Bajnokok Ligája

Drogba bosszút állt a csak kapufákig jutó Barcelonán

  • V.P

A Bajnokok Ligája szerdai elődöntőjében az angol Chelsea hazai pályán fogadta a címvédő Barcelona csapatát. Ugyan a mérkőzés nagy részében a katalán csapat meddő fölényben futballozott, az angolok egyetlen valamire való helyzetüket értékesítették, így egygólos előnnyel utazhatnak a jövő keddi visszavágóra.

A két fél jól ismerheti már egymást, hiszen az elmúlt években tíz alkalommal is összecsaptak a legrangosabb európai kupasorozatban. A mérleg meglehetősen kiegyenlített: 3-3 győzelem mellett 4 döntetlent produkáltak a csapatok.

Drogba minden rutinját előkapta a rangadóra, góljával pedig eldöntötte a mérkőzést / AFP

A Chelsea és a Barcelona legutóbb a 2009-es elődöntőben futott egymásba, akkor egy barcelonai 0-0-t követően a Stamford Bridge-en 1-1-et játszottak, ami a katalánok fináléba jutását eredményezte. Azon a mérkőzésen Didier Drogba emlékezeteset alakított, hiszen ki ne emlékezne arra a jelenetre, amikor a kamerába belenézve kürtölte világgá, hogy szerinte csalás áldozata lett csapata...

Igaz, hogy azóta már eltelt három év, de az emlékek nem koptak, így rendkívül feszült hangulatban kezdődött a találkozó. A kezdeti idegeskedés után a Barcelona gyorsan elkapta azt a bizonyos fonalat, és közel 70 százalékos labdabirtoklást produkálva helyzetek sorát alakította ki. Rögtön az elején Iniesta labdája után Alexis Sánchez emelt a kapufára, majd Cesc Fabregas előtt adódott óriási ziccer, amit végül csúnyán elbaltázott. A futball egyik alapigazsága, hogy a sok kihagyott helyzet megbosszulja magát, és bizony, ezen a napon ez ismét megerősítést nyert: az első félidő utolsó percében Messi labdavesztése után Lampard indította Ramirest, akinek beadását Didier Drogba laposan Victor Valdes hálójába lőtte (1-0).

A fordulás után gyorsan "beállt" a találkozó, a Chelsea nemegyszer tíz emberrel védekezve akadályozta a Barca játékát, amelynek játékosai nem tudtak mit kezdeni az erőtől duzzadó angol védőfallal. Adriano lövésénél Cech tornázott nagyot, de a legnagyobb helyzet ebben a félidőben is Alexis előtt adódott: az 57. percben egy Fabregastól kapott labdát a chilei a védők szorításában négy méterről lőtt mellé. A semleges szurkolók bizonyosan nem rágták le a körmüket a félidő középső szakaszában, a szakadó esőben az izgalmak csak az utolsó percekben érkeztek. A 87. minutumban Messi szabadrúgása után Puyol csúsztatott kiválóan, de Cech hatalmasat védve szögletre mentett, majd a hosszabbítás utolsó percében Pedro lábában maradt az egyenlítő gól, a fürge spanyol a bal kapufát találta telibe, majd a kipattanót Busquets küldte a lelátóra.

Jellemző kép: Lionel Messi ezen a meccsen volt, hogy négy védő is jutott

Josep Guardiola csapata hiába birtokolta sokkal többet a labdát, hiába próbálkozott 24 kapura lövéssel, hiába játszott jobban ellenfelénél, ezen az estén a Chelsea játékosai emelhették magasba a kezüket a lefújás után. A Real Madridhoz hasonlóan tehát a másik spanyol gigász is hátrányba került az első mérkőzés után, jövő hét kedden a Nou Campban következhet a második felvonás.

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
Chelsea - Barcelona 1-0 (1-0)
London, Stamford Bridge, vezette: Felix Brych (német).
Chelsea: Cech - Ivanovics, Terry, Cahill, Cole - Mikel, Meireles - Ramires (Bosingwa, 88.), Lampard, Mata (Kalou, 74.) - Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo.
Barcelona Valdés - Alves, Puyol, Mascherano, Adriano - Xavi (Cuenca, 87.), Busquets, Fabregas (Thiago, 78.) - Sánchez (Pedro, 67.), Messi, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola.
Gólszerző: Drogba (45+2.)
Sárga lap: Ramires (69.), Drogba (86.), ill. Pedro (71.), Busquets (76.)
Chelsea - Barcelona
statisztika
28% Labdabirtoklás 72%
4 Kapura lövés 12
1 Kaput eltaláló lövések 8
3 Kaput nem találó lövések 4
11 Szabadrúgás 16
1 Szöglet 8
5 Les 2
21 Bedobás 16
6 Védés 0
8 Kirúgás 8
11 Szabálytalanság 9
2 Sárga lap 2


















 

Részletes tudósítás

Vége a mérkőzésnek!!

