Forma-1

Nem szabálytalan a Mercedes Lotus által kifogásolt szárnyrendszere

A versenybíróság elutasította a Lotus csapatának panaszát, amit az istálló a Mercedes vezetőszárnyrendszere miatt nyújtott be a Forma-1-es Kínai Nagydíj előtt.

Michael Schumacher és Nico Rosberg Mercedesének hátsó szárnyain a két függőleges elembe lyukakat fúrtak a mérnökök, amik az előzéseket segítő DRS-rendszer bekapcsolásakor nyílnak ki, és autón végigvezetett csatornákon keresztül összeköttetésben vannak az első vezetőszárnyakkal, így az autó eleje és hátulja együttműködik a DRS hatékonyságának növelésében.

Michael Schumacher a Forma-1-es Malajziai Nagydíj időmérő edzésén 2012-ben.

A DRS (Drag Reduction System - Légellenállás-csökkentő rendszer) a hátsó szárnyak dőlésszögét befolyásoló rendszer, aminek köszönhetően a pálya egyes szakaszain az autók kisebb légellenállást és így nagyobb sebességet érhetnek el. A szabadedzéseken és az időmérőkön szabadon használható, a versenyeken azonban csak a pálya meghatározott szakaszain, és csak akkor, ha a versenyző egy másodpercnél közelebb van az előtte haladó ellenfeléhez.

A Lotus ezt a rendszert tartotta szabálytalannak - panaszában azt állította, hogy ezzel a Mercedes körönként akár 0,5 másodperces előnyhöz is juthat -, a versenybírák szerint azonban szabályos az eljárás.

Ross Brawn, Mercedes csapatfőnöke szerint jóval kisebb az előnyük, mint az a Lotus állításában szerepel, így nem érzi jogosnak a panaszt: "Természetesen vannak előnyei a dolognak, de a Lotus azt mondja, az új aerodinamikai elemeinek köszönhetően 0,2 másodperccel lehet jobb a hétvégén körönként, mi pedig biztosan nem nyerünk ennyit, pláne nem a versenyen. Ezt megígérhetem."

Szerinte elsősorban az bosszantja az ellenfeleket, hogy ők egyelőre nem tudják használni ezt a rendszert: "Nagyon olcsó és egyszerű ötlet, de ha nincs meg hozzá a megfelelő hely a kocsiban, akkor nehéz beépíteni. Azt hiszem, ez állhat egyes csapatok elégedetlenkedése mögött. Ha könnyen meg tudnák csinálni maguknak, biztos fel sem merülne a dolog."