Magyar válogatott

Dzsudzsákot rotálják, Megyeri kerettag lehet - Egervári Sándor

  • Göbölyös János

Egervári Sándor a hétvégén Brüsszelben járt, ahol személyesen tekintette meg az Anderlecht-Kortrijk belga bajnokit. A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a hatharom.hu-nak nem csak erről a meccsről, hanem néhány kerettagról is beszélt, kiemelte a csatárok jó teljesítményét, gratulált Megyeri Balázsnak a görög bajnoki címhez, de kérdeztük őt a magyarországi edzőváltásokról is. Utóbbi témában - érthetően - nem jártunk túl sok sikerrel.

Megyeri a labdára, Egervári a kapusra figyel - Fotó: MTI (Ilyés Tibor)

Van úgy, hogy az ember nem szívesen nyilatkozik. Nem azért, mert nincs mit mondania, inkább kerülni akarja az esetleges konfrontációt, nem szeretne kellemetlenséget okozni a témában érintetteknek, és persze magának. Ha futballról van szó, a mindenkori szövetségi kapitány szavai, gondolatai mindenképpen érdeklődésre tarthatnak számot, ha úgy tetszik mérvadóak, ezért kerestük meg Egervári Sándort, aki a tőle megszokott módon szívesen válaszolt kérdéseinkre. Azokra, amelyek a válogatottat, a kerettagokat, elsősorban a külföldön játszókat érintik. Az itthon történteket azonban most nem kommentálta, udvariasan, de határozottan elhárította a válaszadást. Egyrészt azért, mert a hétvégét Belgiumban töltötte, magyar bajnokit tehát nem láthatott, másrészt az edzőváltások kapcsán nem érzi magát kompetensnek. Úgy fogalmazott, hogy mint szakmabelinek természetesen van véleménye a Pécsen illetve Diósgyőrben kialakult helyzetről, de mivel tulajdonosi döntésekről van szó, és nem ismeri pontosan a helyi viszonyokat, az adott klubban folyó napi munkát, az előzményeket, inkább nem kritizál. Annyit azért megjegyzett, hogy mind a PMFC, mind pedig a DVTK erőn felül szerepelt eddig a bajnokságban, jelen állás szerint a nemzetközi kupaszereplés esélye is adott számukra, és bár pontosan nem tudja, hogy a két újonccsapat szezon előtti célkitűzése mi volt, úgy gondolja, itt is, ott is túlteljesítették az előzetes várakozásokat.

,,Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy adott esetben ne lehetne még jobban teljesíteni, azt kívánom a pécsieknek és a diósgyőrieknek, de idesorolhatnám az összes csapatot, hogy érjék el a céljukat akkor is, ha esetleg időközben magasabbra tették a lécet" - fogalmazott Egervári, majd a számára kellemesebb, és a hozzá legközelebb álló témában, a válogatott kerettagok teljesítményéről nyilatkozott:

,,Brüsszelben jártam a hétvégén, ahol Juhász Rolanddal töltöttem hosszabb időt, sokat beszélgettünk, és megnéztem a bajnokijukat is. Sajnos az ellenfél, a Kortrijk nem nevezhette Czvitkovics Pétert a mérkőzésre, mert a játékosnak Achilles-sérülése van. Roli megbízható teljesítményt nyújtott, s bár az Anderlecht nem tudta megnyerni a meccset, továbbra is első számú esélyese a bajnoki címnek. Örömteli számomra, hogy összességében jó hírek érkeztek a légiósainkról, mindenképpen kiemelném a csatárainkat, hiszen Németh Krisztián, Szalai Ádám és Rudolf Gergely is eredményes volt. Különösen Gergő teljesítménye biztató, hiszen hosszabb kihagyás után szerepelt újra a Panathinaikoszban, és megszerezte az első gólját. Úgy gondolom, Koman Vladimir klubváltása is jó döntés volt, rendszeresen játszik a Monacóban, és ez a válogatott szempontjából is pozitív fejlemény."

Vannak azért negatívumok is. Dzsudzsák Balázs kispadozott a Lokomotiv Moszkva elleni rangadón, bár erről a szövetségi kapitánynak az a véleménye, hogy a Dinamo keretének erőssége és bősége lehetőséget ad a rotációra, ezért nem szerepeltette edzője a magyar balszélsőt a hétvégén:

,,Biztos vagyok benne, hogy nem formahanyatlásról van szó - folytatta a kapitány. - Most a vele azonos poszton lévő kapott lehetőséget, de meggyőződésem, hogy Balázs továbbra is egyik legnagyobb értéke csapatának, türelmesen ki kell várnia, amíg kihagyhatatlan lesz".

A török különítményre, Lázár Pálra és Elek Ákosra is ráfér a türelem. Mást aligha tehetnek, különösen igaz ez Elekre, aki Lázárral ellentétben perceket sem kap, mégis ő van jobb helyzetben:

,,Ezt az állapotot semmiképpen nem nevezném jónak, sőt... - tért rá a két exfehérvári futballista mellőzésére Egervári. - Nem szeretnék bővebben nyilatkozni erről, de nyugtalanít a két játékos sorsa. Ákos annyiban előnyt élvez, hogy az ő kontraktusa csak nyárig szól, adott tehát a lehetőség a váltásra, amit remélem, meg is tesz. Pali lehetőségei ebből a szempontból behatároltak, hiszen futó szerződése van. Én azért optimista vagyok, hiszem, hogy egyre több szerepet kap".

A szövetségi kapitány segítőivel, Csábi Józseffel és Kenyeres Imrével együtt már a következő túrát szervezi. A lehetséges célpontok közül Görögország tűnik a legvalószínűbbnek. Igaz, a bajnoki cím eldőlt, a magyar légiósokra, elsősorban Rudolf Gergelyre és Megyeri Balázsra azonban ettől függetlenül kíváncsi Egervári Sándor, aki az aranyérmét a hétvégén bebiztosító Olimpiakosz kapusáról külön is említést tett:

,,Balázsnak ezúton is gratulálok a sikerhez, és az egész éves jó teljesítményéhez. Remekül védett, sokat köszönhet neki a csapat mind a bajnokságban, mind pedig a nemzetközi porondon. Hál Istennek, kapusposzton jól állunk."

Hogy ezt azért mondta-e a kapitány, mert Megyerit már kerettagnak tekinti, arra mosolyogva, de sokat sejtetve annyit válaszolt:

,,Az akkor lesz, ha meghívjuk, de szerintem jó esélye van rá..."