Divízió I-es jégkorong-vb

Magabiztosan kezdtük meg a ljubljanai hoki vb-t!

  • Molnár Dávid

Magyarország nemzeti válogatottja sikerrel rajtolt a 2012-es világbajnokságon a japánok ellen. Bálizs Bence hatalmas védésekkel segítette ki mezőnyjátékosainkat, akik közül öten is betaláltak a japánok hálójába. Az ázsiaiak a vége előtt két perccel tudtak csak belecsúfítani Bálizs addigi hibátlan mérkőzése, de a fiatal kapust így is megválasztották a mérkőzés emberének magyar részről.

A magyar jégkorong-válogatott az ellen a Japán együttes ellen kezdte meg a divízió I-es világbajnokságot, akiket utoljára a 2008-as szapporói vb-n sikerült legyőznünk. A nem túl jó előjelek és előzmények ellenére mégis a nyerhetőbb mérkőzések közé sorolták a japánok ellenit a vb előtt, és végül igazuk is lett azoknak, akik ezt a véleményt osztották.

Tapogatózva kezdte meg mindkét gárda a találkozót, amihez a nem túl jó minőségű jégfelület is asszisztált - csúszkálások és pontatlan passzok jellemezték a mérkőzés első perceit. A hatodik percben aztán örömujjongásba kezdhettek a nagy létszámban jelenlévő magyar drukkerek, hiszen Magosi a kapu előterébe tört hátulról, és a második kipattanóját végül be tudta tuszkolni a japánok hálójába.

Hasonló kapu előtti szituációból sikerült megdupláznunk az előnyünket hét perccel később. A bírók feltartott kézzel jelezték, hogy japán emberhátrány fog következni, amint az ellenfél valamely játékosa hozzá ér a koronghoz, de mi ezt nem vártuk meg, és a kapu előtt üresen maradt Horváth második próbálkozásra kihasználta az előtte adódó lehetőséget. Magabiztos játékkal a hátunk mögött és kétgólos előnnyel vonulhattunk a szünetre.

A folytatás első tíz perce aztán körömrágósra sikeredett, a japánok két gólt is szereztek, de szerencsénkre a bírók kisegítettek minket, és mindkét találatot érvénytelenítették. Az első gól elvétele volt leginkább megkérdőjelezhető, míg a másodikra hosszú videóbírózást követően mondták ki, hogy valóban magasbot használata után került a pakk a kapuba.

Miután érvényes bekapott gól nélkül átvészeltük ezt az időszakot, ami abszolút a japánoké volt, sikerült a második harmad hátralévő részében ismét csak két találattal feliratkozni az eredményjelzőre. Előbb emberelőnyben Sofron gyarapította a magyar gólok számát, majd Kavasima kapott nem sokkal később öt perc végleges kiállítást, miután fejre irányuló megmozdulását egyáltalán nem tolerálta sem a bírói kar, sem a magyar játékosok és szakemberek. Sokáig úgy tűnt, hogy az emberfór alatt csupán hagyjuk, hogy peregjenek a hátralévő percek, azonban a végén ismét ünnepelhettünk, miután Kovács Csaba lökete mesteri pontossággal pattant be a kapuvasról a hálóba.

A záró játékrészben egy nagyon nagy visszaesést kellett volna a magyaroknak produkálnia ahhoz, hogy elbukják ezt a mérkőzést, ami nem következett be. A védők jól zártak, és Bálizs Bence is remekül védett, a védekező munka diadalának pedig egy két perces kettős emberhátrány kivédekezése bizonyult, amely során csak a kapuvasig jutottak el a japánok. Végül megszületett az ötödik magyar találat is, a második sor talált be Mihály Árpád révén, aki először volt eredményes a válogatott színeiben.

Már csak egy kérdés maradt hátra a meccs utolsó perceihez közeledve, hogy Bálizs hibátlan marad-e első divízió I-es világbajnokságán, de végül Janadori belerontott a magyar kapus statisztikáiba. A lelátót uraló népünnepély így egy picivel visszafogottabbá vált, de a magyar közönség így is állva köszönte meg a játékosoknak a remek produkciót, valamint Bálizst is megválasztották magyar részről a meccs legjobb játékosának.

Az 5-1-es eredménnyel három pont ütötte a markunkat, és egy igazi önbizalomnövelő mérkőzéssel sikerült hangolódni a holnapi ukránok elleni összecsapásra, mely a feljutás szempontjából sorsdöntő találkozó lesz, és amit a maihoz hasonlóképp élőben fogunk közvetíteni.

