Heti 6:3

Szárnyaló légiósok, az U17-es pirruszi győzelem, kézis öröm és csalódás

  • HK

Újra eltelt egy hét, így ismét jelentkezünk a Heti 6:3 című rovatunkkal, amiben hat örömteli és érdekes sportesemény mellett három kevésbé vidám, de annál inkább elgondolkodtató történést elevenítünk fel az elmúlt napokból.

Heti hatos


1. Djokovics megállíthatatlan

A címvédő szerb Novak Djokovics nyerte meg vasárnap a miami tenisztorna férfi versenyét. A világelső a fináléban a brit Andy Murrayt győzte le két szettben, 2:18 óra alatt. Az elsőt játszmát nagyon simán hozta a szerb, a másodikban Murray játéka feljavult, végül a rövidítés döntött Djokovics javára. A szerb 2007 és 2011 után harmadszor ért fel a csúcsra, idén így szettveszteség nélkül védte meg címét.

Nagyon úgy tűnik, ez az év is a szerbé lesz, hiszen az Australian Open feledhetetlen döntője után Rafael Nadal ezúttal sérülésre hivatkozva mondta le az összecsapást. Egyesek úgy vélik, már a spanyol maga sem bízik benne, hogy képes lehet megállítani Djokovicsot.

2. Légiósaink szárnyalnak

Sikeres hévégén van túl a magyar idegenlégiósok legtöbbje, négyen győztes gólt szereztek csapataikban, Megyeri Balázs pedig bajnoki címet ünnepelhetett az Olimpiakosz Pireusszal Görögországban. Hollandiában gólt fejelt Németh Krisztián, amivel csapata, a Waalwijk 1-0-ra nyert. Vanczák Vilmos fejjel szerezte nyolcadik gólját a svájci bajnokságban, és legyőzték 2-0-ra a Grasshopperst.

Megyeri Balázzsal a kapujában nyert 1-0-ra az Olimpiakosz a Panaitolikosz otthonában, így három fordulóval a bajnokság vége előtt megtartotta tízpontos előnyét a Panathinaikosz előtt. A Panában Rudolf Gergely megszerezte első gólját, ami győzelmet ért az Arisz ellen.

Szalai Ádám a Mainzban lőtt gólt, amely a Werder Bremen otthonában tudott 3-0-ra nyerni. A Bolton kapuját védő Bogdán Ádám a BBC-nél bekerült a hét csapatába három hét után újra.

Megyeri remek teljesítményt nyújt

 

3. Gólgazdag, izgalmas bajnoki meccsek

Nyolc gólt és őrült izgalmakat tartogatott Hajnal Tamás visszatérése a Borussia Dortmund otthonában. A BVB egy parádés mérkőzésen 4-4-es döntetlent játszott a VfB Stuttgarttal a Bundesliga 28. fordulójában. A mérkőzés az utolsó percig kiélezett volt, végül igazságos döntetlen született.

Szintén tetőfokára hágtak az izgalmak meglepő módon az Inter olasz bajnokiján is, amely kilencgólos mérkőzésen győzte le a Genoát. Andrea Stamaccioni, a milánóiak 36 éves szakvezetője tehát igencsak látványos bemutatkozáson van túl. Az agyontaktikázott, izzadtságszagú meccsek mellett üdítő kivételek lehetnek az ilyen találkozók.

4. Az U17-es válogatott pirruszi győzelme

Kezdjük a pályán történtekkel: a Magyar U17-es válogatott kiharcolta az Eb részvételt a telki selejtezőn. Folytassuk a rosszal: Pisont István csapata hiába verte meg az oroszokat, ezzel a pályán kiharcolva a szlovéniai Európa-bajnokságra való kijutást, a belgák megóvták saját, Oroszország ellen 1-0-ra megnyert találkozójukat. Belgium azt kifogásolta, hogy az orosz nemzeti csapat egy olyan futballistát is szerepeltetett ellene, akinek sárga lapos eltiltás miatt nem szabadott volna játszani.

Az Európai Labdarúgó Szövetség ugyanis helyt adott a belgák óvásának, akiknek így 3-0-val írták jóvá az oroszok elleni találkozót, ezzel - jobb gólkülönbségüknek köszönhetően - ők végeztek a kvartett élén. Ez az, amiről legkevésbé Bobál Gergőék tehettek.