93. perc: Kis híján megint dráma lett a vége! Messi és Busquets összjátéka után az argentin elöl becsúszva mentettek a hazaiak, csakhogy érkezett Pedro és kapura tekert, de szerencsétlenségére a kapufát találta el!.

Három perc hosszabbítást lesz!

88. perc: Ramires helyett Bosingwa a Chelsea-ben.

87. perc: Messi a felrúgásáért megítélt szabadrúgást ívelte középre, Puyol fantasztikus mozdulattal a kapunak háttal csúsztatott, de Cech még szebb mozdulattal óriásit védett.

87. perc: Xavi helyett Cuenca a pályán.

85. perc: Egy kósza Chelsea-támadás után Kalou lőhetett közelről, de a német bíró szabálytalannak látta az elefántcsontpartit, ezért kifelé járt szabadrúgás.

Már csak öt perc van hátra a találkozóból, de nem tud helyzetbe került a vendégcsapat, az angolok hősiesen védekeznek.

80. perc: Drogba szerzett labdát a saját tizenhatosán belül, majd egészen a félpályáig sprintelt vele, Kalou-nak szánt labdája azonban pontatlan volt, így nem lett veszélyes a kontra.

78. perc: Fabregas helyére Thiago Alcantara jött a Barcelonába.

76. perc: Ramires felvágásáért Sergio Busquets kap sárga lapot.

76. perc: Juan Mata helyén Salomon Kalou érkezik a hazaiakhoz.

70. perc: Xavi végezte el a szabadrúgást, de jócskán fölé tekert.

69.perc: Messit sárga lapot érően rúgja fel Ramires, a Chelsea kapujától mindössze 18 méterre.

66. perc: Alexis Sánchez helyett Pedro jön a Barcelonába.

64. perc: Mikel kezezése miatt ígéretes szögből végezhetett el szabadrúgást a Barcelona, de Messi lapos kísérlete nem jutott át a sorfalon.

62. perc: Messi indult meg szenzációsan, de Gary Cahill az utolsó pillanatban elválasztotta a labdától.

58. perc: Adriano beadás mindenki lába alatt elsuhan, majd érkezik Dani Alves és felszabadítja az angol kaput...

57. perc: Hatalmas helyezet maradt ki! Alexis kényszerítőzött Fabregasszal, a spanyol beemelése után a chilei négy méterről gurított mellé - igaz, a védők szorongatták rendesen.

53. perc: Először végezhetett el szögletet a Chelsea, Lampard beíveléséről Cahill nem sokkal maradt el a hosszú oldalon.

51. perc: Adriano unta meg a tili-tolit, egy remek csel után lövőhelyzetet alakított ki, majd 17 méterről célba vette a kaput - Petr Cech nagy védést mutatott be.

50. perc: Iniesta lövését blokkolták a védők, a szögletarány 0-5.

Elkezdődött a második félidő!

A Barcelona a kezdeti tapogatózás után elkapta azt a bizonyos fonalat és gyakorlatilag az egész félidőben meddő fölényben futballozott. A játékrész középső harmadában futószalagon dolgozta ki helyzeteit a címvédő, de vagy Cech védett nagyot vagy Fabregasék céloztak pontatlanul. Az első félidő hosszabbításában egy labdaszerzés után a Chelsea azonnal büntetett, a nagy akarással játszó Drogba közelről szerzett vezetést övéinek.

Chelsea - Barcelona
statisztika
31% Labdabirtoklás 69%
2 Kapura lövés 5
1 Kaput eltaláló lövések 5
1 Kaput nem találó lövések 0
4 Szabadrúgás 9
0 Szöglet 4
5 Les 1
14 Bedobás 7
4 Védés 0
3 Kirúgás 2
4 Szabálytalanság 3
0 Sárga lap 0

Vége az első félidőnek!

 

45+2. perc: GÓÓÓL!!! Vezet a Chelsea! Messit szerelte a középpályán Lampard, majd egy hosszú labdával azonnal indította a felfutó Ramires, a brazil maga elé tette, majd okosan passzolt Drogbának, aki belsővel a bal kapufa tövéhez lőtt (1-0).

45. perc: Kettő perc hosszabbítást jelez a negyedik játékvezető.

43. perc: Messi négy védő között indult meg majd ugratta ki Fabregast, a spanyol el is pöccintette Cech mellett a labdát, de Ashley Cole utolérte a vánszorgó játékszert és kivágta. 

