NHL

Ismét hátrányból fordított a Flyers

  • Molnár Dávid

A Pittsburgh ismét kikapott, miután nem tudta megtartani előnyét a pennsylvaniai riválisa, a Philadelphia Flyers ellen, és már 2-0-s hátrányban van a négy győzelemig tartó párharcban. A Detroitnak sikerült kiegyenlítenie, míg a Kings a Flyershez hasonlóan megduplázta előnyét a negyeddöntős párosításában a Canucksszal szemben. A New Jersey és a Florida is megkezdték a rájátszást, az Ördögök egy kiváló első harmad után húzták be az első mérkőzést.

Dupla-tripla, dupla előny

Amikor a Pittsburgh Penguins a szezon utolsó mérkőzésén két év után végre legyőzte hazai pályán a Philadelphia Flyerst, a szurkolóik és maguk a játékosok is el kezdtek bizakodni a Flyers elleni párharccal kapcsolatban, főleg a pályaelőny birtokában. Két mérkőzés után azonban úgy tűnik, hogy Peter Laviolette, a Flyers vezetőedzője tökéletesen elaltatta a Penguinst azon az alapszakasz-zárón, amikor egy tartalékos kerettel állt ki egy már abszolút tét nélküli mérkőzésen.

A forgatókönyv az első összecsapáshoz hasonlóan alakult. A Pittsburgh Crosby révén szerezte meg a vezetést, amit a harmad közepén meg is tudott duplázni, de péntek este kivételesen még az első játékrészben szépíteni tudott a Flyers az egykori Penguins-játékos, Maxime Talbot emberhátrányban szerzett találatával, ami újabb fricska volt a Penguins-drukkerek szemében. Az nevet, aki utoljára nevet, mondhatták a hazaiak, miután Paul Martin visszaállította a kétgólos előnyt a harmad utolsó percében.

Azonban még két fontos harmad volt hátra, aminek játékidejével már két nappal korábban is élni tudtak a vendégek, és ezúttal sem történt másképp. A Flyers-játékosok mesterük szavainak energiájával tértek vissza a jégre, és Claude Giroux előbb emberelőnyből, majd nem sokkal később emberhátrányból is betalált, amivel gyorsan eltüntette a Pingvinek előnyét. Még be sem tudta mondani a hangos bemondó a második találatot, amikor Chris Kunitz értékesítette azt az emberelőnyt, amely alatt kapituláltak a hazaiak, de ez az előny sem tartott ki sokáig, ugyanis Sean Couturier három másodperccel a vége előtt egalizált immáron másodszor a mérkőzés során.

Claude Giroux a Flyers hőse

A véghajrában a hazaiak szimpatizánsainak minden rémálma megvalósult. Bár Tyler Kennedy harmadszor is vezetést szerzett a harmadik harmad elején a Penguinsnek, Sean Couturier és Claude Giroux is megtették a megfelelő lépéseket a saját mesterhármasuk elérésében, és még a legnagyobb árulónak kikiáltott Jaromir Jagr is szalutálhatott egyet egykori közönségének. Az újonc Couturier négy ponttal (három gól, egy assziszt), míg az alapszakasz kanadai táblázatának harmadik helyezettje, Giroux a mesterhármasa mellé három gólpasszt is kiszórt, így hat ponttal távozott a Consol Energy Center jegéről.

„Nem tudom, hogy hányszor leszünk még képesek az ilyen fordításokra. Jobban kellene kezdenünk a mérkőzéseket” – nyilatkozta higgadtan Giroux, akinek szavai azért megmosolyogtatni valók annak tükrében, hogy a szezon folyamán tökéletesen elsajátították csapattársaival a többgólos hátrányból való feltámadás mesterségét, és nem sokat számít nekik, hogy hogyan teljesítenek az első harmadban.

A Penguins igazán nagy bajban van, hiszen ha nem lenne elég a magában is súlyos 2-0-s hátrány a párviadalban, még történelmet is kellene írniuk, ugyanis a Flyers sosem vesztett még 2-0-s előnyről a playoffban. A Philadelphia története során tizenhét alkalommal került eme kényelmes helyzetbe, és mindig sikerült megnyernie a párharcot ezt követően.

