NBA

Véget ért a Spurs diadalmenete

  • Molnár Dávid

Legnagyobb sztárjai nélkül ért véget a San Antonio Spurs tizenegy meccs óta tartó győzelmi szériája az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 102. játéknapján. A Clippers is idegenben szenvedett vereséget, az Oklahoma City, az Orlando és a Lakers viszont sikerrel vették a legújabb akadályokat.

Miután a Spurs kiharcolta a rájátszás-bérletét a tizenegy mérkőzéses győzelmi sorozatának köszönhetően, Gregg Popovich edző nem látta értelmét annak, hogy az alapszakasz további megerőltető menetrendje alatt is ugyanolyan terhelést helyezzen a sztárjátékosaira, mint a szezon eddigi részében. Ennek a Utah Jazz örülhetett leginkább, akik továbbra is éles versenyben vannak a playoff kiharcolásáért.

A Jazz megállította a Spurst

Tim Duncan, Tony Parker és Manu Ginobili is pihenőnapot kapott a vasárnapi találkozó visszavágóján. A Jazz a Spurs otthonában egy nappal korábban tíz pontos vereséget könyvelhetett el, de hazai pályán, és a sztárok hiányában sikerült a magasabban jegyzett csapat fölé kerekedniük Devin Harris vezetésével, aki a záró játékrészben megszakítás nélkül tizenegy pontot szerzett zsinórban, és az estét 25 egységgel zárta.

Kobe Bryant továbbra is csak nézőként vehetett részt a Los Angeles Lakers New Orleans elleni mérkőzésén, de Pau Gasol mindent megtett annak érdekében, hogy a csapat ne érezze meg a szupersztár hiányát. Bár így is rezgett a léc a Lakers alatt, Gasol 25 pontja és kilenc lepattanója végül olyan teljesítménynek bizonyult, ami eldöntötte a szoros találkozó végkimenetelét.

Gasol testvére, a Memphisben játszó Marc, Rudy Gayjel karöltve kedveskedett a Lakersnek, és elsősorban saját csapatának azzal, hogy győzelemre vezették a Grizzliest a Los Angeles Clippers ellen. Blake Griffinék jelenleg a negyedik helyen portyáznak a nyugati főcsoporton belül, az ötödik pozíciót betöltő Memphis azonban még közelebb került hozzájuk, és még a pályaelőny is veszélybe kerülhet a Clippers számára az alapszakasz végéhez közeledve.

Nem kellett aggódniuk a Magic-drukkereknek Dwight Howard hiányában, hiszen a helyére kerülő Glen Davis teljesítményével tökéletesen pótolta a csapat vezérét – stílusosan dupla-duplát (16 pont, 16 lepattanó) jegyzett, és a Magic a kezdő játékosainak nagyszerű kollektív produkciójának hála – mind elérték a tíz pontos határt a meccsen – könnyedén lépett túl a Detroiton.

A hazai pálya sem jelentett sok előnyt a Milwaukee számára, amikor a nyugati főcsoport egyik nagyágyúja érkezett hozzájuk az Oklahoma City képében. Russell Westbrookék húsz pontot vertek a nyolcadik playoff-helyezésért harcoló Milwaukee-ra, és a San Antonio elcsúszásával visszavették a top pozíciót a nyugati főcsoportban.

Amikor a Charlotte a keleti és a nyugati főcsoport többi alsóházi csapatával mérkőzik meg, akkor mutatkozik meg csak igazán, hogy a Bobcats mennyire gyenge idén. A Washington Wizards idegenben ütötte ki az idei draft 1/1-ének legfőbb várományosát, majd harminc pont különbséggel.

A Denver még ezt a teljesítményt is le tudta pipálni, a Nuggets a Golden State-et fogadta, és az újonc Kenneth Faried vezérletével végül 39 pont különbséggel zárták a felek a találkozót.

Alaposan ráijesztett a Toronto Raptors az Indianára, de végül a Pacers előnye kitartott a záró pillanatokra.

A Phoenix Suns is kezdi begyújtani a rakétákat a szezon végére, és egy utolsó nagy erőfeszítéssel igyekeznek bejutni a nyugati főcsoport playoff-helyezettjei közé. Steve Nashék a Minnesotát verték le, ez volt a csapat ötödik győzelme az elmúlt hat találkozón.

Hibátlanul zárta a Houston Rockets a négymeccses idegenbeli túrát, miután a Portland otthonából is győztesként távoztak. Goran Dragic 22 pontjával bizonyult ismét az együttese legjobbjának, és a Houston így már a nyugati hatodik helyen találja magát, ugyanakkor csak két győzelem választja el őket a kilencedik pozíciótól, úgyhogy korai még kényelmesen hátradőlniük.

NBA
102. játéknap
Charlotte - Washington 85-113
Orlando - Detroit 119-89
Indiana - Toronto 103-98
Memphis - LA Clippers 94-85
Milwaukee - Oklahoma City 89-109
New Orleans - LA Lakers 91-93
Utah - San Antonio 91-84
Minnesota - Phoenix 90-114
Denver - Golden State 123-84
Portland - Houston 89-94