Európa Liga

A Bilbao páholyban, a Hannover, a Valencia és a Metaliszt otthon vitézkedne

Komoly izgalmakat tartogat az Európa Liga negyeddöntős párharcainak többsége. A mai visszavágók előtt egyedül a Bilbao érezheti magát a négy között, a baszkok 4-2-es előnyről fogadják a Schalkét, míg a Valencia, a Metaliszt és a Hannover hazai környezetben dolgozná le egygólos hátrányát.

A Primera Divisiónban szombaton a Barcelonától 2-0-ra vereséget szenvedő bilbaóiak 4-2-re nyertek Gelsenkirchenben múlt csütörtökön, így nehéz elképzelni, hogy a német csapat meg tudja fordítani a párharcot. A Bilbaótól elszenvedett sokk után a királykékek a Bundesligában sem tudtak javítani, Huntelaar tizenegyesével mentettek egy pontot a Hoffenheim ellen.

"Talán utoljára játszom a San Mamésban, szeretném megragadni a lehetőséget - mondta Raúl, a németek spanyolja, aki a Real Madriddal számtalanszor megfordult Bilbaóban. - Kicsi az esélyünk, de mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért. Mindkét csapat a győzelemre fog törni, ezért remek meccsre számítok." Raúl azt is hozzátette, a mostani Athleticet tartja a legjobbnak az eddig látottak közül.

Marcelo Bielsa, a baszkok edzője megköszönte a csatár dicséretét, de cáfolt. "Még sokat kell javulnunk, ezen kívül még nem értük el a célunkat. Nem lesz könnyű nyernünk, és nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egy minőségi csapat az ellenfelünk. Raúl kivételes labdarúgó, nehéz lesz őt tartanunk."

Komoly izgalmakat tartogat az Európa Liga negyeddöntős párharcainak többsége. A mai visszavágók előtt egyedül a Bilbao érezheti magát a négy között, a baszkok 4-2-ről fogadják a Schalkét

A másik három párharc mindegyikén 2-1-es hazai siker született a múlt héten, így az előzetesen esélyesebbnek vélt Atlético Madrid ellen van még némi reménye a Hannovernek, akárcsak a Valenciának az AZ Alkmaar, és a Metaliszt Harkivnak a Sporting ellen.

"Aggódunk a mostani rossz formánk miatt, mielőbb javítanunk kell ezen" - fogalmazott Unai Emery, a Valencia edzője. A Denevérek az utóbbi öt fordulóban mindössze egyszer győztek a La Ligában, bronzérmes pozíciójuk veszélybe került. "Most az a legfontosabb, hogy gólt, gólokat szerezzünk, és hátul hibátlanok legyünk. Ha tökéletesen összpontosítunk a feladatra, akkor lesz esélyünk. Stílusosan, szenvedéllyel kell játszanunk."

Az előző körben Megyeri Balázs csapatát, a görög Olympiakoszt kiejtő Metaliszt története első európai kupaelődöntőjére készül. "Tiszta sor, gólt rúgunk, de kapnunk nem szabad - foglalta össze a továbbjutás képletét Miron Markevics vezetőedző. - A Sporting feladta még egyszerűbb, el kell kerülniük a vereséget. A lisszaboni meccs előtt azt mondtam, hogy a Sporting és a Harkiv kilátásai egyenlőek, véleményemet most is fenntartom."

"Nem gondolom, hogy a 2-1-es győzelem komoly előnyt jelentene, könnyű elveszíteni, és nem szabad erre építeni" - kontrázott kollégája, Diego Capel.

"A szurkolók fanatikusok itt Hannoverben, ami nem véletlen, hónapokig nem vesztettek itthon" - hangolt Diego Simeone, az Atlético edzője. A Hannover egyedüliként a Bundesligában veretlen hazai pályán, az EL-ben négy győzelem mellett két döntetlen a mérlege. "A statisztika önmagáért beszél, a legjobb, amit tehetünk, hogy elfelejtjük az első mérkőzés eredményét, okosan kell játszanunk" - óvatoskodott a szakember.

"Nem hinném, hogy beállnának védekezni. A mi malmunkra hajtja a vizet, hogy három kulcsemberük is hiányzik" - így Mirko Slomka, a németek főnöke. (Arda Turan, Gabi és Juanfran eltiltott a Matracosoknál). "Bevonulhatunk a történelemkönyvekbe, mindannyian erre fogunk törekedni" - mondta Dider Ya Konan, a vörösök csatára. Az ukránokhoz hasonlóan a Hannover is fennállása legnagyobb nemzetközi lehetősége előtt áll.

A visszavágókat követően az is előfordulhat, hogy három spanyol együttes is ott lesz a legjobb négy között, ebben az esetben a május 9-i, bukaresti fináléban is biztosan lesz spanyol csapat.