Magyar foci

Brazil stílust hoz a Postás

  • Kele János

Helyrerakná a magyar utánpótlásban keletkezett anomáliákat a Postás labdarúgó-szakosztálya: a jelszó brazil és futsal.

Régóta halljuk a mantrát, miszerint a magyar labdarúgás legnagyobb rákfenéje az utánpótlás, kevés a gyerek, kevés a pénz, kevés a pálya, sok gyakorlatilag csak futásból van, az is mindössze arra jó, hogy kiölje a sok tehetséges ifjoncból a játék utáni vágyat. Próbáltuk már a holland mintát, futtattuk és fekvőtámaszoztattuk gyerekeinket német módra, rendeztünk mezei-futóversenyeket futballista-diákolimpikonoknak, csak egyet nem kíséreltünk meg: visszahozni azt az egyszer már világsikert aratott magyar „tradíciót” amely az ötvenes-hatvanas években alapjaiban határozta meg a világ futballjának fejlődését, s amely, gyökereit tekintve bizony közelebb áll a klasszikus brazil játékszervezéshez, mint a manapság Európában divatos, „megtolom-felnézek-megtolom-felívelem” hozzáálláshoz.

Az egész persze csak azért érdekes, mert a gombamód szaporodó, ráadásul egyre több és több állami pénzt elszívó akadémiák közül egyik sem vesz tudomást a „tradíció” alapvetéseiről, ha szépen akarunk fogalmazni, akkor mondhatjuk, hogy eklektikus képzési modellt valósítanak meg, de az igazság mégiscsak az, hogy kapkodnak, és nem sok fogalmuk van arról, honnan és melyik téglával is kezdjék az építkezést. Ebbe a közegbe hoz új lendületet és új felfogást az újjáalakult Postás utánpótlás-szakosztálya, a korábban Baróti Lajost is edzőjeként foglalkoztató együttesnél ugyanis a honi szakma talán legfelkészültebb elméleti szakemberének, Ferenczi Attilának a vezetésével elhatározták: első hazai együttesként brazil stílusú képzési szisztémát vezetnek be.

Ahogyan az ötletgazda fogalmaz: „Brazília, a játékosok és a csapat mozgása megjeleníti a brazil eszmét. Játékuk a brazil kultúra zászlóvivője, mely esztétikai élményt nyújt a megfigyelőnek. Minden brazil játékos küldetést teljesít. A brazil futballfilozófia felsőbbrendűségét hirdeti.
És mit ad Isten!? Az 50-es években még mi voltunk „Európa braziljai”.

„Pontosan ezen, követendő brazil vonal miatt szerveztük meg a labdarúgó szakosztályt Zuglóban a Postás SE egyesületénél. Itt mintaként indítjuk gyerekeknek a brazil típusú képzést. Gyakorlatban szeretnénk demonstrálni, hogyan kell felépíteni egy „intelligens sportszervezetet”, és bebizonyítani, hogy van más út is.”

A terv már csak azért is rendkívül érdekes, mert Brazíliában a képzés alapja a futsal, az a sportág, melyet a honi futball-edzők hajlamosak minden fórumon lekicsinylő, magas lóról tett nyilatkozatokkal minősíteni. Miközben a futsal (a maga szerény támogatottságával is) nagyságrendekkel eredményesebb nemzetközi viszonylatban, mint a nagytestvér. Nem mellesleg pedig – a nálam hozzáértőbbek szerint is – a magyar futsal-edzők olyan mélységeiben értik és érzik a nagypályás játék alapjait is, ami fordított előjellel teljesen elképzelhetetlen.

"A brazil játékszervezési elv a 'Döntő helyen, döntő pillanatban, döntő fölény létrehozása' mottó keretein belül ölt testet" – folytatja Ferenczi.

Ennek eszköze az alakzatépítő-bontó játékszervezés. Itt a játékos a labdához pozicionálja magát. Ez utóbbit tanítják Spanyolországban és Portugáliában is. Ennek a képzésnek az alapja a futsal, ahol nincsenek posztok. A brazil ugyanis szerepkörökön keresztül oktatja a futballt. Felfogásukban három típusú játékos van. Egy akinél a labda van, ő az egyes támadó. Egy aki kapja, ő a kettes támadó, egy aki attól kapja, ő a hármas támadó. És innen a szerepek ismétlődnek, hiszen támadás során mindig lesz valakinél a labda, lesz aki kapja, és lesz aki attól kapja. Egyszerű játék, modellezhető, mégis improvizatív, magyaros, technikás, látványos. A múlt öröksége, a jelen sikere, és a jövő záloga.”

Az első három foglalkozás a szervezők tájékoztatója alapján ingyenes, így a szülő nem zsákbamacskát kap, meggyőződhet arról, hogy a gyermeke élvezi-e az edzést, megfelelő-e a képzési rendszer.

A foglalkozások április másodikán indulnak Zuglóban, minden további információ megtalálható a http://postasbrazilfoci.hu/ honlapon.

Mi, mint a taktika szerelmesei, csak ajánlani tudjuk. Új, előremutató, szakmai, minőségi. Olyan jelzők ezek, melyek az utóbbi harminc évben teljesen elszakadtak a futballtól.

A Postásnál most újra összeillesztenék a hiányzó mozaikdarabkákat.