Tenisz

Ivan Ljubicic könnyeivel küzdve búcsúzott Monte Carlóban

  • VNA

Az Ivan Dodig elleni vereség jelenti Ivan Ljubicic pályafutásának utolsó profi mérkőzését, a horvát sztár könnyek között intett búcsút a nemzetközi mezőnynek.

A korábbi világranglista harmadik Ivan Ljubicic számára vasárnap jött el a búcsú ideje. A horvátok kiváló játékosa Monte Carlóban az első fordulóban 6-0, 6-3-ra kikapott honfitársától Ivan Dodigtól. A Monacóban élő 33 esztendős játékos karrierje utolsó profi mérkőzése után könnyes szemmel ült le a padra, majd hallgatta a helyi közönség őt búcsúztató vastapsát. A kopasz játékost a mérkőzés után az ATP igazgatója, Brad Drewett és a torna szervezője, Zeljko Franulovic is köszöntötte. A kivetítőn levetített üzenetben Roger Federer is búcsúzott a horvát klasszistól, akinek emlékezetes pillanataiból vetítettek a szervezők egy rövid válogatást is.

Vasárnap ért véget Ivan Ljubicic profi tenisz karrierje - Fotó: PA Photos"Sejtettem, hogy érzelmes búcsú lesz, de nem gondoltam volna, hogy ennyire megható lesz az egész. Egy csodás út ért véget most a számomra. Ez egy nehéz nap volt nekem mind a pályán, mind pedig azon kívül is. A gondolataim igazából már máshol jártak, és nem csak a játékra koncentráltam" - vallott a mindössze 1 óra 11 percig tartó mérkőzésről és a vereség okairól Ljubicic. A horvát játékos már korábban bejelentette, hogy Monte Carlo lesz az utolsó tornája, amely számára különleges emléket jelent. Annak idején 1999-ben ugyanis itt érte el első komolyabb sikerét a felnőttek között, ahol a selejtezőből feljutott a főtáblára, ahol később Andrej Medvegyev és Jevgenyij Kafelnyikov ellen is győzni tudott.

Ljubicic legjobb éve a 2005-ös volt, amikor két mesterverseny (Párizs, Madrid) fináléjába is eljutott, emellett pedig tagja volt a Davis Kupában győztes együttesnek. Legnagyobb győzelmét 2010-ben az Indian Wellsben elért sikerével érte el, ahol Andy Roddick ellen diadalmaskodott a fináléban. A világranglistán 2006 májusában jutott el a legjobb pozícióba, akkor a harmadik helyen jegyezték.