Hegymászás

73 évesen az Everestre indul egy japán hölgy

  • VNA
Címkék:

Saját rekordját javítaná tovább a japán Tamae Watanabe, aki 73 évesen ismét szeretne feljutni a Mount Everest tetejére.

Tamae Watanabe már tíz évvel ezelőtt is rekordot döntött mászásával - Fotó:KeystoneTíz évvel az első sikeres mászása után ismét szeretne eljutni a Föld legmagasabb hegycsúcsára, a Mount Everestre egy japán hölgy. Ezzel Tamae Watanabe a még mindig általa tartott korrekordot szeretné megdönteni és 73 évesen is a világ tetején állni. „Aktív hegymászóról van szó, aki fizikailag és mentálisan is alkalmas arra, hogy feljusson az Everest tetejére” - nyilatkozta Ang Tshering serpa a nepáli hegymászó szövetség képviselője.

Watanabe 2002. május 16-án történelmet írt azzal, hogy 63 évesen, a nők közül a valaha volt legidősebbként feljutott az Everestre. Mostani mászását a tibeti oldal felől szeretné végrehajtani, ahol a csúcstámadást - az időjárás függvényében - május 10-12 közötti időpontra tervezik. Amennyiben sikerül neki a teljesítés, akkor sem ér el vele abszolút rekordot, a férfiaknál ugyanis egy nepáli hegymászó, Min Bahadur Sherchan a rekorder, aki 2008-ban 76 évesen és 340 naposan jutott el a 8850 méter magasan lévő csúcsra.

Az Everest első megmászása (1953 - az új-zélandi méhész, Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa legendás teljesítménye) óta eltelt hatvan évben közel háromezren jutottak fel a csúcsra. Eddig két magyarnak sikerült alpin technikával feljutnia önerőből a Himalája tetejére, első magyarként 2002-ben Erőss Zsolt, majd Ugyan Anita 2009-ben első magyar nőként jutott fel a csúcsra. Emellett 2007-ben egy kereskedelmi expedíció keretében egy harmadik honfitársunk, Jelinkó Attila is feljutott a világ tetejére.