Ökölvívás

Kalucza elődöntős a selejtezőtornán, közel az olimpiai kvóta

Kalucza Norbert nagyon közel került a kvótához, miután szerdán bejutott az 52 kg-osok elődöntőjébe a Trabzonban zajló ökölvívó olimpiai selejtezőn. Súlycsoportjában három indulási helyet osztanak ki, így szerencsés esetben egy pénteki vereséggel is londoni résztvevő lehet.

A debreceni bokszoló - aki Dobrádi Zsolt agyhártyagyulladása után került be a trabzoni utazók közé - a magyar csapat tájékoztatása szerint az első menetet két ponttal elvesztette a grúz Szeveriane Csiladze ellen, s a hátránya a második három percben sem csökkent. Az utolsó szakaszban aztán Kalucza óriási erőket mozgósított, folyamatosan ütötte ellenfelét, akit a mérkőzésvezető szinte folyamatosan figyelmeztetett a legkülönfélébb szabálytalanságokért. Intést ugyan a grúz nem kapott, de a magyar öklöző e nélkül is megfordította a meccset, melyet végül minimális különbséggel, 14-13-ra nyert meg.

"Nagyon nehéz meccs volt, kellemetlen ellenfelet kaptam a grúz személyében, mert végig fogott, szabálytalankodott. Tudtam, hogy két ponttal vesztésre állok, de egy pillanatra sem veszítettem el a reményt, és harcoltam a végsőkig. Kimondhatatlanul boldog vagyok" - nyilatkozta Kalucza.

A pekingi olimpián is szerepelt Kalucza pénteken a hazai Eker Selcukkal mérkőzik, s ha nyer, biztosan ott lesz Londonban. Ha veszít, kvótájához a török döntőbeli sikerére lesz szüksége, mivel - a furcsa szabály szerint - az lesz a torna harmadikja, aki a későbbi győztestől kap ki az elődöntőben.

A szerdai folytatásban még négy magyar lép a kötelek közé: a 2010-es Európa-bajnok Bacskai Balázs (69 kg) a szintén török Abdulkadir Korogluval, a tavalyi Eb-harmadik Szellő Imre (81 kg) a brit Callum Smith-szel, Bernáth István (plusz 91 kg) a szlovén Labinot Xhoxhajjal, míg Darmos József (91 kg) az ír Thomas McCarthyval meccsel. Bacskai és Bernáth 15:45, míg Szellő 16 órakor, Darmos pedig 20 óra körül kezd.