Kajak-kenu

Szalai Tamás mindent az olimpiának rendel alá

  • Felix Promotion
megosztom

Szalai Tamásnak a legfőbb vágya, hogy ott legyen a londoni olimpián. Ezért dolgozik, mindent ennek rendel alá. S a több mint egy hónapos, sevillai edzőtábor meghozta a gyümölcsét, az Európa-bajnok remek formában van, s van alapja a bizakodásra.

Milyen volt az edzőtábor?
Egy rossz szavunk sem lehet. Sevillában remek időnk volt, a tábor és az ellátás is minden igényt kielégített, és ami a legfontosabb, jól mentek az edzések. Végre tudtam magamra koncentrálni, a tavalyi furcsa edzőtábor után, ahol nem az volt a cél, hogy egyesével jól menjünk, hanem hogy összehozzanak egy négyest. Nem figyeltem az egyesre, teljesen szétesett a mozgásom.

De most más volt? Hogy nézett ki a napirendetek?
Délelőtt edzés, aztán fél egy körül ebéd, utána pihenés, majd még egy edzés, úgy három óra tájban, utána pedig futás vagy kondizás. Igazából ezt csináljuk már évek óta, megszoktuk, hogy így zajlik egy-egy nap a táborban.

Előzetesen mit vártál ettől az edzőtábortól?
Azt, hogy sikerüljön kikászálódnom a tavalyi gödörből és sikerült is.

Hogyan?
Úgy éreztem, ha tudok a mozgásomra figyelni, ha agyilag és testileg is össze tudom szedni magam, akkor nem lehet gond és végül sikerült is megvalósítanom a tervet.

Angyal Zoltán, az olimpiai B-keret vezetőedzője azt nyilatkozta, bombaformában vagy...
Én is hallottam. Persze, a többiektől. Megyek le az ebédlőbe, és mindenki csak sugdolózik, nevetgél. Kérdeztem mi van, erre ők visszakérdeztek: nem láttad a cikket? Nem én. Erre elmondták, mi volt benne, okozott néhány jópofa percet meg zrikálást.

De azért igaz, ugye?
Magamtól sohasem használtam volna olyan szót, hogy bombaforma, pláne magammal kapcsolatban, de tény, hogy jól mentek az edzések, tényleg éreztem, mit kell csinálni és tényleg én mentem a legjobbat. És persze örültem, hogy Angyal Zoltán is így gondolta.

Mire lehet elég ez a mostani forma?
Egyelőre nem tudjuk, milyen formában vannak a többiek, de már az is jó kiindulási pont, hogy én tudom, gyors vagyok és bízom benne, hogy ott leszek az olimpián. Mindent ennek rendelek alá, csak ez lebeg a szemem előtt.

Más ez a mostani felkészülés, mint a többi?
Nem. Ugyanolyan jól kell menni, mint minden évben, csak most az év főversenye nem a világbajnokság, hanem az olimpia.

Mely számokra koncentrálsz?
Mindenki megy egyest, én pedig Gönczy Gáborral párost is, mert úgy talán valamivel könnyebb kivívni az olimpiai részvétel jogát, s talán a négyesbe is be lehet kerülni. Az egyes kacifántosabb ügy, ott bonyolult a kijutás, de aki a kettest megnyeri, az megy az olimpiára, nem kell külön számolgatnia.

megosztom