Portugál foci

A Benfica edzője a Chelsea ellen mutatott játékot várja a Sporting elleni rangadón

  • Balázs László
megosztom

Hétfő este 21:15-kor kezdődik a portugál-labdarúgó bajnokság 26. fordulójának csúcsrangadója, a Sporting–Benfica klasszikus.

A jelenleg második helyezett Benficának mindenképpen meg kellene nyernie a derbit ahhoz, hogy ne szakadjon le a szombaton a Bragát verő Portótól, míg a Sporting tulajdonképpen tét és nyomás nélküli meccsre készülhet, hiszen EL-indulást jelentő ötödik helyét tulajdonképpen semmilyen veszély nem fenyegeti, előrébb pedig maximum egy hellyel léphet az éllovas trió nagy előnye miatt. Az más kérdés, hogy a szebb napokat is látott Sporting szurkolói nyilván nem túl elégedettek ezzel a helyezéssel...

A Sporting bajnokin utoljára 2009. február 21-én győzte le a Benficát, akkor Liédson kettő és Derlei egy góljával, Reyes és Cardozo találata ellenében 3:2-re nyertek az Oroszlánok. Az utóbbi évek történelme és a bajnokságban mutatott forma tehát inkább Benfica-győzelmet jósol, ám az ilyen rangadók mindig háromesélyesek.

A Sporing és a Benfica játékosai küzdenek a két csapat mérkőzésén a portugál bajnokságban 2011-ben.

Ricardo Sá Pinto, a Sporting vezetőedzője játékosként majdnem egy évtizeden át szolgálta a zöld-fehéreket, így megannyi lisszaboni derbinek lehetett részese. Edzőként viszont ez lesz első bevetése.

"Ez két nagy csapat derbije lesz, két rendkívül fényes múltú csapaté. Edzőként ez lesz az első derbim és meg akarom nyerni" – mondta Sá Pinto.

"A fiúk készen állnak. Tudjuk, hogy ez egy fontos mérkőzés, de ugyanúgy készülünk rá, mint akármelyik másikra. El akarjuk vinni mind a három pontot. Fizikálisan és mentálisan is sokat kivett belőlünk, hogy az utóbbi hetekben háromnaponta kellett játszanunk, nem tudtunk annyit pihenni, amennyit szerettünk volna" – utalt a Sporting mestere az Európa Liga negyeddöntőiben való szereplésre. "Ugyanakkor a játékosok magabiztosak, és ez segít a fáradt lábakon."

A Benfica is érdekelt volt a nemzetközi kupaporondon, így sokkal kipihentebbek ők sem lesznek. A Chelsea elleni BL-párharcból ugyan vesztesen kerültek ki, de a második meccsen sokáig tíz emberrel küzdve is majdnem sikerült kivívniuk a továbbjutást.

"Ugyanazt a hozzáállást és játékminőséget szeretném látni, amit Londonban a Chelsea ellen" – nyilatkozta Jorge Jesus, a Benfica trénere.

Jesus számára a legnagyobb fejtörést továbbra is a védelem összeállítása jelentheti, hiszen a sérüléssel bajlódó Garay, Luisão, Jardel középhátvéd hármas játéka kétséges, valószínűleg csak közvetlenül a mérkőzés előtt fogjuk megtudni, hogy bevethető állapotba kerültek-e. Amennyiben nem, könnyen elképzelhető, hogy ismét Emerson és Javi García kapnak szerepet a védelem tengelyében.

A minden bizonnyal teltházas mérkőzés este 21:15-kor kezdődik a José Alvalade Stadionban. A játékvezető az az Artur Soares Dias lesz, aki az előző szezonban is vezetette a Sporting–Benficát. Akkor a vendégek 2:0-ra nyertek Gaitán és Salvio góljaival.

megosztom