Férfi kézilabda

Már pénteken látszott, hogy nehéz dolgunk lesz a brazilok ellen - Skaliczki László

A magyar férfi kézilabda-válogatott 29-27-es győzelmet aratott a Svédországban rendezett olimpiai selejtezőtornán Brazília ellen, így közel került a továbbjutáshoz, az ötkarikás részvételhez. A szombat délutáni mérkőzést Skaliczki László, a Pick Szeged vezetőedzője, korábbi szövetségi kapitány értékelte a hatharom.hu kérésére.

A brazilok elleni mérkőzés a vártnál talán szorosabban alakult, hiába vezetett négy góllal is a magyar válogatott, az utolsó percekben az ellenfél többször is közel került az egyenlítéshez. Skaliczki László szerint azonban a dél-amerikaiak eddigi teljesítménye alapján várható volt, hogy kiélezett meccset kell játszanunk.

"Az már pénteken is látszott a svédek elleni meccsükön, hogy végig küzdöttek, és a védekezésükre rengeteg energiát fordítottak. Jól tagolták mélységben a védekezésüket, amivel messze a kaputól megtámadták az embereket, így már az átadásokat, keresztpasszokat is megzavarták. Emellett jó volt a támadásvezetésük, ahogy azt ellenünk is megmutatták" - mondta a szegedi vezetőedző.

Fazekas Nándorral szemben lő hetesgólt Pacheco a Magyarország-Brazília férfi kézilabda olimpiai selejtezőn 2012-ben Göteborgban.

A korábbi - olimpiai 4. helyet elérő - szövetségi kapitány a brazilok számunkra szokatlan stílusát emelte ki, mint a legfőbb nehézséget: "A fiúk jól alkalmazkodtak a nyitott védekezéshez, sok beállósgólt lőttek a beállósaink és a befutó szélső, az irányítók is, talán a széleken kellett volna több gól, de azért azokat a területeket is viszonylag jól bejátszottuk. Emellett pedig mindenképp ki kell emelni Fazekas Nándi teljesítményét, aki remek védésekkel adott stabilitást a védelmünknek, és kulcspillanatokban hárított. Összességében végig vezettünk, alkalmazkodtunk a brazilok altatós játékához, amit a fociban is megszokhattunk tőlük, jól felvettük a váltásaikat, így az izgalmasabb végjáték ellenére is megérdemelten nyertünk, még ha Zubai Szabi egy kis szerencsével is szerezte meg a labdát a kipattanónál. Illetve, mondjuk azt, hogy ő állt jó helyen!"

Skaliczki László szerint a végjátékban nagy szerepük volt a frissebb játékosoknak, de a kezdők, különösen Pérez Carlos teljesítményét is kiemelte a szakember: "A második félidőben beállt emberek, különösen Lékai Máté tudott frissességet hozni a csapatba, amire szükség is volt, mert azokon, akik a két nap két meccsén sokat játszottak, egy kicsit érződött a fáradtság a hajrában. Pérez Carlos például sokkal többet játszott a két mérkőzésen, mint amennyit mondjuk a Veszprémben megszokhattunk, de egyrészt érthető, hogy a kapitány ragaszkodott a bevált emberekhez, másrészt ez nagyon is megérte, hiszen nagyon sokat hozzá tudtak tenni a csapat teljesítményéhez."

Bízunk abban, hogy Svédország legyőzi Macedónia együttesét vagy legalább pontot szerez, ezzel pedig bebiztosítja a saját és a mi olimpiai részvételünket is, de ha másképp alakulnak a dolgok, akkor az eddig kevesebb játéklehetőséget kapó csapattagok szerepe nagyon felértékelődik Skaliczki mester szerint.

"Vasárnap biztos, hogy szükség lesz frissítésre, és természetesen függ a kapitány terve attól, hogy lesz-e számunkra tétje a mérkőzésnek, vagy már biztos lesz a továbbjutásunk. Ha nem lesz rá szükség, akkor szerintem biztos, hogy Pérez nem fog játszani, és valaki más is pihenőt fog kapni, és Mocsai Lajos benevezi a két tartalékunkat, Vadkerti Attilát és Szöllősi Szabolcsot.

Ha tétje lesz a találkozónak, akkor kell az igazi okosság, és akkor is az dönthet, hogy a pihent emberek mit tudnak hozni, az ő frissességükre lesz szükség a svédek kemény hatosfalas védekezése ellen."