La Liga

Kicsit döcögve, de hozta a kötelezőt a Real Madrid

A spanyol bajnokság 34. fordulójában a listavezető Real Madrid hátrányból felállva 3-1-es győzelmet aratott hazai pályán a kiesőjelölt Sporting Gijón felett.

José Mourinhóéknak meglehetősen kellemetlen emlékek villanhattak be a Sporting Gijónnal kapcsolatban, hiszen mikor legutóbb a Bérnabeu-ban találkozott a két fél, akkor nagy meglepetésre a Sporting szerezte meg a győzelmet.

Ronaldo szerezte a lélektanilag oly fontos második gólt

A szezon ezen kritikus szakaszában azonban már nem férhet bele semmilyen hiba a madridi alakulatnál, ezért is volt meglepő, hogy meglehetősen visszafogottan kezdte a találkozót a királyi gárda. Ahogy teltek a percek a szemmel láthatóan a betonbiztos védekezést elsődleges célnak tekintő gijóni gárda egyre inkább felbátorodott, és át-átlépegetett a hazaiak térfelére. Egy ilyen kósza "ólálkodás" után Arbeloát zavarta meg Trejo, majd alaposan letesztelte Casillas éberségét is. Marcelo lövése jelentette sokáig az egyetlen hazai lehetőséget, majd a 30. percben Sergio Ramos kezezése miatt büntetőhöz jutott a Sporting: a megítélt tizenegyest Cuevas az elvetődő Casillas helyére rúgta (0-1).

A találkozón Ronaldo saját csúcsát javította meg: a portugál klasszis 74. percben megrúgta az újabb spanyol rekordhoz szükséges, összességében 41. bajnoki találatát. A csatár tavaly negyven góllal állított fel új csúcsot. Ezt megelőzően a korábbi rekordot holtversenyben Telmo Zarra és a mexikói Hugo Sánchez tartotta, előbbi az 1950/51-es, utóbbi az 1989/90-es szezonban szerzett 38 gólt.

Ahogy azt várni lehetett azonnal rákapcsoltak a hazaiak, így oly sokáig nem örülhettek a vendégek: a 37. percben Sergio Ramos beívelése után Higuaín használta ki, hogy Juan Pablo kapus a vonalon ragadt, és közvetlen közelről a hálóba bólintott (1-1).

Az egyenlítés után a vezetés megszerzése lebegett a hazai játékosok szeme előtt, ehhez legközelebb Nuri Sahin szabadrúgása után álltak: az egykori dortmundi próbálkozása a felső kapufáról hagyta el a játékteret.

A második félidőre Ángel Di María jött ki José Callejón helyére, Sahint pedig Karim Benzema váltotta. A cserék ellenére nem játszott lehengerlően a hazai csapat, de úgy is fogalmazhatnánk, hogy hősiesen és remekül állta a sarat a Gijón. Mikor már úgy tűnt, hogy "vért izzadhat" a győzelemért a Real, akkor sikerült feltörniük a piros-fehérek védőfalát: Di María jobboldali tekerése után Ronaldo előzte meg az emberét, és a rövidről a hosszú sarokba csúsztatott (2-1). A portugál klasszis gólja után óriási feszültség szabadult fel Mourinhóban és tanítványaiban is, de igazán csak a 82. percben nyugodhattak meg: Özil remek labdája után Benzema is feliratkozott a góllövők közé (3-1).

A hátralévő időben még ímmel-ámmal támadgatott a Real, de több gólt már nem szerzett, igaz, a három pont így is az övé lett.


 

La Liga 34. forduló
Real Madrid - Sporting Gijón 3-1 (1-1)
Real Madrid: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Sahin (Benzema, 46.), Khedira - Callejón (Di María, 46.), Özil, Ronaldo - Higuaín (Granero, 75.). Vezetőedző: José Mourinho.
Sporting Gijón: Juan Pablo - Gálvez, Botía, I. Hernández (Ricardo, 46.), Canella - Moisés, Lora - Damián Suárez, Trejo, De las Cuevas (Colunga, 69.) - Sangoy (A. Castro, 57.). Vezetőedző: Javier Clemente.
Gólszerző: Higuaín (37.), Ronaldo (74. ), Benzema (82.), ill. De la Cuévas (30. - 11-esből)
Sárga lap: Trejo (27.), Canella (32.), Cúellar (36.), Botía (61.), Pablo (64.), Moisés (76.), ill. Pepe (56.)
Piros lap: Canella (79.)