Atlétika

Új versenyrekordokat hozott a párizsi maratoni

  • VNA

A kenyai Stanley Biwott győzelmével ért véget a párizsi maratoni vasárnap délelőtt - a 26 éves futó új versenycsúcsot ért el.

Új versenyrekord született vasárnap a 36. alkalommal megrendezett párizsi maratonin, ahol a kenyai Stanley Biwott győzött a férfiaknál. Előzetesen ugyan inkább az etióp futók számítottak esélyesnek a francia fővárosban, de a 30 km-nél iramot váltó Biwott tempóját ezúttal nem tudták tartani a többiek. A 26 esztendős kenyai futó végül 2:05,11-es időeredménnyel ért célba, amivel 36 másodpercet javított honfitársa, Vincent Kipruto 2009-es párizsi rekordján. Érdekesség, hogy Biwott márciusban a párizsi félmaratonit is megnyerte, így a francia főváros specialistájának is tekinthető. A második helyet az etióp Raji Assefa szerezte meg, aki több mint egy perccel maradt el Biwott mögött.

Sokan etióp győztesre számítottak Párizsban, de mégis a kenyai Stanley Biwott győzött - Fotó: AFP

A hölgyeknél az etióp Tirfi Beyene győzött, aki 2:21,39-es időeredménnyel szerezte meg a 42,195 méteres verseny megnyeréséért járó 50.000 eurós fődíjat. Érdekesség, hogy ez az időeredmény szintén pályarekordot jelentett, a korábbi csúcsot két évvel ezelőttről az etióp Astede Bayisa (2:22,02) tartotta.