Autó-motor

Van, aki a Dakarral, van, aki jégautózással készült a 2012-es bajnokságra

Az év elején jelentette be Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Pusztai Csaba Magyar Motorsport Szövetség elnöke közösen, hogy a két szervezet megpróbál minél szélesebb körben együttműködni egymással. Nos, a bejelentést tett követett, hisz az április 13-15 között a hazai tereprally bajnokság szezonnyitóján a terepmotoros és quados mezőny is megkezdi az Európa-bajnoki küzdelmeit. A hajdúszoboszlói hétvége fantasztikus csatákat ígér a hazai tereprally bajnokság idénynyitóján, melyre a címvédő Fazekas Károly jégautózással, míg a legerősebb trónkövetelő, Szalay Balázs a Dakaron megtett majd tízezer kilométerrel készült.

Úgy tűnik, ezúttal a szavakat hamar tettek is követték, hisz a magyar autó-, és motorsport jelenlegi vezetői tényleg komolyan gondolták a két sportág közös fellépéseit a minél több siker elérése érdekében. Az év eleji szándéknyilatkozat bejelentését követően nem is kellett sokáig várni az első közös lépésre sem: az MNASZ által kiírt Magyar Tereprally Bajnokság első versenyén – április 13-15., Hajdúszoboszló – nemcsak az autósok mérik össze a tudásukat, hanem a kilátogatók végigizgulhatják a terepmotoros és quados Európa-bajnokság idénynyitóját is, azaz egy pályán három sportág klasszisai mutathatják be a tudásukat.

A tereprally szakágban tavaly is hatalmas csata folyt a bajnoki címért, amit végül Fazekas Károly szerzett meg egy BMWX5-ös volánja mögött. Ám ahogy a címvédésre készülő versenyző elárulta, hiába végzett az élen, a szponzorok továbbra sem keresték meg.

„Mindent megteszünk, hogy eredményesek legyünk az idén is. Az ötödik szezont futja már az autónk, de a 2012-es idényre felújítottuk a motorját, és ennek köszönhetően megnőtt az ereje, és a teszten két-három másodperccel jobb köridőket mentem, mint tavaly” – árulta el Fazekas Károly, akinek nagy álma, hogy egyszer a Dakaron is megmutathassa, mit tud.

Elképesztő izgalmakat ígér a magyar tereprally szezonnyitója és a terepmotoros és quados Európa-bajnokság első versenye.

Természetesen a címvédés az elsődleges célja, nemcsak a hajdúszoboszlói idénynyitón, hanem összetettben is. „Tavaly megnyertük itt a versenyt, és abban bízom, idén sem adjuk ennél alább. De jól tudom a többiek is nagyon készültek, és Szalay Balázs, Korda Erik vagy éppen a cseh Miroslav Zapletal kemény ellenfél lesz egész évben. A felkészülésem jól sikerült, még jégautózni is elmentem Ausztriába, hogy tovább fejlődjön a vezetési technikám” – jelentette ki a 2011-es bajnok.

Szalay Balázsnak és Opel Antarájának biztosan nem lesz tesztkilométer hiánya a magyar bajnokság előtt, hisz ő már túl van idén egy Dakaron.

„Jól tudom, hogy nagy előny számomra, hogy majdnem tízezer kilométer már van az idei autóban. A Dakaron szerzett tapasztalat még akkor is jól jön a számunkra, ha itthon teljesen más körülmények között versenyzünk. Egy biztos, a nemzetközi szereplés miatt idén nem tudunk valamennyi bajnoki futamon elindulni, de ahol odaállunk a rajthoz, ott nyerni szeretnék” – fogalmazott Szalay Balázs, aki már csak azért is győzni szeretne az idénynyitón, mert tavaly vezetői hiba miatt esett ki az első helyről az utolsó előtti gyors szakaszon.

Az MNASZ szakágvezetője normális, nyugodt, viszont a pályán rendkívül izgalmas bajnokságot remél.

„A nézők számára láthatóvá tettük a sportágat, így abban bízom, egy igazán sikeres esztendő áll
előttünk. Az előkészületek rendben lezajlottak, így már csak az izgalmas futamok vannak hátra”

mondta Varga Imre.

A szurkolók számára vélhetően jó hír, hogy a hétvégi futamok ingyen megtekinthetőek – mind a verseny, mind pedig a szervizpark –, a szervezők mindössze annyit kérnek, hogy a környezetvédelmi területeken is zajló rendezvényen a szemetet minden esetben
a kijelölt zsákokba dobják.

Országos Terep Rally Bajnokság 2012
II. Aqua-Palace Kupa – OB+UEM EB - 2-es szorzójú
Időpont: 2012. április 13-15.
Helyszín: Hajdúszoboszló
Rendező: Vital-Sziget Kft.
 
IV. XLavina Rábaköz Kupa – CEZ+OB – 2-es szorzójú
Időpont: 2012. május 11-13.
Helyszín: Kapuvár
Rendező: Navigátor Sportmédia Kft
 
Baja Carpathia – CEZ+OB+UEM EB - 2-es szorzójú
Időpont: 2012. június 29. - július 01.
Helyszín: Stalowa Wola(Poland)
Rendező: TR szakág
 
II. Gyulai Várfürdő Kupa – CEZ+OB – 2-es szorzójú
Időpont: 2012. augusztus 03-05.
Helyszín: Gyula
Rendező: Navigátor Sportmédia Kft.
 
IX. Hungarian Baja – VK+OB+UEM EB – 3-as szorzójú
Időpont: 2012. augusztus 23-26.
Helyszín: Győr
Rendező: Garzone R.O.P. Kft.
 
II. Retro Rádió Nagykálló Kupa – OB – 2-es szorzójú
Időpont: 2012. szeptember 14-16.
Helyszín: Nagykálló
Rendező: Vital-Sziget Kft
 
Internext Rally – CEZ+OB – 1-es szorzójú
Időpont: 2012. szeptember 28-30.
Helyszín: Vsetin (Czech Republic)
Rendező: TR szakág
 
Baja Slovakia – CEZ+OB – 2-es szorzójú
Időpont: 2012. október 19-21.
Helyszín: Lőcse (Slovakia)
Rendező: TR szakág