Magyarország - Japán 5:1 (2:0, 2:0, 1:1)
Magyarország:
kapusok: Bálizs Bence, Budai Krisztián
mezőnyjátékosok: Horváth, Tokaji, Vas M., Ladányi, Sofron, Szélig, Hegyi, Vas J., Hári, Mihály, Pozsgai, Sille, Kovács, Sikorcin, Bartalis, Hetényi, Láda, Benk, Galanisz, Magosi
Japán:
kapusok: Maszahito Haruna, Juta Nariszava
mezőnyjátékosok: Keller, Jamada, Tanaka, Terao, Ueno, Haga, Janadori, Takahasi, Kudzsi, Tanaka, Tonoszaki, Szaszaki, Szuzuki, S. Szato, Kavaj, Kavasima, H. Szato, Mitamura, Jamasita
gólok: Horváth (6.), Magosi (13.), Sofron (34.), Kovács (40.), Mihály (56.), illetve Janadori (58.)

Sikerült tehát a mumusunkon túllépnünk a vb kezdetén, ami rögtön megalapozhatja az önbizalmunkat a hátralévő mérkőzésekre. A jó játék mellett a szerencsével sem álltunk hadilábon, ennek köszönhetően lett ennyire sima az eredmény. Holnap is szükség lesz mindkettőre az ukránok ellen!

Zeng a győzteseknek járó magyar himnusz, az egész csarnok énekel.

Megválasztják a mérkőzés legjobb játékosait, Kujit és Bálizst illette ez a megismerő cím.

60. perc: Vége a mérkőzésnek, a magyar válogatott 5-1-es győzelemmel kezdte meg a ljubljanai hoki világbajnokságot!

60. perc: A szurkolók "Álljatok fel!" és "Szép volt fiúk!" rigmussal készül a végső dudaszóra!

Duplán sajnálhatjuk, hogy a nagy előny miatt nem hatódtak meg rajtunk a bírók a japán szépítő találat előtti nagy helyzetnél, ugyanis a japán védő nem túl szabályos eszközökkel vitte le a jégre csatárunkat.

58. perc: GÓÓÓL! Hatalmas szólóhelyzetet hagytunk ki, majd a rá következő japán támadás góllal végződik. (5-1) Sajnos nem jött össze Bálizsnak a hibátlan mérkőzés.

Semleges harmadban loptuk el a japánoktól a korongot, majd kettő az egy ellen támadhattunk, szép passzjátékkal használtuk ki a nem mindennapi helyzetet.

56. perc: GÓÓÓL! Beköszönt a második sor, Mihály Árpád megszerezte első magyar válogatottbeli találatát!  (5-0)

55. perc: Üresen maradt a kapu előtt a japán csatár, lövését blokkoltuk, viszont a kipattanó Mitamura elé került, aki két suhintás után sem tudta feliratkoztatni a japánokat az eredményjelzőre.

54. perc: Visszatérnek a kiállított játékosok, különösebb helyzet nélkül csordogál a mérkőzés az utóbbi percekben.

Az előző négy a négy elleni játék során a japánoktól már elvettek egy gólt, úgyhogy érdemes lesz odafigyelni a gyors játékosaikra.

52. perc: Páros büntetés után négy a négy elleni játék vezeti fel a mérkőzés véghajráját.

A magyarok fantasztikusan védekeztek, és a szerencse is a mieink pártját fogta a kapuvasnál. A japánok egyre frusztráltabbak, bár fordított helyzetben mi sem lennénk sokkal boldogabbak.

50. perc: Kivédekeztük a kettős emberhátrányt!

49. perc: Keller lőtt hatalmas kapuvasat, Bálizs tényleg élvezi Fortuna kegyeit!

Bálizs védéseivel alaposan megkeseríti ezen a délutánon az ázsiaiak életét.

48. perc: Kettős emberelőnybe kerültek a japánok!

46. perc: Az utolsó másodpercekben egy gyors akció után a kapu előtt Sikorcin ütött el a korong felett.

45. perc: Kellett panaszkodnunk! Hári korcsolyázott be a japánok területére, és jutott középen színtiszta lövőhelyzetbe, azonban Nariszava hárította az ifjú magyar kísérletét.

Már csak a második sorunk adós a góllal a mérkőzésen, a Hári-Vas János-Mihály alkotta trió.