Vérbosszú és kiegyenlítés

Shea Weber a Detroit elleni párharc első találkozójának utolsó másodperceiben koránt sem sportszerű magatartásával hívta fel magára a figyelmet. A Predators csapatkapitánya a záró pillanatokban többször is a palánkhoz vágta Henrik Zetterberg fejét, amiért igencsak megkérdőjelezhető módon eltiltást sem kapott, csupán pénzbüntetést.

Az elmaradt meccseltiltás azonban lehetőséget adott a Detroit fenegyerekének, Todd Bertuzzinak, hogy kiálljon csapattársáért, és verekedésbe keveredjen Weberrel, megmutatva neki, hogy legközelebb kellő tisztelettel adózzon az ellenfél játékosai iránt. Mind a csapattársai, mind a Detroit szakmai stábja értékelte Bertuzzi törekvéseit és cselekedeteit, holott még a lockout előtt a Vancouver színeiben Bertuzzinak is volt egy botrányos megmozdulása, ami egy hokijátékos karrierjének végébe került.

„Úgy vélem, hogy ez az incidens az előző este egyáltalán nem volt része a jégkorongnak. Nem láttam ilyesmit junior hokis éveim óta, és már akkor elfogadhatatlannak tartottam. Úgy gondolom, hogy amikor nincs megfelelően elintézve az ügy, akkor az embernek saját magának kell kézbe vennie a dolgokat, és úgy gondolom, hogy ez az ügy egyáltalán nem volt rendesen kezelve a liga részéről” – véleményezte Weber megmozdulását és a liga fegyelmei bizottságának vajszívűségét Mike Babcock vezetőedző.

„Biztos vagyok benne, hogy tőlünk is bárki ugyanígy cselekedne, ha valami hasonló történne” – nyilatkozta a Nashville csapatkapitánya, aki teljesen tisztában volt tettei következményeivel, és ennek megfelelően nem bújt ki Bertuzzi követelései alól.

Egy verekedés azonban nem teszi jóvá sportszerűtlen magatartását, és előreláthatólag pokoli két mérkőzés vár rá a Joe Louis Arénában, ahol a Detroit szurkolók nem fogják kímélni őt a lelátóról. Azok után meg főleg nehéz lesz, hogy elvesztették a második találkozót 2-3-ra, és a pályaelőny átszállt a liga legjobb hazai mérlegével büszkélkedő Detroitra.

Brodeur századik playoff győzelme

A Florida Panthers 2000-ben játszott utoljára az évnek ezen szakaszában is, akkor pont a mostani ellenfelükkel, a New Jersey Devilsszel csaptak össze, akik ellen söpréssel estek ki. Tizenegy hosszú szezon és egy bérvitából kifolyólag elmaradt idény után visszakerült a Panthers az NHL legjobbjai közé, és csakúgy mint 2000-ben, esélytelenebbként kezdte meg a playoffot az Ördögök ellen a pályaelőnyük ellenére.

Öt napot kellett várnia a két csapatnak, hogy a főcsoport-negyeddöntők közül utolsókként ők is nekivágjanak az NHL 2012-es playoffjának a Párducok otthonában. Az Ördögök az idei legjobb formájukkal, zsinórban hat győzelemmel zárták a szezont, ám a sok pihenőnap miatt sokan aggódtak amiatt, hogy ez a lendület meg is szakad a playoff kezdetére.

A Devils játékosok azonban gyorsan megnyugtatták az aggodalmaskodókat, és az idei playoff legdominánsabb harmadával rukkoltak elő Patrik Eliasék, akik a játékrészt 26 lövéssel és három góllal abszolválták. A bekapott tripla ellenére Jose Theodore-t, a hazaiak portását egy rossz szó sem érhette, hiszen bámulatos védéseket mutatott be a Devils emberelőnye alatt és egyenlő létszám mellett is, azonban így sem tudott hibátlan maradni. Kevin Dineen vezetőedző bizalmát viszont nem vesztette el a francia-kanadai hálóőr, és a folytatásban is ő őrizte a ketrecet.

