda, Alonsóék mintha egy helyben toporognának, a pénteki idők alapján még a Mercedesre sem veszélyesek igazán, holott az évad első versenyén, Ausztráliában még más volt a helyzet. Az eddigi tapasztalatok alapján akár még a Sauber és a délelőtt a lágy abroncsokon meglepően gyors Force India is veszélyes lehet az olaszokra, de nem szabad elfelejtkezni a Williamsről és a magas hőmérséklet mellett rendszeresen versenyképes Toro Rossóról sem. Nagyon úgy tűnik, hogy a még mindig pont nélkül álló Felipe Massának ezúttal a szokásosnál is jobban fel kell kötnie a gatyát…

A legnagyobb gondot minden kétséget kizáróan a rendkívül meleg aszfalt okozta a versenyzőknek, a lágy abroncsok gyakorlatilag hét kör elteltével elkezdtek kopni, és nem csak a Mercedeseken: Button, Hamilton és Vettel is hasonló jelenséggel küzdött a délutáni szabadedzés alatt. Igaz, az abroncsok viselkedésére ekkor már kihatott a hőmérséklet folyamatos csökkenése is, a körülmények változása pedig egyértelműen a Mercedes malmára hajtotta a vizet – Rosberg egyre gyorsabb lett, ahogyan hűlt a pálya, igaz, a gumikopást jelentősen nem sikerült redukálnia ekkor sem.

Összességében kiélezett, szoros csatát várhatunk a szombaton egy órakor kezdődő időmérő edzésen, a Mercedesek várhatóan ismét nagyon erősek lesznek egy körön, a gátat Kínában átszakító Rosbergre pedig különösen megéri majd pénzt pakolni, lévén a fiatal német a második gyakorláson megint olyan űridőt és űrkört rakott össze, ami csak keveseknek menne ebben a mezőnyben. A csapattárs Schumachernek például biztosan nem, igaz, a veterán hétszeres bajnok valós erejét nem tudtuk felmérni a délutáni edzésen: legjobb körében hiába futott jobb első szektort, mint Rosberg, a pálya közepén beragadt egy Caterham mögé, így nem sikerült az ötödik helynél előrébb férkőznie.

Hatharom tipp az időmérőre
Bahreini Nagydíj, Szahír
1. Rosberg (Mercedes)
2. Hamilton (McLaren)
3. Schumacher (Mercedes)
4. Vettel (Red Bull)
5. Button (McLaren)
6. Räikkönen (Lotus)
Forma-1
Bahreini Nagydíj
2. szabadedzés:
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:32.816 perc
2. Mark Webber (ausztrál, Red Bull) 1:33.262
3. Sebastian Vettel (német, Red Bull) 1:33.525
4. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:33.747
5. Michael Schumacher (német, Mercedes) 1:33.862
6. Jenson Button (brit, McLaren) 1:34.246
 
korábban:
1. szabadedzés:
1. Hamilton 1:33.572 perc
2. Vettel 1:33.877
3. Paul di Resta (brit, Force India) 1:34.150
4. Rosberg 1:34.249
5. Button 1:34.277
6. Nico Hülkenberg (német, Force India) 1:34.344
 
a további program:
szombat:
3. szabadedzés 10:00
időmérő edzés 13:00
vasárnap:
futam 14:00