43. perc: Satót ütközte le szabályosan saját harmadukban Magosi, a palánk is belerezgett a testi kontaktusba.

A japánok kapust cseréltek a szünetben, Harunát Nariszava váltotta.

41. perc: Elkezdődött az utolsó húsz perc, harminc másodperc után kiegészülnek a japánok.

Bár úgy tűnt, hogy 3-0 után inkább az idő ölésére használjuk az ötperces emberfórt, sikerült fokozatot váltani, és beköszönni Kovács tökéletesen kicentizett lövése után. A találat előtt végre beküldtük egy játékosunkat a japán kapus kilátásának blokkolására, aminek fontosságát már kiemeltük a lengyelek utáni felkészülési meccsek után is. Remélhetőleg nem most alkalmaztuk ezt a taktikát utoljára a vb-n.

Az ötperces emberelőny Kovács gólja ellenére nem telt le, úgyhogy a záró játékrész elején még gyors felállás után megnövelhetjük a már amúgy is megnyugtató előnyünket.

Nem panaszkodhatunk a hokiistenekre: két találatot elvettek a japánoktól - az elsőt kérdésesen, de a másodikat teljesen jogosan -, majd miután átvészeltük a harmad eleji japán nyomást, sikerült megdupláznunk az előnyünket!

Eddig a húsz japánok elleni mérkőzésen mindig nyertünk, ha eljutottunk a négy gólig. Remélhetőleg nem most szakad meg a sorozat!

40. perc: Vége a második harmadnak is, megnyugtató előnnyel vágunk majd neki a záró játékrésznek.

40. perc: GÓÓÓL! A lengyelek ellen brillírozó Kovács bombája pattan be a kapuvasról. (4-0)

38. perc: Hári adott Vasnak pontos passzt, azonban Vas luftot lőtt a kapu közvetlen közelében!

Jól mozgatjuk a korongot, de senki sem vállalkozik lövésre.

36. perc: Kavasima kapott végleges kiállítást fejre irányuló ütközése után. Öt perces emberelőny vár ránk, eldönthetjük a mérkőzést!

A második emberelőnyös egységünk már nem törekedett az ajtó-ablak helyzetre, és meg is lett a hozománya ennek gól formájában.

34. perc: GÓÓÓL! Sofron első lövése lecsurgott a blokkról, de Ladányi gyorsan visszapasszolt középre Sofronhoz, és második próbálkozásra már beakadt a japánok kapujába a korong! (3-0)

Egyelőre hiányzik a kreativitás az első emberelőnyös egységünkből, de legalább a felállással nincsenek gondok.

32. perc: Bottal visszahúzásért állították ki Teraót.

A japán csatárok látványosan dobják fel magukat a védekező harmadunkban, de szerencsére a bírók átlátnak a színészkedéseiken.

Reklámszünet van, a játékosoknak bőven jut idejük a pihenésre az elnyúló videóbírózást követően.

30. perc: Nincs gól, a magyar szurkolók egyszerre kezdenek ujjongani a bíró vízszintes karlengetése után.

Nagyon határesetnek tűnik a szituáció, alaposan megtárgyalják a videószobában a végítéletet.

30. perc: Újabb gólt vehetnek el a japánoktól. Videóbírózás folyik, de úgy tűnik, hogy magasbottal juttatta a korongot Bálizs kapujába a japán csatár.

29. perc: Sofron került ismét nagy helyzetbe, de Harunában megakadt a korong.

26. perc: Egyenlő létszám mellett folytatódik a játék.

Blokkolunk, remekül helyezkedünk, de ettől függetlenül fegyelmezettebbé kéne válnunk, mert a sok emberhátrány rengeteg energiát emészt fel hosszú távon.

24. perc: A japánok megpróbálkoztak a góljaink leutánzásával, de a kapu mögül érkező csatár nem járt olyan sikerrel, mint mi az első harmadban. Sajnos után Magosi a semleges harmadban sodorta el ellenfelét, úgyhogy újabb emberhátrányba kerültünk.

23. perc: Érdemben nem sok mindent tudtunk felmutatni a 40 másodperc emberelőny során.

22. perc: Visszatért Horváth, kezdődhet a magyar emberfór!

22. perc: Szerencsénk van, egy találatot érvénytelenítettek a japánok részéről, miután a csatár ráesett Bálizsra a korong hálóba juttatása közben.

Áll a játék, még mindig a jég minőségének javításán dolgoznak.

