Vélemény

Kimatekozott edzőváltás

  • Göbölyös János

Ügyes. Hirtelen ez jutott eszembe, amikor kedden délután napvilágot látott a hír, miszerint ismét Marijan Vlak irányítja a Vasast. Ennyire átlátszó edzőváltást ugyanis csak ott tudnak kitalálni, ahol átláthatatlan homály övezi a klub szinte valamennyi lépését. Pedig azzal, hogy sokadik nekifutásra sikerült lezárni a tulajdonosváltás szappanoperákat idéző forgatókönyvét, már-már pislákolni kezdett a fény az angyalföldi alagút végén. Aztán rá kellett döbbenni, hogy ez a világosság nem a jövő, hanem a vonat...

Veletek, újra, ugyanitt! - Fotó: vasassc.hu

A legújabb áldozat Urbán Flórián, aki az utóbbi hetekben kínos magyarázkodásra kényszerült. Legkevésbé a csapat szereplése miatt, azt ugyanis mindenki láthatta, hogy a sorozatos vereségek szakmailag hellyel-közzel védhetők, nem azért bukta el meccseit az együttes, mert az edzője kókler. A télen mesterségesen legyengített játékoskeret, majd a mérkőzéseken az egyéni hibák tömkelege miatt zuhant a mélybe a Vasas, oda, ahonnan aligha van már visszaút. Nem tett jót, sőt, kifejezetten ártott az öltözői morálnak az állandósuló pénztelenség, ha valakikre, hát az angyalföldi játékosokra a szó szoros - nem pejoratív - értelmében illett a jelző: ingyenélők. Ők ennek ellenére tették a dolgukat, és amikor végre némi pénzhez jutottak - Urbánnal az élen -, nem győzték megköszönni az alamizsnát, annak az összegnek a töredékét, ami egyébként már hosszú ideje járt volna nekik. De hogy mégse érezhessék magukat biztonságban, arról maga a klub gondoskodott, hol azzal, hogy képtelen volt elintézni idejében egy sportorvosi igazolást, hol pedig úgy, hogy nem fizetett korábbi edzőjének és játékosának. Utóbbiak aztán megelégelték a hónapok óta tartó ígérgetést, feljelentették az egyesületet, az MLSZ pedig első fokon a biztos kiesést előrevetítő ítéleteket hozott. Az átigazolásból való kizárás, pénzbüntetés, pontlevonások fenyegetik a Vasast.

Mit lehet ilyenkor tenni? Először is gyors önvizsgálatot kellene tartani, hogy mielőtt a konkrét lépések megtörténnek, legalább tiszta lelkiismerettel folytatódjon a mentőakció. Aztán zsebbe kell nyúlni, rendezni a tartozásokat, azokat, amelyek a kilátásba helyezett szankciókat feloldják, vagy legalább elodázzák. Ha eddig nem tették meg, a három éves szerződéséből egyet kitöltő Komjáti Andrást ki kell fizetni, de az sem ártana, ha a klub korábbi játékosának, Ambrusics Róbertnek is utalnának, mert bár ez utóbbi ügy ,,csak" az átigazolási stopot érinti, a Fáy utcában edző Gyepes Gábort szerződtetni lehetne a bajnokság végéig. Haris Mehmedagics két mérkőzésen történt jogosulatlan szerepeltetése az érvénytelen sportorvosi történet előzménye, márpedig ha első fokon úgy ítélte meg a fegyelmi bizottság, hogy a játékos korábban is lejárt igazolással lépett pályára, azzal sok mindent kezdeni nem lehet - be kell nyelni a két pont mínuszt.

