Forma-1

Két tesztpilótával támad a Pirelli

  • Kele János

Jaime Alguersuari a Pirelli tesztversenyzőjeként emelne saját ázsióján, de Lucas di Grassit is segíti az olasz gumigyártó.

Alguersuari itt még Toro Rossos pilótaként - forrás: AFPIgazi nyugdíjas állást biztosít a Formula-1 kizárólagos gumiszállítója a Cirkusz kötelékéből kiszakadó versenyzőknek: korábban Nick Heidfeld, Pedro de la Rosa és Romain Grosjean is az abroncsgyártó tesztpilótájaként találta meg számítását F1-ből való (ideiglenes) kiűzetése után, most pedig újabb, az előző évadban még versenyző üléseket koptató nebulók ültek be a Pirelli iskolapadjába - a már korábban bejelentett Lucas di Grassi mellé Jaime Alguersuari csatlakozott néhány napja.

A 22 éves spanyolt decemberben tette lapátra a két szuper-újonccal beerősítő Toro Rosso, nem meglepő, hogy néhány hét alatt már nem sikerült neki ülést találnia 2012-re, így aztán kénytelen-kelletlen a BBC-nél csapott fel szakkommentátornak. Ehhez jött most a pirellis megkeresés, amit az F1 történetének legifjabb pilótája bolond lett volna elutasítani.

Az olasz gumigyártó azonban Alguersuari mellett a brazil Di Grassit is megtartja, mondván „több szem többet lát, két ilyen nagyszerű, és tapasztalt versenyzővel a fedélzeten még jobb munkát végezhetünk majd”.

A Pirelli hivatalos közleményében azt is bejelentette, mind a két versenyző fogja vezetni a cég tesztelésre használt autóját (egy 2010-es Renault R30-ast), előreláthatólag ugyanis négy gyakorló hétvégét is a szezon közbe iktat majd a gyár: Jerezben, Monzában, Spában, és Barcelonában lesz lehetősége a Di Grassi-Alguersuari kettősnek arra, hogy tapasztalataival segítse az olasz gumióriást. Ezen kívül a jerezi GP2-es abroncstesztelésen is számítanak szolgálataikra a Pirellinél.

A két fiatal pilótának tehát kulcsszerepe lesz a 2013-as abroncsok kialakításában, első kézből, az ő tapasztalataik alapján fejlesztik majd a Pirellinél a gumikat, ez pedig közvetett módon azt is indikálja, hogy mindenki másnál jobban fogják ismerni a következő évadban használatos „papucsokat”. Alguersuari és Di Grassi is kapós lehet tehát a következő pilótapiacon, elsősorban a kisebb együttesek számára, de az sem kizárt, hogy valamelyikük már évad közben beugorhat egy gyengébben szereplő társa helyére, mint ahogyan az korábban Nick Heidfeld esetében is történt.

Az olasz gumióriás korábban egy 2008-es fejlesztésű Toyotát használt abroncsai tesztelésére, de mivel azóta jelentősen változtak a szabályok, a leszorítőerő mértéke és eloszlása is átalakult, a tank mérete is eltérő, kénytelenek voltak változtatni, és a Renault csapata sietett segítségükre.

Paul Hembery, a Pirelli motorsport főnöke szerint azért is nagyon fontos lépés Alguersuari szerződtetése, mert ezzel a cég jelzi, nem pusztán saját önös érdekei alapján szerződtet pilótákat, hanem szem előtt tartja a fiatal tehetségek útjának egyengetését is. „Nagyon fontos, hogy olyan versenyzőket alkalmazzunk a tesztelésekkor, akiknek aktuális tapasztalatai vannak az F1-ről, és jó rálátással bírnak a legtöbb versenyzési mechanizmusra. Ezzel egyidőben ráadásul mi is segítséget nyújthatunk a fiatal versenyzőknek, azoknak, akik valamiért nem kaptak állandó szerződést a Cirkuszban, de mindenképp bizonyítani akarják, hogy ott a helyük a legjobbak között. Ők nem esnek ki a körforgásból, aktívak maradnak, mi pedig fiatal, energikus versenyzők naprakész információit szerezzük meg. Mindenki jól jár.”

„Ráadásul nem csak az F1-es gépünkkel, de a GP2-es autónkkal is körözhetnek majd, és a szimulátort sem dugdossuk előlük. Nem, ez nem egy nyugdíjas állás, ha valaki komolyan akarja venni, akkor sokat nyerhet vele. Fogalmazhatnák úgy is, hogy amennyit beleteszel, annyit veszel ki belőle a végén” – folytatta Hembery.

Annyi biztos, hogy Alguersuari tényleg nagyon motivált, a fiatal katalán ugyanis decemberben szemmel láthatóan nagyon maga alá került a Toro Rossotól való menesztése után, nem is csoda, hogy nem akar beletörődni abba, hogy 22 évesen érjen véget életének F1-es fejezete. Ebből a szempontból kiváló döntés a Pirellihez való szerződés, biztosítja ugyanis a továbblépés lehetőségét – azt a lehetőséget, amelyről a volt csapattárs, Buemi önként lemondott azzal, hogy az őt közvetve kirúgó és leíró Red Bull harmadik számú pilótájává avanzsált.