21. perc: Négy a négy elleni játék következik, miután akadályozásért Tonoszakit két perces kisbüntetésben részesítették a zebrák.

21. perc: Elhozzuk a bulit, amivel elkezdődik a második játékrész.

A jég minősége nem volt a legjobb. A sok csúszkálás mellett a hosszú és a rövidebb átadások zöme sem találta meg a végcélját. Ami rossz hír, hogy a második harmadra már bejáratottabb lesz a pálya, ami kedvezhet a gyors japán játékosoknak.

Soha rosszabb első húsz percet! Egyelőre sikerül kihasználnunk a termetbeli fölényünket, mind a két gólunkat annak köszönhettük, hogy a japán kapu elől nem tudták a mieinket eltakarítani az ellenfél védői.

20. perc: Vége az első harmadnak, kétgólos előnnyel és emberhátrányban folytathatjuk majd a szünet után.

20. perc: Az utolsó fél percre nagyon beszorultunk, és végül Bartalis nem is bírta cérnával. Gáncsolásért kiküldték két percre, a második harmadot emberhátrányban kezdjük, hacsak a maradék nyolc másodpercben gólt nem ütnek a japánok.

20. perc: Elkezdődik az első játékrész utolsó perce.

19. perc: Egy lecsorgó passzra csapott le Hári a támadó harmadban, majd fordulásból rögtön rálőtte, de a japánok hálóőre hárított.

17. perc: Bálizsnak kellett résen lennie, mivel a japán csatár magas lövése veszélyesen tartott a jobb felső felé.

Úgy tűnik, hogy a japánok az első gól után mégsem kértek időt, hanem csak a reklámszünet pihenőidejét élvezhették ki a magyar ostromok után.

16. perc: Kiegészültünk, a japánoktól komolyabb helyzetre sem tellett a mérkőzés első emberelőnye alatt.

Látszik, hogy nagy hangsúlyt fektettünk az emberhátrány hatékonyságának feljavítására az elmúlt hétben, ami a lengyelek ellen nem muzsikált jól.

15. perc: Semleges harmadban sikerült korongot szerezni, majd gyors akció után Sofron került gólhelyzetbe, de kapu fölé lőtte a pakkot!

14. perc: A második gólszerzőnket küldték ki a bírók botfogásért. Emberhátrányba kerültünk.

13. perc: GÓÓÓL! A bírók keze végre fellendült, Bálizs le is vonult az extra csatárért, de eközben már felálltunk a japán harmadban. Horváth maradt egyedül a kapu előtt, és miután megkapta a korongot, szépen beemelte a felsőbe! (2-0)

12. perc: Sasaki ütő nélkül nehezedett rá Vas Jankóra, de a bírók ezúttal sem sípoltak.

A bedobókörnél fel kell fejlődnünk, eddig ötször hozták el a korongot bedobás után a japánok, míg mi csak kétszer.

A japánok kezdenek beszorítani minket, mi kontrákból próbálunk veszélyeztetni.

9. perc: Összetömörültünk a kapunk előtt, és a bedobókörről érkező japán játékos lőhetett tisztán, de Bálizs védett magabiztosan, a kipattanót pedig ki tudtuk lőni a harmadból.

A találat láthatóan megfogta az ellenfelünket, a japánok alig tudnak kijönni a harmadukból.

7. perc: Két óriási magyar helyzet után a japán mester időt kér. Zúg a Ria-Ria-Hungária!

6. perc: GÓÓÓL!! Magosi a kapu mögül fordult rá a kapura, és két sikertelen próbálkozás után betuszkolta a korongot a hálóba. (1-0)

Egyelőre egyik csapat sem töri össze magát.

3. perc: A közönség felhördült, miután csatárunkat elsodorták, de ez nem hatotta meg a bírókat.

3. perc: Takarásból próbálkozott a japán védő, de Bálizs kesztyűjében landolt a korong.

13:00: Elkezdődik a meccs, a japánok hozták el a bulit.

12:59: A magyar szurkolók már a kezdő korongbedobás előtt buzdítja a csapatot, a hangulatra előreláthatólag nem lesz panasz.

12:55: Fontos lenne jól kezdeni a vb-t, azonban a japánok ellen nem igazán ment eddig válogatottunknak. Húsz összecsapásból mindössze hatszor kerültünk ki győztesen.

Üdvözöljük kedves Olvasóinkat! Élőben közvetítünk a 2012-es divízió I-es világbajnokság első, japánok elleni mérkőzéséről!