Pályakerékpáros vb

Az ausztrál Anna Meares parádés világcsúcsával zárult a vb

  • VNA

Az 500 méteres időfutam versenyben az ausztrál Anna Meares ért el világcsúcsot, ami egyben világbajnoki címet is hozott számára.

Az ausztrál Anna Meares parádés teljesítményről marad emlékezetes a Melbourne-ben vasárnap véget ért pályakerékpáros világbajnokság utolsó napja. Meares ugyanis világcsúcsot állított fel a női 500 méteres időfutamban, ahol 33.010 másodperc alatt teljesítette a távot. A korábbi, 33.296-os rekord a litván Simona Krupeckaite nevéhez fűződött még 2009-ből. A 23 indulót felvonultató mezőnyben Meares mögött a csapat sprint világbajnok német Miriam Welte lett az ezüstérmes, míg a bronz a brit Jessica Varnish nyakába került.

A világbajnokság éremtáblázatát a pályakerékpáros szakágat uraló két nemzet, Ausztrália és Nagy-Britannia uralta, mindkét nagy nemzet 6-6 aranyérmet (az érmek harmadát) szerezte meg. Az éremtáblázatot végül a házigazdák nyerték meg, akik hat ezüst- és két bronzérmet is otthon tartottak. Ebből a sikerből a 28 éves Meares is alaposan kivette a részét, aki a keirin után vasárnap az 500 méteres versenyben második aranyérmének örülhetett. Az ausztrál pályakerekes ráadásul a sprintben bronz-, míg a csapatsprintben ezüstérmet is szerzett, így ő lett a világbajnokság legeredményesebb versenyzője.