Asztalitenisz

Zwicklnek sikerült a bravúros kvótaszerzés, Pattantyúsnak egyelőre nem

  • MTI

Zwickl Dániel a várakozásokat messze felülmúlva kvótát szerzett a londoni olimpiára, miután szombaton este megnyerte csoportja döntőjét az asztaliteniszezők európai selejtezőjén, Luxembourgban.

A világranglistán 200., 27 éves magyar játékos, aki a szerdán kezdődött tornán többször is bravúros győzelmet aratott, a negyedik napi minitorna fináléjában a román Constantin Cioti (168.) felett diadalmaskodott négy szettben, rendkívül magabiztosan.

Zwickl - aki pályafutása során először szerepelhet olimpián - Tóth Krisztina és Póta Georgina után a harmadik magyar asztaliteniszező, aki ott lehet a nyári ötkarikás játékokon.

Csakúgy mint pénteken, szombaton is négy, kieséses rendszerű minitornát rendeztek mindkét nemnél, ezek győztesei estére londoni indulási jogot szereztek. Most csupán heten voltak egy-egy táblán, mivel azoknak a játékosoknak, akik elvesztették a pénteki döntőt (köztük Zwicklnek és Pattantyús Ádámnak is), csak a legjobb négy között kellett bekapcsolódniuk a küzdelembe.

Zwickl délután magabiztosan nyert a spanyol Carlos Machado (84.) ellen, majd Cioti ellen sem hibázott, így óriási bravúrt bemutatva kiharcolta az ötkarikás részvétel jogát.

A világranglistán 133. Pattantyús a szerb Marko Jevtoviccsal (152.) nézett farkasszemet, de nem találta riválisa agresszív játékának ellenszerét, és öt játszmában alulmaradt.

A vasárnapi zárónapon még lesz egy 16 fős kieséses viadal, ahonnan mindkét nemnél további hárman ötkarikás indulási joghoz jutnak. Pattantyús egyből ott lehet azon a táblán, a még szintén kvóta nélküli Kosiba Dánielnek és Lovas Petrának ugyanakkor szombaton este még játszania kell-kellett a bejutásért - utóbbi nyert is a francia Carole Grundisch ellen 4-2-re. Előbbi később lép asztalhoz.

A luxembourgi viadalon mindkét nemnél 11-11 indulási jogot osztanak ki a nyári játékokra.

Asztalitenisz
Olimpiai selejtezőtorna
férfiak:
W csoport:
döntő:
Marko Jevtovic (szerb)-Pattantyús Ádám 4-1 - Jevtovic olimpiai kvótát szerzett
elődöntő:
Pattantyús-Kirill Szkacskov (orosz) 4-2
 
U csoport:
döntő:
Zwickl Dániel-Constantin Cioti (román) 4-0 - Zwickl olimpiai kvótát szerzett
elődöntő:
Zwickl-Carlos Machado (spanyol) 4-1
 
V csoport:
elődöntő:
Tiago Apolonia (portugál)-Kosiba Dániel 4-0
negyeddöntő:
Kosiba-Liam Pitchford (brit) 4-1
 
nők:
U csoport:
elődöntő:
Li Qiangbing (osztrák)-Lovas Petra 4-1
negyeddöntő:
Lovas-Zhu Fang (spanyol) 4-1