Forma-1

Hogyan telik az F1-es pilóták hete?

  • Kele János

A Formula-1-es pilóták egy hetét modelleztük, s rá kellett jönnünk, világklasszis pilótaként sem fenékig tejfel az élet.

Hiába gondolják úgy a legtöbben, hogy a Formula-1-es versenyzők élete csupa móka és kacagás, és a versenyek többségét pusztán a tehetségüknek és a rutinjuknak köszönhetően megoldják, az igazság ennél jóval összetettebb. A modern Száguldó Cirkuszban egy futam megnyeréséhez már óriási energiákat kell mozgósítani, ráadásul nem csak a futamhétvégéken: F1-es versenyzőnek lenni egész éves, mindennapos elfoglaltságot jelent, nem véletlen, hogy ma már elképzelhetetlen olyan szintű figyelemmegosztás, ami Jim Clark és társai idejében még mindennaposnak számított.
Az F1-es versenyzők nem ritkán akár 15 órát is a pályán töltenek egy nap, és nem csak tesztidőszakban: akár két futam közötti egy hétben is fel tudnak torlódni a teendők. Rendhagyó cikkünkben most egy átlagos F1-es versenyző átlagos egy hetét mutatjuk be, rávilágítva arra, hogy bizony menő pilótának lenni sem fenékig tejfel.

Csütörtök: Egy átlagos futamhétvége általában csütörtökön kezdődik, landolás a reptéren, kocsikázás a pályára, kipakolás, pacsi a srácokkal, miegymás. Látszólag a versenyzőnek ilyenkor semmi szerepe, pedig dehogynem, egyrészt ugye ekkor indul a kötelező smúzolás a hivatalos FIA-sajtótájékoztatóval és az aláírás-osztogatós PR-eseményekkel, másrészt pedig a szakmai felkészülés dandárja is már a szabadedzéseket megelőzően kezdetét veszi. A stratégia kidolgozása és a beállítások alapjainak megtárgyalása mellett azonban a szponzor-vacsorák sem maradhatnak el, nincs az a versenyző, aki este 10 előtt ágyba kerül a nehéz pénteki napot megelőzően.

Péntek: A általános közvélekedés szerint nem lehet elég korán kezdeni a pénteki napot, a szabadedzések ugyanis már délelőtt elkezdődnek, azzal pedig valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, hogy egyik versenyző és csapat sem hajlamos csak úgy beesni a 10 órási kezdésre. A pilóták egy könnyű reggelit követően úgy érnek ki már 8-ra a pályára, hogy előtte egy könnyű órát még a szálloda konditermében is eltöltenek, csak, hogy kissé formába hozzák magukat a könnyed körözgetést megelőzően. A nap lényegi része persze így is a versenyzéshez köthető, pénteken általában nagy vonalakban már minden eldől, a két szabadedzés alapján kerül ugyanis beállításra az autó, ekkor mélyed el a csapat a technikai részletekben, ha valaki jól akar szerepelni, ilyenkor egyetlen percet sem szabad sajnálni a csapatra és az autóra. A szokásos nyilvános szereplések persze ekkor sem maradhatnak el, mindkét szabadedzés után kötelező a sajtó rendelkezésére állni, arról nem is beszélve, hogy a szponzorok is elvárják, hogy a „rendes” versenyzés megkezdése előtt még egyszer a támogatók rendelkezésére álljanak a versenyzők. Ez az előző naphoz hasonlóan rendszerint egy macerás vacsora képében ölt testet, a korai lefekvés tehát pénteken is csupán álom marad a legtöbbeknek.

