Bundesliga

Nehézkesen, de feljebb kapaszkodott a Bayern, Szalai gólt lőtt, majd megsérült

Egyetlen gólt tudott begyötörni a Nürnberg kapujába a Bayern München a Bundesliga 28. fordulójában, de így is közelebb került a pénteken döntetlent játszó, listavezető Dortmundhoz. A Szalai Ádámmal a kezdőben felálló Mainz könnyedén nyert Brémában, az első gólt a magyar csatár szerezte, de még az első félidőben megsérült.

Nürnberg-Bayern München

Igencsak visszafogottan kezdtek a Bajorok, az első helyzetek a Nürnberg előtt adódtak, és meglepő módon az első félóra után a labdabirtoklás is teljesen kiegyenlített volt. Azért erre az időszakra már valamelyest fölénybe tudott kerülni a Bayern, Gomeznek, Robbennek és Badstubernek voltak is veszélyes lövései, illetve fejesei, de előbbi kísérleteit Schäfer védeni tudta, utóbbiek pedig a kaput sem találták el. A félidő utolsó szakaszában aztán megint visszaesett a vendégek játékának színvonala, nem tudtak a gólszerzés közelébe kerülni, így a szünetben 0-0 volt az állás Nürnbergben.

Mario Gomez küzd a Nürnberg játékosával a Bayern München mérkőzésén a Bundesligában 2012-ben.

A második félidőben jobban kezdett, de idővel megint leült a müncheni együttes, ezért Jupp Heynckes pályára küldte a BL-meccsek miatt pihentetett Ribéryt és Schweinseigert. A 69. percben nekik is köszönhetően aztán megszerezte a vezetést a vendégcsapat. Először Ribéry került helyzetbe, de telibelőtte Schäfert, majd a kipattanót Robben kiküzdötte magának a tizenhatosnál, és ő már okosabb volt, a bal alsóba lőtt. (0-1)

A vezetés nem pörgette fel nagyon a Bajorokat, csak a véghajrában alakítottak ki újabb helyzeteket, ekkor Gomez a kapufára is fejelte a labdát, de a győzelmet így is megszerezték, amivel három pontra megközelítették a listavezető, pénteken döntetlent játszó Dortmundot. A Nürnberg maga elé engedte a Mainzot, és a Freiburg is utolérte pontszámban.

Bayer Leverkusen-Freiburg

A Leverkusen védelme kissé hanyagul kezdte a mérkőzést, már az elején elvesztettek hátul egy labdát, amiből ugyan még nem tudott vezetést szerezni a nemrég még a kiesőzónában tartózkodó Freiburg, de a 8. miutumban már eredményesek voltak a vendégek. Schmid elment a jobb szélen, középre adásánál Toprak ugyan sarokkal még kifelé tudta kotorni a labdát, de érkezett Schuster, aki könnyedén a teljesen üres kapuba bólintott. (0-1)

Julian Schuster örül a góljának a Bayer Leverkusen-Freiburg mérkőzésen a Bundesligában 2012-ben.

A Gyógyszergyáriaknak ugyan voltak helyzeteik a folytatásban, főleg Kießling távoli kísérletei voltak veszélyesek, de a második félidőben megint a vendégek voltak eredményesek. A 60. percben Caligiuri a bal oldalról húzott befelé a tizenhatos vonalán, majd a harmadik ember mellől, takarásból nagy gólt lőtt a bal felsőbe. (0-2)

A Leverkusen a vereségével egyelőre maradt a 6., de a Hannover megelőzheti, ha le tudja győzni a Mönchengladbachot vasárnap. Függetlenül ettől, nem lenne nagyon meglepő, ha a vezetőedzőtől, Robin Duttól a közeljövőben megválnának, miután hétközben az már kiderült, hogy ezt legkésőbb a szezon végén megteszik.

A Freiburg a győzelemmel csak a Kölnt tudta leszakítani a közvetlen ellenfelei közül, de épp azért, mert az 1. FC a szintén a kiesés elől menekülő Augsburg otthonában kapott ki, a Hamburg pedig legyőzte a Kaiserslauternt.

Werder Bremen-Mainz

Brémában mindkét csapat támadó szellemben kezdett, az első veszélyesebb lövést a mainzi Ivanschitz engedte el, centikkel tévesztette el a bal alsót. Nagyrészt a Werder irányította a játékot, de az első gólt a vendégek szerezték, méghozzá a kezdőként szerepet kapó Szalai Ádám! A magyar válogatott csatár a jobb oldalon kapta meg Ivanschitztól a labdát, a rátörő védő mellett szép visszacselt csinált, majd ballal Wiese feje fölött a hálóba bombázott. (0-1)

A következő időszakban a Bremen megint fölénybe került, de az újabb nagy lehetőség megint a vendégeké volt, Ivanschitz  a 41. percben a keresztlécet találta el. Sajnos Szalai Ádám ápolásra szorult, majd még a szünet előtt le kellett őt cserélni, a német kommentátorok szerint térdsérülés miatt.

