NBA

A balhés center karriercsúcsa sem volt elegendő a Kings-sikerhez

  • Barcsai Róbert

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 96. játéknapja elsősorban a papírforma-győzelmekről, valamint a rekorddöntésekről szólt. LeBron James és DeMarcus Cousins egyaránt 41 pontot szerzett, ezzel előbbi szezoncsúcsot, utóbbi pedig karriercsúcsot döntött.

A San Antonio Spurs sorozatban nyolcadik mérkőzését nyerte a Cleveland Cavaliers otthonában. A rajt-cél győzelmet arató Tony Parkerék hihetetlenül kitömték a Cavst, hiszen a mérkőzés vége 125-90 lett. Gregg Popovich a meccs után a teljes csapatra büszke lehetett, Patty Mills például szezonbeli legjobb teljesítményét nyújtotta 20 ponttal, de Danny Green és Tony Parker is egyaránt 19-19 egységig jutott.

Hihetetlenül fordulatos mérkőzésen vérzett el a New York az Indiana otthonában, hiszen a három játékrész után 15 ponttal vezető Knicks 40-17-re veszítette el az utolsó negyedet, így végül a Pacers örülhetett. Amare Stoudemire és Jeremy Lin hiányában a vendégeknél a pontszerzés feladata Carmelo Anthonyra hárult, aki nem okozott csalódást, hiszen végül 39 ponttal zárt, míg a másik oldalon Danny Granger teljesítményét érdemes kiemelni, ő 27 egységet termelt.

Hiába nem lépett pályára Dwyane Wade, a Miami végül mégis le tudta győzni a Philadelphiát, méghozzá hazai pályán 99-93-ra. LeBron James szezonbeli legjobbját nyújtotta, hiszen 41 pontot szerzett, teljesítménye mellett pedig Eric Spoelstra sem mehetett el szó nélkül: „A második félidőben LeBron a csapat élére állt, és elkezdte termelni a pontokat, ráadásul pont akkor, amikor a legjobban szenvedtünk: a támadóidők végén. Olyan dolgokat művel a pályán, amilyet egy MVP-nek kell.” Kiemelkedő egyéni produkció a másik oldalon is volt, Evan Turner 19 dobásából 12-t értékesített, így végül 26 egységgel zárt a fiatal játékos. A tavalyi döntős Miami sikerével bejutott a rájátszásba.

Újabb vereséget szenvedett az Orlando, ezúttal Detroitban kapott ki 102-95-re. A vendégeknél három kezdő is kihagyta a mérkőzést sérülés miatt (Howard-Nelson-Anderson), így Van Gundy mester nem sok jót várhatott az összecsapástól. A végeredmény a várakozásoknak megfelelően alakult, bár a Magic végig ellenfele tudott lenni a Pistonsnak. A nagyok hiányában Glen Davis élt az adódó lehetőséggel, hiszen 31 pontot és 10 lepattanót szerzett, míg a másik oldalon a kezdő összes tagja legalább 11 egységig jutott.

A Memphis ezúttal egy kötelező mérkőzést húzott be, ezzel a csapat egyre biztosabb rájátszás résztvevőnek tekinthető. Az újabb győzelemre hazai pályán került sor, méghozzá a Golden State-tel szemben, és bár a várakozásokkal ellentétben sokkal nagyobb harcra lett kényszerítve a Grizzlies, végül Rudy Gayék 98-94-re nyertek. Hazai oldalon hatan is eljutottak legalább 10 pontig, míg a vendégek legjobbja David Lee volt 22 egységgel, valamint 13 lepattanóval.

Hiába szerzett DeMarcus Cousins 41 pontot, megdöntve ezzel a karriercsúcsát, a Kings mégis kikapott a Sunstól.

A Phoenix Suns is tett egy lépést a rájátszás felé, hiszen Grant Hillék Sacramentóban tudtak nyerni 109-100 arányban. A végig kiélezett mérkőzés a záró játékrészben dőlt el, amelyet 30-22-re tudott hozni a Suns. A meccs legjobbja a karriercsúcsot döntő DeMarcus Cousins volt, a balhés center 41 pontot, valamit 12 lepattanót könyvelhetett el, de csapattársa, Isaiah Thomas is 25 egységig jutott. A Suns legjobbja a kipontozódó Marcin Gortat volt 20 ponttal, ám a kezdő minden tagja legalább 12 pontot tudott termelni.

A 96. játéknap eredményei:
Cleveland Cavaliers-San Antonio Spurs 90-125
Indiana Pacers-New York Knicks 112-104
Toronto Raptors-Charlotte Bobcats 92-87
Detroit Pistons-Orlando Magic 102-95
Miami Heat-Philadelphia 76ers 99-93
Memphis Grizzlies-Golden State Warriors 98-94
Sacramento Kings-Phoenix Suns 100-109
Los Angeles Lakers-New Jersey Nets 91-87