U17-es csapatunk a pályán továbbjutott

 

5. Michelisz Norbi tartja a tempót

Amikor nem Forma-1-es pilóták köröznek a pályán hétvégén, az MTV jóvoltából akkor is volt kiért szorítania a technikai sportok szerelmeseinek. A hátsó kerekes BMW miatt ugyan kis hátrányt szenvedett Michelisz Norbert,  a 4. helyen ért célba a túraautó-világbajnokság valenciai versenyének második futamán.

Michelisz a rajtnál megelőzte a a harmadik helyről induló Alekszej Dudukalót, de végül visszacsúszott az ötödik helyre, de a folytatásban Franz Engstlert maga mögé tudta utasítani, így a negyedikként intették le. Az első futamhoz hasonlóan a másodikban is Yvan Muller győzött. A Spanyol Nagydíj első futamán Michelisz a 7., csapattársa, Wéber a 17. helyen végzett.

6. Ferencvárosi kézis lányok

Bár csodálatos első félidő után elfáradt a Ferencváros az orosz Dinamo Volgográd ellen a női kézilabda KEK elődöntőjének első mérkőzésén, de így is sikerült nyolcgólos előnyt megtartani, ami bizakodásra ad okot a visszavágó előtt.

A Ferencváros mestere, Elek Gábor szerint a Dinamo Volgográd csapata nehezen emésztette meg, hogy ekkora verésbe szaladt bele. Az oroszok arrogánsak voltak és pökhendiek, a Ferencváros pedig kényelmes helyzetből várhatja a visszavágót. Amennyiben semmi váratlan dolog nem történik, Zácsikék újabb KEK-döntőre készülődhetnek.

 

Heti hármas

1. A győri kézis lányok váratlan veresége

Bár reméljük jövő héten már a másik oldalon kell majd írnunk a győri lányokról, annyi mindenképpen elmondható, hogy váratlan vereséget szenvedtek Romániában a Bajnokok Ligája elődöntőjében. A magyar bajnok a román Oltchim Valcea otthonában lépett pályára, és remekül játszott az első félidőben, négygólos előnyt harcolt ki.

A szünet után azonban teljesen szétesett a mieink játéka, hétgólos hátrányban is voltak, végül négy találatra sikerült csökkenteni a különbséget, ezt kell ledolgozni a veszprémi visszavágón Görbiczéknek.

"A Valcea megragadta az utolsó lehetőségét, összekapták magukat, mi pedig indokolatlanul és feleslegesen labdákat adtunk el, a kapusunk sem tudott ziccervédésekkel támaszt adni csapatának, így ebből olyan negyedóra kerekedett, amivel még nem találkoztam pályafutásom során” – nyilatkozta a zöld-fehérek elnöke, Kelecsényi Ernő a találkozó után. A feladat adott: fordítani és döntőbe jutni a veszprémi visszavágón.

2. Unalmas BL-negyeddöntők

Bár sokan örülnek annak, hogy színesebb lett a Bajnokok Ligája, kiscsapatok is bejutottak a legjobb 8 közé, ez a sorozat színvonalának egyáltalán nem tesz jót. Amint az a negyeddöntők első meccséből látszott, a hazai csapatok még gólt sem tudtak lőni, a legtöbb helyen gyakorlatilag el is dőlt egy meccs után, ki lesz a párharc győztese.

Jó dolog, hogy egy APOEL Nicosia vagy egy Olympique Marseille ott lehet a legjobb nyolc között, de a semleges néző nem igazán ezekre a csapatokra lenne kíváncsi, hanem például a két Manchesterre. Ami még érdekességet tartogathat az a Barcelona-Milan párharc, aztán pedig várjuk az ennél jóval színvonalasabb elődöntőket.

3. A Vasas vergődése

Egymást ütlegelő vezetők, hónapokkal csúszó fizetések, edzőt trágár hangnemben becsmérlő játékos. Ezek jellemzik most az egykor szebb napokat látó Vasast. Az együttes nem is csoda, hogy a kiesőhelyen áll és csak Urbán Flórián fanatizmusában bízhatnak, amivel elkerülnék a kiesést.

A csapat ugyanis még tartozik egykori edzőjének, Komjáti Andrásnak, ráadásul ezért az MLSZ fordulónként 1 pont levonását helyezte kilátásba.

Mindennek a tetejébe a tulajdonos úgy tűnik, nem akarja eladni a tulajdonrészét, inkább nyárig kivár, csak addigra lehet már egy NB II-es csapaton kell majd túladnia.