Kerékpár

Tom Boonen történelmet írt, negyedszer győzött az "Észak Poklán"

  • VNA

Újra Tom Boonen sikerével ért véget a legendás Paris-Roubaix kerékpáros verseny, a belga volt a leggyorsabb a macskaköveken.

A flandriai körversenyen is győztes Tom Boonen sikerét hozta a vasárnap sorra kerülő Paris-Roubaix kerékpáros verseny. A belga kerekes ezzel negyedik alkalommal nyerte meg a legendás egynapos versenyt, amelyet macskaköves szakaszai miatt a cseppet sem hízelgő "Észak pokla" becenévvel illetnek. A 257,5 kilométer hosszú versenyen ezúttal igencsak bevállalósan versenyzett az Omega Pharma- Lotto csapatában tekerő Boonen, aki a verseny utolsó 53 km-ét magányos szökésben teljesítette. A 31 éves Boonen 2005, 2008 és 2009 után nyerte meg ismét a versenyt, így beállította honfitársa, Roger de Vlaeminck rekordját, aki a '70-es években szintén négyszer nyerte meg a viadalt.

A belga kerekes negyedszer kapta meg a macskakővel "díszített" trófeát - Fotó: AP

Ezúttal a francia Sébastien Turgot lett a második mögötte, aki 1:39-es hátránnyal ért be a célba, az olasz Alessandro Ballan lett a harmadik azonos idővel. Boonen idén tavasszal remek formában tekert, hiszen a Gent-Wevelgem versenyt is megnyerte, ráadásul 2005 után ismét sikerült most neki a történelmi dupla, vagyis a flandriai körverseny után a Paris-Roubaix egynapos megnyerése is.

Paris - Roubaix kerékpáros verseny - 2012
1. Tom Boonen (Bel) Omega Pharma-Quickstep 5:55:22
2. Sébastien Turgot (Fra) Team Europcar +1:39 hátrány
3. Alessandro Ballan (Ita) BMC Racing Team a.i.
4. Juan Antonio Flecha Giannoni (Spa) Sky Procycling a.i.
5. Niki Terpstra (Ned) Omega Pharma-Quickstep a.i.
6. Lars Boom (Ned) Rabobank Cycling Team +1:43 hátrány
7. Matteo Tosatto (Ita) Team Saxo Bank +3:31 hátrány
8. Mathew Hayman (Aus) Sky Procycling a.i.
9. Johan Vansummeren (Bel) Garmin - Barracuda a.i.
10. Maarten Wynants (Bel) Rabobank Cycling Team a.i.