Kerékpár

Gasparotto győzött az Amstel Gold Race-n

  • VNA

Az Astana csapatában tekerő Enrico Gasparotto sikerét hozta a vasárnap rendezett Amstel Gold Race.

Hollandia legismertebb egynapos kerékpáros versenyét, az Amstel Gold Race-t rendezték meg vasárnap délután, ahol 31 emelkedővel tarkított 257 km-es táv várt a mezőnyre. Nem volt ott a mezőnyben az idén tavasszal remeklő Tom Boonen, a belga ugyanis sérülése miatt nem vállalta ezúttal a versenyt. A start után egy kilenc főből álló csoport szökött el a mezőnytől, előnyük pedig időnként 13 perc fölé is került. A verseny utolsó 44 kilométerén összesen nyolc emelkedő várt a kerekesekre, ami alaposan megrostálta szökevényeket. A gulpenbergi emelkedőn Romain Bardet indított támadást a szökevények közül, akivel csak Alex Howes tudott elmenni. A frombergi kaptató tetejénél ugyan Bardet elhagyta egyetlen riválisát is, de a BMC csapat által vezetett főmezőny ekkor már ott járt a nyomukban.

Az Astana csapat olasz kerekese karrierje egyik legfontosabb sikerét aratta - Fotó: AFP

A több mint 200 kilométert szökésben lévő Bardet végül nem tudott az élen maradni, a peloton ugyanis kilenc kilométerrel a befutó előtt utolérte őt. A caubergi utolsó emelkedőn nagyjából hatvanan indultak meg, közülük pedig - egy bukás miatt - csak hárman maradtak az élen a befutóra. Ez a trió a befutó előtt nem sokkal utolérte a korábban (8 km-el a cél előtt) megszökő és néhány másodperces előnyre szert tevő Oscar Freirét is, majd egymás között döntötte el a dobogós helyek kérdését. Egy ideig úgy tűnt, hogy Peter Sagannak sikerül nyernie, de a szlovák kerekest végül Enrico Gasparotto le tudta hajrázni. „Ez a legnagyobb győzelmem a 2005-ös olasz bajnoki cím óta” - nyilatkozta a célban az Astana csapat kerekese.

Gasparotto két évvel ezelőtt már volt dobogós az Amstel Gold Race-n, akkor a harmadik helyen végzett. Az olasz kerekes a 2007-es Giro d'Italián nyert egy szakaszt, ami eddig pályafutása legrangosabb sikere volt. Érdekesség, hogy a tavalyi Tour de France győztese, Cadel Evans is ott volt a mezőnyben, a cél előtt 75 km-el azonban az ausztrál feladta a futamot.

Amstel Gold Race - 2012
végeredmény
1 Enrico Gasparotto (ITA) Astana Pro Team 6:32:35
2 Jelle Vanendert (BEL) Lotto Belisol Team a.i.
3 Peter Sagan (SVK) Liquigas-Cannondale
4 Oscar Freire Gomez (ESP) Katusha Team
5 Thomas Voeckler (FRA) Team Europcar
6 Philippe Gilbert (BEL) BMC Racing Team