London 2012

Lovas és három férfi játékos küzd a kvótáért az asztaliteniszezőknél

  • MTI

A nőknél Lovas Petra, a férfiaknál pedig Kosiba Dániel, Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám áll asztalhoz magyar részről az asztaliteniszezők szerdán rajtoló, luxembourgi európai olimpiai selejtezőjén, amelyen mindkét nemnél 11-11 kvótát osztanak ki a nyári, londoni játékokra.

A szerdán rajtoló olimpiai selejtezőn Lovas Petra,illetve Kosiba Dániel, Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám áll asztalhoz.A kontinentális szövetség honlapja alapján a hölgyeknél 54-en, a férfiaknál pedig 70-en indulnak a tornán, amely a szakértők szerint a sportág egyik legkeményebb és legfárasztóbb viadala.

Az első két napon, a verseny első szakaszában mindkét nemnél 16 csoportban körmérkőzést vívnak egymással a játékosok. A csoportok első két-két helyezettje jut a második szakaszba, ahol a négy, egyenként nyolcfős csoportban egyenes kieséses minitornát rendeznek, s ezek győztesei pénteken estére már kvótások lesznek. Szombaton újabb minitornák következnek - négy, egyenként hétfős csoportban, ahol az előző szakasz döntőinek vesztesei csak a legjobb négy között kapcsolódnak be -, s újabb négy győztest avatnak, egyben további négy londoni induló kilétére derül fény. A fennmaradó három kvótáról vasárnap, a zárónapon születik döntés: 16 játékos kieséses rendszerben küzd majd, s a harmadik helyért is rendeznek mérkőzést. 

Tóth Krisztina és Póta Georgina már korábban kiharcolta az olimpiai indulási jogot, s ha Lovasnak is sikerül csatlakoznia hozzájuk - egyértelműen ezt várja tőle a szakvezetés, miután világranglistás pozíciója alapján hatodik a résztvevők rangsorában -, akkor a magyar női csapat is szerepelhet majd a brit fővárosban. A férfiaknál bravúr kell a magyar kvótaszerzéshez.

Az asztaliteniszezők számára ezután már csak egy lehetőség lesz az indulási jog kiharcolására, május közepén, Dohában.