Európa Liga

Három spanyol csapat jutott be az elődöntőbe

Az Európa Liga negyeddöntőinek visszavágója után örülhetnek Spanyolországban: a Valencia, az Atlético Madrid és az Athletic Bilbao is ott van a legjobb négy csapat között, míg a nevető negyedik a portugál Sporting Lisboa együttese lett.

Rami duplája után felszabadult a Valencia

Valencia - AZ Alkmaar 

Az utóbbi időben ugyan hullámzó volt a Valencia teljesítménye, az első mérkőzésen elért 2-1-es vereség ellenére is toronymagas esélyese volt a továbbjutásnak. A holland bajnokaspiráns AZ várakozáson aluli produkciója megkönnyítette Unai Emery legénységének dolgát, amely ezen az estén a szebbik arcát mutatta - megfelelve ezzel sportfogadói megérzésünknek.

Rögtön a találkozó elején kapujához szegezte az Alkmaart a spanyol gárda, a 14. percben pedig meg is lett ennek az eredménye: Feghouli tekerése után Rami fejelt a rosszul kimozduló Esteban kapujába. Két perc sem telt el, és máris kettőre duzzadt a Denevérek előnye: egy újabb beadás után Soldado csúsztatott a hosszúra, Rami ismét jött, látott és gólt rúgott. Több találat már nem esett a szünetig, a fordulás után azonban még kettő is. Az 56. percben egy nagy tüzijáték végén a Barcelona által is kerülgetett Jordi Alba passzolta be Soldado centerezését. Ekkor már minden reményét elveszítette a vendég holland alakulat, a Valencia viszont felszabadultan rohamozott tovább. A 80. percben a csereként beálló Pablo Hernandez gyönyörű góllal tetté teljessé a spanyol-kiütést. Régóta várt már egy ilyen sikerre a Mestalla közönsége...

Athletic Bilbao  - Schalke 

A negyeddöntők közül talán ez a párharc volt az, amelyben már az első találkozó után eldőlni látszott a továbbjutó kiléte. Akárcsak az első találkozó, a második derbi is gólgazdagra sikeredett: az első félórához érve a holland Klaas-Jan Huntelaar lőtte ki a rövid alsó sarkot, de a 41. percben Ibai Gomez egy csodás lövéssel egyenlíteni tudott. 

A fordulás után Raúl tanárian lőtte ki ballal a bal felső sarkot, de röpke négy perc után ismét egalizáltak a baszkok: Muniain passza után Susaeta lőtt a kivetődő Unnerstall kapujába. A hátralévő időben inkább már a küzdelem dominált, a Bilbao továbbjutása nem forgott veszélyben, így ebből a párharcból is a spanyol gárda került ki győztesen. 

Hannover - Atlético Madrid 

Az első találkozón elért 2-1-es győzelem ellenére volt miért aggódni a madridi csapatnak, hiszen a német mentalitást ismerve, az egygólos előny nem tűnt túl biztosnak az elődöntőhöz. Ehhez képest az első félidőben gyakorlatilag nem történt említésre méltó esemény, a Hannover kivárt, az Atlético pedig szintén. A fordulás után a 63. percben Adrián bohócot csinált a komplett hazai védelemből, gólja pedig a továbbjutás küszöbére lökte csapatát. A 81. minutumban Diouf visszahozta a reményeket, de Falcao félfordulatból elért bombája a 87. percben végképp lehűtötte a német kedélyeket. A matracosok győzelme azt is jelentette, hogy egy spanyol csapat biztosan lesz a fináléban. 

Metaliszt Harkiv - Sporting Lisboa 

Az odavágón a hosszabbításában szerzett büntetőgóljának hála, az ukrán kirakatcsapat komoly esélyesként fogadhatta a Manchester City-t kiejtő Sportingot. Van Wolfswinkel fejese révén a portugálok kerültek előnybe, az összesítésben 3-1-es állás pedig megbénította az ukránokat. Cristaldi gólja csak arra volt elég, hogy ne kettős vereséggel búcsúzzanak a sorozattól. 

Európa Liga
negyeddöntők
Valencia (spanyol)-AZ Alkmaar (holland) 4-0 (2-0)
gól: Rami (15., 17.), Alba (56.), Hernandez (80.)
továbbjutott: a Valencia, 5-2-es összesítéssel.
Athletic Bilbao (spanyol)-FC Schalke 04 (német) 2-2 (1-1)
g: Gomez (41.), Susaeta (55.), illetve Huntelaar (29.), Raúl (52.)
tj.: az Athletic Bilbao, 6-4-es összesítéssel.
Metaliszt Harkiv (ukrán)-Sporting Lisboa (portugál) 1-1 (0-1)
g: Cristaldo (57.), illetve Van Wolfswinkel (44.)
tj.: a Sporting Lisboa, 3-2-es összesítéssel.
Hannover 96 (német)-Atlético Madrid (spanyol) 1-2 (0-0)
g: Diouf (81.), illetve Adrian (63.), Falcao (87.)
tj.: az Atlético Madrid, kettős győzelemmel, 4-2-es összesítéssel.
















 

Európa Liga
az elődöntők párosítása
április 19., csütörtök:
Atlético Madrid-Valencia 21:05 ó
Sporting Lisboa-Athletic Bilbao 21:05 ó
április 26., csütörtök:
Valencia-Atlético Madrid 21:05 ó
Athletic Bilbao-Sporting Lisboa 21:05 ó