És itt jön a képbe Marijan Vlak. Természetesen neki is lóg(ott) némi pénzzel a Vasas, tőle azonban nem az eredménytelenség miatt váltak meg az angyalföldiek, hanem költségkímélés címén a pályaedzőjét, Urbán Flóriánt ültették télen a helyére. És ekkor született meg a nagy ötlet, ami részemről nem más, mint feltételezés, de a történtek tükrében eléggé valószínűnek látszik: hozzuk vissza Vlakot, egyezzünk meg vele valamiféle fizetési átütemezésben, elkerülhetjük a fordulónkénti egy-egy pont levonását. Ezzel egy időben persze Urbánnal is rendezni kell a számlát, de ez még mindig a kisebbik veszteség. A sajátos kalkuláció szerint, ha a Mehmedagics-sztori miatt le is vonnának két pontot a Vasastól, még mindig marad némi (nem reális) esély arra, hogy a csapat elkerülje a kiesést, hiszen a hátralévő hét fordulóban az alsóházban lévő csapatok közül néggyel is meccselnek az angyalföldiek, ráadásul a Pápát, a Kaposvárt és a Siófokot az Illovszky Stadionban fogadják.

De ne matekozzunk! Ez az egész történet - végződjön bárhogy - nem ér annyit, hogy belemenjünk különböző megmentő számításokba, fejtegetésekbe, elméletekbe, a feladványt úgyis a csapatnak - és Vlaknak - kell megoldania a pályán. Idegtépő lecke lesz. A játékosok már csak magukban bízhatnak, a vezetőség megtett mindent az érdekükben - levizsgázott, és megbukott.

Az utóbbi öt szezon edzőváltásai az NB I-ben
Van még hová ,,fejlődni". 2006 és 2008 között - elsősorban a Sopron aktivitásának köszönhetően - az idei edzőcserék számát is túlszárnyalta a mezőny
SZEZON KLUB ÖSSZESEN
2006-2007 Sopron (4), Videoton (2), Tatabánya (2), Győr (2), Újpest (2), Debrecen, Honvéd, Pécs, REAC, Vác, ZTE 18
2007-2008 Sopron (3), Siófok (2), Honvéd (2), Tatabánya (2), Debrecen, Diósgyőr, Videoton, ZTE, Újpest, Paks 15
2008-2009 Diósgyőr (2), Nyíregyháza (2), REAC (2), Videoton, ZTE, Siófok, Győr, Honvéd 11
2009-2010 Diósgyőr (3), Ferencváros (2), Kecskemét (2), Haladás, Honvéd, Vasas, Újpest, Paks 12
2010-2011 Debrecen (2), Kecskemét, Szolnok, Vasas, Haladás, Honvéd, Győr 8
2011-2012 Vasas (3), Ferencváros (2), Újpest, Zalaegerszeg, Pápa, Kecskemét, Haladás, Győr, Pécs, Diósgyőr 13
Edzőváltások az NB I-ben
2011-2012-es szezon
2011. augusztus 10.: Újpest FC, Mészöly Géza helyett Zoran Szpisljak
2011. augusztus 15.: Vasas-Híd, Komjáti András helyett Marijan Vlak
2011. augusztus 16.: Ferencváros, Prukner László helyett Nagy Tamás
2011. augusztus 30.: Ferencváros, Nagy Tamás helyett Détári Lajos
2011. augusztus 27./szeptember 1.: Zalaegerszegi TE, Csank János helyett Prukner László
2011. október 24./26.: Lombard Pápa, Véber György helyett Bene Ferenc
2011. november 23./december 13.: Kecskeméti TE, Tomiszlav Szivics helyett Török László (szakmai igazgató)
2011. december 14./19.: Haladás Sopron Bank, Aczél Zoltán helyett Artner Tamás
2012. január 16.: Vasas-Híd, Marijan Vlak helyett Urbán Flórián
2012. március 5.: Győri ETO FC, Csertői Aurél helyett Pintér Attila
2012. április 2.: Diósgyőri VTK, Benczés Miklós helyett Szentes Lázár (szakmai igazgató, megbízott vezetőedző)
2012. április 2./4.: Pécsi MFC, Mészáros Ferenc helyett Mink Olivér
2012. április 10. Vasas, Urbán Flórián helyett Marijan Vlak