FA-kupa

Megemlékezés a hillsborough-i tragédia évfordulóján

  • MTI

Egyperces néma csenddel emlékeznek a hillsborough-i tragédia 23. évfordulójára a Wembley Stadionban sorra kerülő, hétvégi FA Kupa-elődöntők előtt - közölte kedden az Angol Labdarúgó Szövetség (FA).

1989. április 15-én 96 Liverpool-szurkoló hunyt el a Liverpool-Nottingham Forest FA-kupa elődöntőn.

Szombaton az FC Liverpool városi riválisával, az Evertonnal csap össze, majd vasárnap a két londoni gárda, a Tottenham Hotspur és a Chelsea feszül egymásnak. Mind a négy csapat játékosai fekete karszalaggal lépnek pályára az 1989. április 15-én elhunyt 96 Liverpool-szurkolóra emlékezve.

Azon a napon a sheffieldi stadionban csapott össze egymással az FC Liverpool és a Nottingham Forest az FA Kupa elődöntőjében, a találkozó azonban mindössze hat percig tartott. Miközben a Vörösök támadója, Peter Beardsley eltalálta a kapufát, az ellentétes kapu mögött, a túlzsúfolt Leppings Lane-tribünön a drukkerek már az életükért küzdöttek. Mintegy 3000 ember szorongott a szűk helyen, s a tömeg többeket a pályát a lelátótól elválasztó fémrácshoz nyomott, nem sokkal később már halottak, sérültek és pániktól megzavarodott emberek sokasága lepte el a játékteret. 94-en a helyszínen vesztették életüket - köztük a mai liverpooli csapatkapitány, Steven Gerrard akkor tízéves unokatestvére -, a 14 esztendős Lee Nicol négy nappal később, a kórházban halt bele a sérüléseibe, a 96. áldozat, Tony Bland pedig négy év kómát követően, 1993 márciusában távozott az élők sorából. Összesen további 766-an szenvedtek sérülést, sokan közülük máig nem tudták feldolgozni az átélt szörnyűségeket.

A tragédia után szinte azonnal elindult a szigetországi futballpályák modernizációja, s a biztonság szinte tökélyre fejlesztése. Az akkori kormány elrendelte, hogy az élvonalbeli stadionokban szüntessék meg az állóhelyeket, s a jövőben minden szurkolónak jusson egy szék a lelátón, emellett mindenhol bontsák le a fémkerítéseket. Az ország vezetése biztosította a megújulás anyagi forrását, s a program keretében 27 pályát építettek át és újítottak fel. A tény, hogy a rendőrség az ominózus meccsen több száz drukkert beengedett egy olyan szektorba, amely már egyébként is zsúfolt volt, arra késztette az illetékeseket, hogy a labdarúgó-mérkőzések biztosításának rendszerét is teljesen újragondolják. Ma már kamerák pásztázzák a nézőtereket, amelyek előtt rendezők sokasága is próbálja kiszűrni az esetleges rendbontókat, a belépéskor pedig mindenkit megmotoznak és elveszik a veszélyesnek ítélt tárgyakat. A kiszélesített kijáratok biztosítják, hogy percekkel a lefújás után már üresek a lelátók.

Mint minden esztendőben, az idén is a tragédia évfordulóján, vasárnap az FC Liverpool otthonában, az Anfield Roadon istentiszteletre kerül sor.