Olimpia 2012

100 nap Londonig - Legalább 12 doppingellenőrünk kap "kvótát"

  • MTI

Több magyar doppingellenőr is hivatalos minőségben lesz jelen a londoni nyári játékokon, ahol a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megbízásából fog dolgozni.

Számuk jelenleg tizenkettő - hangzott el a hazai doppingellenes tevékenységet ellátó MACS keddi sajtótájékoztatóján. A Magyar Antidopping Csoport vezetője, dr.Tiszeker Ágnes elmondta, hogy az olimpián közreműködő munkatársai valamennyien szigorú vizsgát téve érdemelték ki a londoni megbízást, amire okkal büszkék. Hozzátette, hogy a létszám még bővülhet egy-két fővel.

Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára arról beszélt, hogy a magyar pozitív esetekkel szolgáló athéni játékok után szerinte a világon a legszigorúbbnak számító szankciókat léptetett életbe a MOB, beleértve az olimpiákról való örökös kitiltást. London előtt a magyar olimpiai csapat tagjainak legalább három, a paralimpiásoknak két vizsgálaton kell részt venniük, a legjobbak pedig még több mintavételre számíthatnak.

Lesznek, akiket tíznél is többször vetnek alá "tisztaságvizsgálatnak" - fűzte hozzá a MACS vezetője, akinek elmondása szerint 900 és 1001 között várható az idei hazai ellenőrzések teljes mennyisége. Felhívta a figyelmet rá, hogy az olimpiai időszakra külön NOB-szabályzat vonatkozik. Ez július 16-ától, az olimpiai falu megnyitásától az augusztus 12-i zárónapig tart, ebben periódusban bárhol, bárki - akár itthon, akár külföldön - mintaadásra kötelezhető, s ha bármilyen tiltott listás anyagot találnak a szervezetében, még ha netán már leversenyzett is, doppingvétséget követ el, de az is, aki a holléti nyilvántartásban általa megadott órában nem elérhető az ellenőrök számára. Ugyancsak szankcionálandónak minősül, ha - és ez a sportolók mellett a sportszakemberekre is vonatkozik - valakinél doppingnak minősülő tiltott szert találnak, annak puszta birtoklása is büntetést von maga után. A megbukott versenyzőre eltiltás vár, eredményeit törlik.