A második harmadra a Florida már sokkal nyugodtabban jött ki a pályára, és a Devils is visszavett az elképesztő tempóból, amit az első játékrészben diktált. Ennek következtében rögtön a harmad elején, szinte váratlanul született meg a hazaiak szépítő találata – a Tampa Bay tavalyi playoff-menetelésének hőse, Sean Bergenheim viharzott el a palánk mellett, majd gyorsaságát kihasználva lehagyta védőjét és hirtelen középre tört, lövése pedig az idei playoff egyetlen sokszoros bajnok kapusán, Martin Brodeurön is átjutott.

A gyér számú közönségnek több sem kellett, hogy feléledjen, és a továbbiakban felerősödött a Panthers-rigmus, ami az első harmadban látottak alatt teljesen kiveszett a csarnokból. A játékosok is értékelték a megújuló bizalmat a szurkolóik részéről, és ez a visszanyert önbizalom újabb találatot eredményezett még a második periódus derekán. Kris Versteeg, aki a Panthers legeredményesebb mezőnyjátékosa volt a Devils ellen az alapszakasz során, ezúttal sem hagyta érintetlenül a hálót, és felhozta egy gólra a csapatát emberelőnyből.

Minden adott volt, hogy a véghajrá izgalmakat tartogasson, de ehhez képest a New Jersey elődeit megirigylő védőjátékkal őrizte Brodeur kapuját az utolsó húsz percben, és amikor el is jutottak a liga legtöbb alapszakasz-győzelmével bíró portáshoz a Panthers lövések, azoknak magabiztosan állt az útjába. A playoff tapasztalat hiánya végül kiütközött a hazaiaknál, és a Devils egy harmad domináns játékkal hozta az első mérkőzést Floridában.

Ez volt egyben Brodeur századik playoff-győzelme, ami messze a legtöbb az aktív kapusok közül, ugyanakkor így is nagyon le van maradva a lista abszolút elsőjétől, Patrick Roy-tól, aki illusztris pályafutása során 151 alkalommal vezette győzelemre csapatait, a Montrealt és a Coloradót a playoffban.

Közel a papírforma borulása

A Vancouver Canucks újabb playoffnak vághatott neki az abszolút pályaelőny megszerzésével, miután az alapszakasz élén végeztek a kanadaiak, de egyelőre úgy tűnik, hogy a szezon legfontosabb időszakára nem tudták átmenteni a csúcsformájukat Henrik Sedinék. Finomabban fogalmazva Jonathan Quick eddig be van oltva Canucks gólok ellen.

A Kings portása ugyanis újabb fantasztikus teljesítménnyel segítette ki a csapattársait, csak a záró játékrészben 22 alkalommal hárított, és a meccset végül 46 védéssel zárta. Az ehhez hasonló teljesítmény ugyanakkor kevés alkalommal szült győzelmet az előző hónapokban, hiszen sokszor már a két bekapott gól is megoldhatatlan feladat elé állította a nagy neveket felvonultató, de gólínségben szenvedő Kings csatársorokat.

A playoffban ennek egyelőre azonban semmi nyomát nem látni. Dustin Brown kétszer volt eredményes emberhátrányból, majd úgy tűnt, hogy emberelőnyben a mesterhármas végső komponensét is sikerült megszereznie, azonban azt a találatot végül a Jarret Stollnak írták, így a Kings csapatkapitányának meg kellett elégednie két góllal és egy assziszttal ezen az estén. Bizonyára egyáltalán nem zavarja őt, hogy megfosztották élete első playoff mesterhármasától, hiszen a csapata már 2-0-ra vezet a Canucks ellen, és a párharc következő két Los Angeles-i találkozóján akár ki is harcolhatják a továbbjutást, ami alaposan megbolygatná az erőviszonyokat a nyugati főcsoport playoff-mezőnyében.