A helyére érkező Choupo Moting a második játékrész elején növelni tudta a Mainz előnyét, egy előre ívelt labdánál lebirkózta Hartherzet, majd a hálóba lőtt. (0-2)

Később újra eredményes volt, egy neki szánt labdánál a kapuból kifutó Wiese és a vele szemben érkező Marin egymást ütötték el, így a játékszer a csatáré lett, ő kihozta azt a zűrös helyzetből, és az üres kapuba lőtt. (0-3)

Sima győzelmet aratott tehát a Mainz, amely így megelőzte a Nürnberget és jobb gólkülönbségének köszönhetően a vasárnap játszó Hoffenheimet is, így a 10. a Werder egyelőre maradt 7., de a később a vasárnap pályára lépő Hannover megelőzheti.

Stieber Zoltán ezúttal kimaradt a Mainz keretéből.

Kaiserslautern-Hamburg

Az előző héten osztályozós helyre sodródott Hamburg komolyan vette az utolsó helyezett elleni meccs elejét. Nem a labdabirtoklásra épített ugyan a vendégcsapat, de így is veszélyesebbnek tűntek a támadásai. Petric és Berg is többször helyzetbe került, végül Marcell Jansen szerezte meg a vezetést a 28. percben. Egy jobb oldali beadás után előbb Ilicevic lőtt a tizenegyespont környékéről, ezt még blokkolták a védők - lehet, hogy kézzel -, a kipattanót azonban Jansen megszelidítette, és a jobbra mozgó kapus mellett okosan lőtt a bal alsóba. (0-1)

Jansennek a folytatásban is voltak helyzetei, de azok kimaradtak, a szünet után pedig fölénybe került a 'Lautern. Igaz, a legnagyobb helyzet így is a hamburgi Ilicevicé volt, aki a keresztlécre lőtt a 63. percben. Összességében azonban a hazaiak irányítottak, egyes időszakokban kifejezetten nagy nyomás alatt tartották a vendégek kapuját. A hajrában egy tisztának tűnő tizenegyest nem kaptak meg, és nem is sikerült nekik az egyenlítés.

A Hamburg a győzelemmel ellépett a 16. helyről, de csak a Kölnt tudta megelőzni, mivel az Augsburg, a Freiburg és a Mainz is nyert. A Kaiserslautern továbbra is utolsó.

Augsburg-Köln

A 14. és a 15. párharcát utóbbi, az Augsburg kezdte jobban, rögtön az első negyedórában keményen megdolgoztatták Rensing kapust, aki a 19. percben kapitulált. Egy formás hazai támadás végén a dél-koreai Ja-Cseol Koo a tizenhatos előterében kapta meg a labdát, és nagyon pontosan lőtt a jobb alsóba. (1-0)

A Köln az első félidő hajrájában tudott válaszolni, amikor Podolski a földre került Sankoh mellett a tizenhatoson belül, a játékvezető tizenegyest ítélt, azt pedig a válogatott játékos magabiztosan belőtte. (1-1)

Gyorsan jött azonban a válasz, a középkezdés után Baier lépett volna ki, Geromel becsúszása után a ő is elesett, az ezúttal is megadott büntetőt pedig Rafael lőtte be. (2-1)

A második félidő is inkább az Augsburgról szólt, újabb gólt azonban egyik csapat sem szerzett, így az alsóházi rangadót a hazaiak nyerték. Ezzel meg is előzték aktuális ellenfelüket, amely a Hamburg győzelme miatt ráadásul visszacsúszott az osztályozót jelentő 16. helyre.

Bundesliga
28. forduló
Augsburg-Köln 2-1 (2-1)
gólszerzők: Koo (19.), Rafael (45. - büntetőből), illetve Podolski (42. - büntetőből)
Bayer Leverkusen-Freiburg 0-2 (0-1)
gólszerzők: Schuster (8.), Caligiuri (60.)
Kaiserslautern-Hamburg 0-1 (0-1)
gólszerző: Jansen (28.)
Nürnberg-Bayern München 0-1 (0-0)
gólszerző: Robben (69.)
Werder Bremen-Mainz 0-3 (0-1)
gólszerzők: Szalai (19.), Choupo Moting (48., 74.)