Szombat: Azt, hogy a szombati események mennyire fontosak, talán nem kell különösebben hangsúlyozni, hiszen minden, ami ezen a napon történik, az a másnapi rajtsorrendet befolyásolja. Kezdve a harmadik, utolsó szabadedzéssel, és folytatva a kvalifikációval, ami ugye ma már gyakorlatilag egy mini versenynek számít, hisz a pilótáknak három különböző szakaszban is a nulláról indulva kell minél jobb köridőt futnia. Közben persze folyamatos az egyeztetés a csapattal, megy a taktikázás, sőt, az sem ritka, hogy a versenyzőnek magának kell pillanatok alatt döntést hoznia a pályán, például hogy egy esetleges hiba után elveszi-e a gázt, körbe tud-e még érni egy utolsó gyors körre, esetleg milyen abroncsokon akarja megvívni a harcot. A nap lényegi részét követően aztán a sajtóé a főszerep, bár a három „dobogós” nyilván boldogan tesz eleget kötelességének a riportszobában – akinek kevésbé sikerült jól a szombat, az viszont egészen biztosan a háta közepére kívánja az idétlen és közhelyes riporteri kérdéseket. Este még jöhet néhány beszélgetés a csapattal, a másnapi taktika egyeztetése, a fontosabb technikai részletek, forgatókönyvek elemzése, vagy ami csak szem-szájnak ingere. A lefekvés viszont ezúttal korai, a versenyzőnek minden energiájára szüksége lesz ugyanis a másnapi versenyen a minél jobb eredmény elérése érdekében.

Vasárnap: A szigorú értelemben vett igazi versenynap, s mint ilyen, természetesen a legizgalmasabb, a legfárasztóbb és a legfontosabb. Régen elmúltak már azok az idők, amikor a versenyző csak néhány perccel a start előtt ébredt fel ebéd utáni szunyókájából, de az sem jellemző, hogy a verseny leintését követően dolgavégezetten ballagjanak magánrepülőjük fedélzetére és se szó, se beszéd hagyják el a futam helyszínét. A jelenlegei F1 vasárnapjai ugyanis lényegében egy teljes hét programját sűrítik magukba, szponzori eseményektől a sajtómegjelenéseken át a csapattal folytatott megbeszélése keresztül egészen magáig a versenyzésig. És akkor a verseny végén a pályák mellett rendszerint kialakuló forgalmi dugókról még nem is beszéltünk…

Hétfő: A szerencsésebb pilóták ilyenkor már a saját ágyukban ébrednek, igaz, ez sem mentesíti őket a teher alól, miszerint egy gyors cicamosdást követően máris munkába kell indulniuk. A nap általában egy hosszabb és megerőltetőbb edzéssel indul, hiába az utazást és a versenyt követő fáradság és elcsigázottság, a kondi nagyon fontos, egyetlen pilóta sem engedheti meg magának a lazsálást – pláne nem két futamhétvége között. A délután viszont a „szellemé” hacsak nem jön közbe valamilyen szponzor-banzáj, a versenyzők többsége a szimulátoron lóg, és a következő versenyhelyszín adottságait kémleli.

Kedd: Alig 48 órával az előző GP leintése után már az újabb futam forog a versenyző fejében, a nap pedig ennek megfelelően a szimulátorban kezdődik, ahol centiméterre pontosan feltérképezi a következő verseny helyszínét, íveket válogat, apró trükkökön gondolkodik. A csapat eközben az új fejlesztések integrálását tervezi, a mérnökök egymással és a versenyzőkkel is egyeztetnek, ismerkednek az új fejlesztésekkel, azok lehetséges hatásait próbálják modellezni. Egy ilyen (még ha csak virtuális is) teszt rengeteg munkát emészt fel, rendszerint reggeltől estig igénybe vannak véve a versenyzők, amikor a szó szoros értelmében vett szimulátorozást befejezték, akkor pedig kezdődik az elméleti diskurzus a kapott eredményekről, a foganatosított változtatások gyakorlati hatásairól. A vacsora csak ezután következik, de az sem ritka, hogy ezt még megelőzi egy sajtótájékoztató.

Szerda: A szerda általában már jóval nyugisabb, mint a kedd, a legszerencsésebb versenyzőknek ilyenkor még arra is van idejük, hogy egy kis magánéltet éljenek, hazautazzanak, a családjukkal, vagy a barátnőikkel legyenek. Ez persze jelentősen függ a kedden elvégzett munka sikerességétől is, illetve az sem mellékes, hogy a futó szezonban éppen hogyan teljesít, miképpen áll az erősorrendben a csapat.

A csütörtökön aztán már indul is újra a mókuskerék…