Magyar foci

Albert Flórián-emlékkiállítás nyílt Szegeden

  • MTI

Az egyetlen magyar aranylabdás labdarúgó, a néhány hónapja elhunyt legendás bajnok, Albert Flórián pályafutását és életét bemutató emlékkiállítás nyílt pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.

Albert Flórián játékával, személyiségével jelenséggé vált, amit alkotott, felbecsülhetetlen érték – fogalmazott a tárlat megnyitóján Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

A június 3-ig tartó tárlatot megtekintő érdeklődők nem csak egy sporttörténeti kiállítást láthatnak, egy egész korszak történelmével ismerkedhetnek meg – tette hozzá a püspök.

A cipő, melyben Albert Flórián utolsó bajnoki gólját rúgta a ZTE elleni meccsen a 2011 őszén elhunyt legendás bajnok, az aranylabdás labdarúgó pályafutását és életét bemutató emlékkiállításon, a szegedi Móra Ferenc Múzeumban. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A tárlaton Albert Flórián személyes tárgyait, labdarúgó relikviáit és a pályafutásáról készült 42 tablót tekinthetik meg az érdeklődők.

Az életutat ismertető tablók Albert Flóriánt a magánembert, a férjet, a családapát, a nagyapát és a barátot is megidézik. "Azonnal lelkes apa lettem, fogdostam Magdi kis kezét, éjszaka hallgattam a szuszogását, hogy istenem, lélegzik-e. Később meg, amikor nagyobb lett, büszkén sétálgattam vele, Irénke tündérien kiöltöztette, hallgattam a fecsegését, vigyáztam lépteit" – olvasható a családapát bemutató egyik tablón. Egy másik képen a híres csípőre tett kézmozdulat látható: "Volt, aki nem értette, hogy sokszor csípőre tettem a kezem. Emlegették, hogy közelről nézem a meccset és még belépőt sem váltok. Hát elérhetetlen labdák után tényleg nem futottam" – emlékezett később a sportember.

Az egyik tárolóban a bajnok személyes tárgyai sorakoznak, karikagyűrűje, nyaklánca, karórája. Egy másikban az utolsó általa dedikált mez, és az a keresztrejtvény, amely megfejtését már nem tudta befejezni 2011 októberében.

 "Az Aranycsapatba is befért volna" - Albert Flóriánról mondta egyszer Szepesi György, a legendás sportriporter. Albert 1967-ben kapta meg Európa legjobbjaként az Aranylabdát. 1965-ben a Fradival megnyerte az UEFA-kupa elődjének számító VVK-t. Magyar bajnok, többszörös világválogatott, 75-ször ölthette magára a címes mezt, és az 1962-as labdarúgó-világbajnokság gólkirálya volt. A tisztelői által csak Császárként emlegetett focista 539 alkalommal játszott a Ferencváros színeiben, s 391 gólt lőtt.

A számtalan sportsikert megelevenítő fotó, érem, trófea, a tárolókban bemutatott válogatott melegítő, sporttáska mellett az érdeklődők láthatják az FC Bayern München hatvanas számú mezét is, melyet Albert Flórián a másik "Császártól" Franz Beckenbauertől kapott születésnapjára.