Autósport

Dakar-győztes is indul Hajdúszoboszlón!

Az év elején jelentette be Gyulay Zsolt, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Pusztai Csaba Magyar Motorsport Szövetség elnöke közösen, hogy a két szervezet megpróbál minél szélesebb körben együttműködni egymással. Nos, a bejelentést tett követett, hisz az április 13-15 között a hazai tereprally-bajnokság szezonnyitóján a terepmotoros és quados mezőny is megkezdi az Európa-bajnoki küzdelmeit. A hajdúszoboszlói hétvége fantasztikus csatákat ígér a három sportág szerelmesei számára, ráadásul a hazai élmezőnyön kívül egy korábbi Dakar-győztes is rajthoz áll: a cseh Josef Machacek, aki 2009-ben egy Yamaha quad nyergében lett első a világ legnehezebb versenyén.

Úgy tűnik, ezúttal a szavakat hamar tettek is követték, hisz a magyar autó-, és motorsport jelenlegi vezetői tényleg komolyan gondolták a két sportág közös fellépéseit a minél több siker elérése érdekében. Az év eleji szándéknyilatkozat bejelentését követően nem is kellett sokáig várni az első közös lépésre sem: az MNASZ által kiírt Magyar Tereprally Bajnokság első versenyén – április 13-15., Hajdúszoboszló – nemcsak az autósok mérik össze a tudásukat, hanem a kilátogatók végigizgulhatják a terepmotoros és quados Európa-bajnokság idénynyitóját is.

Egy pályán három sportág klasszisai, és nemcsak most kápráztatják majd el az autó-, és motorsport szerelmeseit, ugyanis az augusztusi tereprally Hungarian Baja Világkupa versenyén – a korábbi évekhez hasonlóan – szintén megcsodálhatja mindenki a szakágak legjobbjait.

„Nagyon jó a kapcsolatom a nemzetközi szövetség illetékeseivel, akik a korábbi sikeres rendezéseknek köszönhetően mégy egy Európa-bajnoki futamot idehoztak Magyarországra. Persze ehhez kellett az olasz futam visszalépése, illetve inkább a versenynaptárból való törlése, így amikor erről március 15-én tudomást szereztünk, azonnal jeleztük, április közepén a tereprally magyar bajnokival egy időben és azonos pályán vállalnánk a rendezést Hajdúszoboszlón. A negyedórás telefonbeszélgetés úgy zárult, hogy megkaptuk a futam rendezési jogát” – elevenítette fel Garamvölgyi Zoltán, a hajdúszoboszlói idénynyitó motoros társrendezője, míg az augusztus 23-26-a között Győr és környékén megrendezésre kerülő tereprally Hungarian Baja Világkupa, valamint motoros és quados Európa-bajnoki futam rendezője.

A versenyig már alig egy hét van hátra, és ahogy azt Csató Attila, a hajdúszoboszlói immár tripla idénynyitó társrendezője elmondta, az előkészületek utolsó fázisához érkeztek, és eddig minden rendben ment.

„Most jön az utolsó pályabejárás, ami immár létfontosságú, hiszen az Európa-bajnoki futamok miatt kötelező kitáblázni a pályát a kanyaroknál. Minden a terv szerint halad, és abban reménykedünk, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzánk. Valamennyien lessük a meteorológiai előrejelzéseket, és ha hinni lehet ezekben, akkor ragyogó napsütés várható mindhárom napon” – fogalmazott Csató Attila.

A szurkolók számára vélhetően jó hír, hogy a meglehetősen kibővült esemény ingyen megtekinthető – mind a verseny, mind pedig a szervizpark –, a szervezők mindössze annyit kérnek, hogy a környezetvédelmi területeken is zajló rendezvényen a szemetet minden esetben a kijelölt zsákokba dobják.

Dakar-győztes is indul Hajdúszoboszlón!

A versenynek lesz egy igazi sztárindulója is, ugyanis a cseh Josef Machacek 2009-ben egy Yamaha nyergében megnyerte a Dakart a quadosok mezőnyében. „Josef Machacek ezúttal autósként bizonyítja majd, hogy a száguldás a vérében van” – jelentette ki
Csató Attila.