Barcelona

Guardiola jubilált, a csapat rekordot döntött a Milan ellen

A Milan elleni negyeddöntőben a címvédő Barcelona 3-1-es győzelmet aratott, ezzel pedig bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A katalánok számára sok szempontból mérföldkő volt a keddi találkozó, hiszen Guardiola jubilált, a csapat rekordot döntött, Messi pedig rekordot állított be.

- Lionel Messi a Milan ellen megszerezte a 14. gólját is az idei szezonban, ezzel beállította Altafini 1963-ban felállított rekordját. A brazil támadó a most búcsúztatott Milan színeiben futballozott ekkor. Messi összességben 51 BL-gólnál jár, ezzel a sorozat történetének harmadik legjobb góllövője, a 71 gólos Raúl és az 56 találatos Ruud van Nistelrooy mögött.

- A 2008/2009-es szezon óta a Barcelona az oda-visszavágós párharcok 93 százalékát megnyerte, beleértve a BL-t, a spanyol Király Kupát és a Spanyol Szuperkupát, 29 párharcból 27 alkalommal győztesen kerültek ki. A két vereséget a Sevilla elleni spanyol kupacsata a 2009/2010-es idényben, valamint az Inter elleni BL-elődöntő jelenti - szintén abban a szezonban.

- A Barcelona az egyetlen csapat a BL-ben, amely öt egymást követő kiírásban is eljutott az elődöntőig. A katalánok 2008 óta mindig ott vannak a négy legjobb csapat között. Négy sorozatban elért elődöntővel is csak két csapat büszkélkedhet: az olasz Juventus valamint az angol Manchester United. A BEK-ben a Di Stefano és Puskás fémjelezte Real Madrid 1956-60 között szintén öt alkalommal játszhatott a döntőért.

- Josep Guaridolának a keddi volt az 50. Bajnokok Ligája-mérkőzése edzőként, míg a brazil Dani Alvés 200. alkalommal húzhatta magára a Barcelona mezét. A csapatkapitány Carles Puyol már 550 fellépésnél jár, ezzel a klub örökranglistáján a második helyen áll, Xavi mögött, Miguel előtt.

- A Milan elleni találkozón Josep Guardiola kezdőcsapatában kilenc olyan játékos szerepelt, akik a Barcelona saját nevelésű labdarúgói. A kivételt az argentin Javier Mascherano valamint a brazil Dani Alvés jelentette.

- A Milan elleni negyeddöntőn 94.629 néző zsúfolódott be Nou Camp-ba, ennél többen csak egyszer, a Real Madrid elleni spanyol kupamérkőzésen ültek a lelátókon (95. 486) idén.