Asztalitenisz

Pattantyúsnak a vasárnapi bronzmeccsen sikerült a bravúr, megvan a kvótája

  • MTI
megosztom

Pattantyús Ádám - megragadva az utolsó lehetőséget - kvótát szerzett a londoni olimpiára az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxembourgban.

Az osztrák Stockerau csapatában légióskodó, 33 éves játékos a török színekben versenyző Bora Vanggal csapott össze vasárnap, a zárónapi 16-os tábla bronzmérkőzésén, s nagy csatában, 4-2-re diadalmaskodva kiharcolta az utolsó, még elérhető indulási jogot.

A világranglistán 133. Pattantyús végig remek teljesítményt nyújtott a szerdán kezdődött versenyen, több bravúrgyőzelmet is aratott, így megérdemelten csatlakozott a már szombaton kvótához jutott Zwickl Dánielhez. Mindketten először indulhatnak majd olimpián.

Eddig négy magyar asztaliteniszező kvalifikálta magát a londoni játékokra, korábban Tóth Krisztina és Póta Georgina biztosította részvételét.

Pattantyús Ádám asztaliteniszező

Vasárnap mindkét nemnél 16 fős kieséses táblán zajlottak a küzdelmek, s további hárman - a két ág győztese, illetve a bronzmeccs nyertese - jutott ötkarikás indulási joghoz.

Pattantyús pénteken és szombaton is bekerült csoportja fináléjába, az utolsó meccsen azonban mindkétszer vereséget szenvedett. A zárónapon az ukrán Jaroszlav Zmudenko legyőzése után a szerb Zolt Peténél is jobbnak bizonyult, majd következett az az orosz Kirill Szkacskov, akit szombaton 4-2-re legyőzött. Ezúttal azonban nem bírt vele, a győzelmet, így a londoni kvótát is Szkacskov szerezte meg, Pattantyúsnak pedig maradt az utolsó szalmaszál, a bronzmeccs, amelyen Vang (117.) volt a riválisa. Az első két játszmát megnyerte, majd az ellenfél ugyan még egyenlített, de a folytatás ismét a magyaré volt, aki a győztes poén után diadalmasan üvöltött fel, majd Harczi Zsolt szövetségi kapitány nyakába ugorva ünnepelte a nem várt, nagyszerű sikert.

A luxembourgi viadalon a férfiaknál és a nőknél is összesen 11-11 indulási jog talált gazdára a nyári játékokra.

Zwickl Dánielen és Pattantyús Ádámon kívül még Lovas Petra és Kosiba Dániel indult magyar részről, nekik azonban nem jött össze a kvóta.

Az asztaliteniszezőknek a mostani torna után már csak egy lehetőségük lesz a kvótaszerzésre, mégpedig a májusi, dohai világselejtezőn.

Asztalitenisz
olimpiai selejtezőtorna
férfiak:
a 3. helyért:
Pattantyús Ádám-Bora Vang (török) 4-2 - Pattantyús kvótát szerzett
a döntőbe jutásért:
Kirill Szakcskov (orosz)-Pattantyús 4-0 - Szkacskov kvótát szerzett
a négy közé jutásért:
Pattantyús-Zolt Pete (szerb) 4-2
a nyolc közé jutásért:
Pattantyús-Jaroszlav Zmudenko (ukrán) 4-2
Wang Zeng Yi (lengyel)-Kosiba Dániel 4-1
 
nők:
a nyolc közé jutásért:
Lovas Petra-Gabriela Feher (szerb) 4-0 - Feher a harmadik szett után feladta
a négy közé jutásért:
Amelie Solja (osztrák)-Lovas 4-0

 

megosztom