Portugál foci

Rangadók fordulója Portugáliában

Pénteken három mérkőzést már lejátszottak a portugál labdarúgó-bajnokság 26. fordulójából, de az igazán nagy meccsek szombatra maradtak, ugyanis a három bajnoki címre hajtó csapat közül a Braga és a Porto egymás ellen játszik, továbbá a Marítimo–Nacional madeirai derbi is színesíti a szombati programot. Hétfőn a forduló zárómérkőzésén a harmadik aranyesélyesnek, a Benficának a Sporting elleni örökrangadón kell helytállnia.

A Braga olyasmit szeretne véghezvinni az idei szezonban, amire Portugáliában a ligarendszerű bajnokság bevezetése óta összesen kétszer került sor, nevezetesen bajnokságot nyerni a Benfica, Porto és Sporting alkotta „nagy hármason” kívüli csapatként. Az elmúlt években negyedik naggyá felnövő alakulatnak erre idén minden esélye meglehet, de csak akkor, ha szombaton legyőzi a tabellán egy ponttal előtte, a második helyen álló FC Portót. Aki fix kettesre tippelne, azt óvatosságra intjük. A Braga ugyanis klubrekordot jelentő 13 zsinórban megnyert mérkőzés után csak egy 92. percben beszedett góllal kapott ki a Benficától a múlt héten. Igaz, azt megelőzően pont a Porto tudta legyőzni őket 3:2-re, még november végén. A portóiakra nézve a legnagyobb veszélyforrás a brazil Lima lehet, aki 19 találatával vezeti a góllövőlistát, de érdemes lesz figyelniük a veterán Nuno Gomesre, aki idén az egyik legeredményesebb csereként beálló csatár (három gólt lőtt a kispadról beszállva), valamint a bajnokság egyik legjobbjának tartott Hugo Vianára, az „arzenalisták” játékmesterére is. Leonardo Jardim, a Braga trénere egyébként úgy nyilatkozott a klub hivatalos honlapjának, hogy fontos összecsapás vár rájuk, de nem ez fog dönteni a bajnoki cím sorsáról, mind az öt hátralévő mérkőzés ugyanolyan jelentőségű lesz a végelszámolásnál.

A Madeira szigetén található Funchal városa helyi derbire készül. Bár a szigeten a Marítimo sokkal nagyobb népszerűségnek örvend, mint a Nacional, a két csapat összecsapása mindig komoly rangadónak számít. Ráadásul a Marítimo számára ezúttal nagy tétje is van a mérkőzésnek, a házigazda piros-zöldek ugyanis szeretnék megerősíteni kitűnő negyedik, Európa Liga-indulást jelentő helyezésüket. Rossz előjel a jelenleg hetedik helyezett Nacional számára, hogy a Marítimo pályáján kilenc éve nem tudnak nyerni: utoljára 2003 februárjában győzték le a népszerűbb funchali csapatot az Estádio dos Barreirosban, azóta hat vereség és két döntetlen a mérlegük.

A többi mérkőzésről táviratszerűen:

A tökutolsó újonc Feirense az utolsó szalmaszálakba próbál megkapaszkodni a szintén a kiesés ellen harcoló Rio Ave otthonában. A meglepően jól teljesítő Olhanense szeretne megragadni a középmezőnyben, ehhez az alsóházban tanyázó Paços de Ferreira ellenében kéne otthon tartania a három pontot. Hétfőn „O Clássico”: a forduló talán legnagyobb érdeklődéssel várt mérkőzésén az aranyesélyes Benfica a gyengélkedő Sportingot fogadja - beharangozóval később jelentkezünk!

Liga ZON Sagres, 26. forduló
Szombat:
Rio Ave – Feirense (17:00)
Olhanense – Paços de Ferreira (17:00)
Marítimo – Nacional (19:30)
SC Braga – FC Porto (21:30)
 
Hétfőn: Sporting CP – Benfica (21:15)
 
Pénteken játszották:
União de Leiria – Gil Vicente 0:0
Beira-Mar – Académica de Coimbra 2:1 (Gólszerzők: Nildo Petrolina 57., 67., illetve Marinho 31.)
Vitória Setúbal – Vitória Guimarães 1:0 (Gólszerző: Bruno Amaro 57.)