Technika

Forma-1-es fejlesztésű lendkerék spórolhat a londoni buszosoknak

A Forma-1-es Williams-istálló által kifejlesztett lendkerekeket építenek néhány londoni buszba, hogy üzemanyagot spóroljanak.

Londoni buszLondon egyik legnagyobb busztársasága egyelőre hat járműbe építi be a Williams F1 által fejlesztett lendkereket, amit a Forma-1-es istálló a sorozatban jelenleg alkalmazott KERS-rendszer alternatívájaként dolgozott ki, de amelyet a szabályozások miatt nem vetettek be. A cél, hogy minél több üzemanyagot megspóroljanak, és így óvják - első körben - a pénztárcájukat.

"Az elérhető fogyasztáscsökkentés még akkor is vonzó számunkra, ha csak a szakértők alacsonyabb, 10-15 százalékos becslése valósul meg" - mondta Phil Margrave, a Go Ahead társaság üzemeltetési igazgatója. - "Három hónapon belül megtudjuk, hogy ez a technológia megfelelő-e számunkra. Sok próbálkozásunk volt már a korábbi években, de azok mind kudarcba fulladtak. Már húsz éve is kipróbáltunk egy rendszert, de az olyan hangos volt, hogy az utasok féltek tőle. Ha beigazolódik, hogy a rendszer költségei öt éven belül megtérülnek, akkor akár még a 10 éves buszainkba is beépítjük."

A lendkerekekkel, mint energia-visszanyerő eszközökkel régóta kísérleteznek a szakemberek, és az a legfőbb probléma velük, hogy túl nehéznek kell lenniük ahhoz, hogy elég energiát tudjanak tárolni. A Williams fejlesztésének lényege, hogy jóval könnyebb, mint a korábbi szerkezetek, mintegy 50 kg-ot nyom, viszont jóval nagyobb fordulatszámon pörög, mintegy 40000 fordulattal percenként. Ezen kívül jóval könnyebben beilleszthető a buszokba, mint mondjuk a személyautókban alkalmazott hibrid rendszerek, amelyeket csak a gyártás során tudnak beépíteni.

"A 15 tonnás, megállókban rendszeresen megálló buszok által keltett erők eléggé hasonlítanak egy Forma-1-es autóéihoz, így azt gondoljuk, hogy a rendszer mindenképp vissza tudja hozni az árát öt éven belül" - nyilatkozta Ian Foley, a Williams istálló hibrid energiáért felelős részlegének vezetője. "A fogyasztást akár 30 százalékkal is csökkentheti. Már kezdettől fogva a technológia ideális vásárlójaként tekintettünk a tömegközlekedésre, mivel a rendszert személyautókba beépíteni egyelőre haszontalan lenne."

A lendkereket egyébként a Forma-1-ben ugyan nem használták, de az Audi és a Porsche versenyautóiban a különféle sorozatokban igen, és az Audi az idei Le Mans-i 24 órás viadalon is szeretné kipróbálni. A Williams emellett vonatok számára is kísérletezik hasonló szerkezetekkel.