Kínai Nagydíj

Ki volt a hétvége legmenőbb sofőrje? - szavazás

  • Kele János

A történelmet író Rosberg, a feltámadó Button, vagy a harmadik helyek gyűjtéséből sportot űző Hamilton volt a hétvége legjobbja?

A világsajtó váltig állítja, az elmúlt évek egyik legzseniálisabb futamán vagyunk túl, a Kínai Nagydíjon csak úgy repkedtek az előzések, volt meglepetés, dráma, elrontott boxkiállás, két keréken száguldó energiaitalos-doboz, már-már úgy érezte magát az ember, mint a vásárban. No, de ki volt a hétvége legmenőbb sofőrje?

Rosberg itt még nyeretlenül száguld a Kínai Nagydíj időmérő edzésén - forrás: AFP
 

Nico Rosberg (német, Mercedes GP, 1. hely)
Összehozta a tökéletes hétvégét, kezdve a szombati időmérő edzésen futott eszeveszetten gyors körétől egészen a vasárnap délutáni leintésig. Sikerének értékét növeli, hogy az idény első két versenyén meglepetésre jócskán kikapott a veterán Michael Schumachertől, csak keresgélte önmagát, a legkritikusabb hangok már azt pedzegették, hogy kifelé áll szekerének rúdja a csapattól. A bírálatokra elemi erővel cáfolt rá, pályafutása 111. versenyén nem csak első pole pozícióját, de első futamsikerét is megszerezte, amolyan ráadásképpen pedig az első olyan német pilóta lett, aki egy színnémet csapat versenyzőjeként locsolhatta a dobogó tetejéről pezsgőjét. Győzelmének kulcsa a jó rajt, és a rendkívül erős első etap volt, ennek, és kétcserés taktikájának köszönhette, hogy riválisaival ellentétben nem „fulladt” bele a középmezőnybe, hanem végig viszonylag tisztán és jó ritmusban tudott autózni. Nem tudni ugyan, hogy remek, a várakozásokat jóval felülmúló versenytempója, mennyiben írható a meglehetősen hűvös időjárás, és mennyiben a Mercedes kézzelfogható fejlődése számlájára, de győzelmének értékéből ez jottányit sem von le, hiszen vitán felül kijárt már neki az F1-es Nagydíj-siker.
 

Jenson Button (brit, McLaren-Mercedes, 2. hely)
Nem az ő hétvégéje volt a kínai, a teljes pénteki és szombati napja arra ment el, hogy valahogyan képes legyen működésre bírni az abroncsokat, mégsem járt kifejezett sikerrel. Ez a probléma manifesztálódott az ötödik rajthelyben (ami ugye hatodik lett volna a csapattárs Hamilton büntetése nélkül), de azt sem szabad elhallgatnunk, hogy Jenson és a csapat is hibázott abban, hogy túl későre időzítették a gyors kört a Q3-ban. Vasárnapra azonban sok minden megváltozott, Jenson mindjárt egy remek rajttal jelezte, hogy komolyam versenybe száll a győzelemért, az első kiállások után pedig már a röviddel később önhibáján kívül kieső Schumachert is megelőzve állt a második helyen. Sokáig úgy tűnt, közte és Rosberg között dőlhet el a győzelem sorsa, de harmadik boxkiállását elrontotta a csapat (lehet jobb lett volna, ha a tavalyi évhez hasonlóan a Red Bull depójába áll be), így pedig hatalmas forgalomba keveredett, ahonnan már esélye sem volt fölzárkózni. Második helyét előzések tömkelegével érte el, így jár neki a dicséret, ráadásul úgy is csak két pontra marad el csapattársától a vb-pontversenyben, hogy háromból egy futamon nullázott.
 

Lewis Hamilton (brit, McLaren-Mercedes, 3. hely)
Elképesztően gyors volt pénteken, de egy fránya váltóhiba keresztül húzta a számításait, öt helyes rajtbüntetése miatt csak a hetedik helyről vághatott neki az 56 körös vasárnapi futamnak. Még innen sem lehetett volna elképzelhetetlen a győzelem, a startja ugyanis jól sikerült és az első etapban is egészen jól hajtott, pontosan addig, míg be nem ragadt Sergio Pérez Sauberje mögé. Innen pedig már nem volt menekvés, Lewis folyamatosan a másodiktól a tizedik helyig terjedő betonkeménységű massza kellős közepén küzdött – hogy ebből ki tudott hozni egy harmadik helyet, az egészen kiváló teljesítményre vall. Előzte többek között Mark Webbert, Felipe Massát és Sebastian Vettelt is, mindenképp ott a helye a hétvége legmenőbb sofőrjei között.

 

Romain Grosjean (francia, Lotus-Renault, 6. hely)
Két meglehetősen kínos baki után érkezett meg Kínába, ráadásul az a tudat is nyomhatta lelkét, hogy bár csapattársa már 18 pontot is összegereblyézett, neki egyetlen egység sem állt a neve mellett. Sőt, pályafutása során addig még egyszer sem szerzett pontot – éppen ideje volt tehát megtörnie a már-már bántóan hosszú negatív sorozatot. Az időmérőn ezúttal nem villantott nagyot, bement ugyan a legjobb tíz közé, de ott a helyezést inkább feláldozta a taktika oltárán, tizedik rajthelye azt jelentette, hogy közepes keverékek indulhatott a futam első etapjára. Az ő esetében mindig kulcsfontosságú első néhány kanyart szerencsésen átvészelte, aztán pedig tökéletesen megvalósította a csapat által számára kiötölt kétkiállásos stratégiát, és egészen az ötödik pozícióig kúszott előre – és bár a végén a káoszban veszített egy pozíciót, kár lenne szomorkodnia.

 

Bruno Senna (brazil, Williams-Renault, 7. hely)
Igen masszív önbizalom-fröccsel érkezett Kínába a nagy Ayrton unokaöcsikéje, legutóbb Malajziában ugyanis élete legjobb eredményét elérve lett hatodik, nem mellesleg pedig egyetlen csapásra annyi pontot szerzett a Williamsnek, amennyit tavaly egész évben nem tudott összelapátolni a grove-i alakulat. Ehhez képest a szombatot betyárosan elszórakozta, esélye sem volt a Q3-ba kerülni, csak a 14. rajtkockát szerezte meg. Vasárnap viszont megtáltosodott, csapattársával kéz a kézben haladva remekül autózta ki a kétkiállásos taktikában rejlő lehetőségeket, és végül a hetedik helyen futott be: csak Rosberg Mercedes, a két McLaren, a két Red Bull, és Grosjean Lotusa előzte meg.