42. perc: Xavi végzett el egy sarokrúgást, a kifejelt labdát Dani Alves jó 25 méterről rátűzte, de csúnyán fölé ment.

Az utóbbi percekben leült a mérkőzés, elsősorban a küzdelem dominál, de a játékosok rengeteget szabálytalankodnak.

36. perc: Puyol harcolt nagyot Drogbával, ami után a katalánok csapatkapitányának megsérült a csuklója. Egy kis fáslizás és már folytatódhat is a küzdelem...

32. perc: Messi indítása után Iniesta lépett volna ki, de Cahill időben tisztázott.

28. perc: Futószalagon érkeznek a Barcelona-helyzetek: ezúttal Alexis Sánchez jobb oldali beadását Messi fejelte kapura, de a 13-14 méterről megbólintott labdára Cech odaért.

26. perc: Fabregas is villant: a katalánok 4-ese Cahillt forgatta meg, majd éles szögből a rövid felsőt vette célbe, de Cech résen volt és védeni tudott.

25. perc: Iniesta csinált bolondot Cahillből, a spanyol az alapvonalnál belépett a 16-oson belülre a védő eltüntette, de a bíró nem látta szabálytalannak az esetet.

19. perc: Ivanovics bedobása után Busquets pont Mata elé fejeli ki a labdát, de az apró termetű spanyol jócskán fölé durrant.

17. perc: Messi viharzott át a komplett Chelsea-védelmen, majd visszagurítása után Iniesta lövését hárította Cech, a kapusról kipattanó labdát Fabregas csúnyán "eltörte", pedig szemben állt a kapuval. Nagy helyzet maradt ki.

Az első 15 perc után 63 százalékban birtokolta a labdát a vendég katalán csapat, amely egy kapufáig már el is jutott. A hazaiak egyelőre nem tudnak mit kezdeni ellenfelükkel, még nem sikerült kapura lőniük.

11. perc: Ivanovics bedobása után a Barca védőinek az ötösről kellett tisztánia.

9. perc: Kis híján vezetést szerzett a Barcelona: a Chelsea beragadó védői közül Alexis lépett ki remekül, a chilei miután mellel megszelidítette Iniesta labdáját a kirontó Cech fölött a kapufára emelt.



7. perc: Drogba csapta be csúnyán Mascheranót a félpályánál, de hiába lódulhatott meg egyedül a kapu felé, a keresztező Puyolt rosszul akarta megkerülni, így oda lett a lehetőség.

Az első öt percben kapkodó a játék, mindkét csapat rendkívül feszültnek tűnik.

3. perc: Drogba csapott le Petr Cech kirúgására, de az elefántcsontparti támadótól elpattant a labda így Valdes felszedte.

1. perc: A német Felix Brych sípszavára a Barcelona kezdi a mérkőzést.

20:43 - A két csapat legutoljára 2009-ben találkozott egymással - ugyanígy az elődöntőben - az egyenes kieséses szakaszban, akkor egy barcelonai 0-0 után a Stamford Bridge-en 1-1-et játszottak a felek.

20:41 - "Csodálom ezt a csapatot, mert rendszeresen képesek voltak bejutni a Bajnokok Ligájába a legjobb négy közé, és a bajnokságban is mindig a legjobbak között vannak" - dicsérte ellenfelét a katalánok szakvezetője Josep Guardiola.

20:40 - "Nyugodtan mondhatjuk, hogy két tökéletes meccsre lesz szükségünk, de az utóbbi hat hétben mutatott játékunk hitet ad nekünk. Nagyon jó a hangulat a csapatnál, és nem hiszem, hogy játszhattunk volna jobb meccset vasárnap." - nyilatkozta a találkozó előtt Roberto Di Matteo, a Kékek megbízott menedzsere.

20: 34 - Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a Chelsea-Barcelona rangadó!

Bajnokok Ligája, elődöntő, 1. mérkőzés
Chelsea - Barcelona 1-0
London, Stamford Bridge, vezeti: Felix Brych (német).
Chelsea: Cech - Ivanovics, Terry, Cahill, Cole - Mikel, Meireles - Ramires, Lampard, Mata - Drogba. Menedzser: Roberto Di Matteo.
cserék: Turnbull, Bosingwa, Essien, Malouda, Torres, Kalou, Sturridge.
Barcelona: Valdés - Alves, Puyol, Mascherano, Adriano - Xavi, Busquets, Fabregas - Sánchez, Messi, Iniesta. Vezetőedző: Josep Guardiola.
cserék: Pinto, Bartra, Thiago, Piqué, Pedro, Keita, Cuenca.