Angol foci

Tovább combosodhat a Man. City - féltucat sztár mehet és jöhet

  • VP

Nagy játékosmozgás lehet a nyáron az európai klubfutball legújabb csúcsragadozójánál, a Manchester City-nél. Angol sajtóhírek szerint több világsztár is távozhat a szezon végén Manchesterből, de talán mondani sem kell, hogy érkeznek helyettük újak is.

A boldog klubtulajdonos, Manszúr bin Zayed Al Nahyan sejk személyesen

A katari tulajdonban lévő, így a világ egyik (?) leggazdagabb klubjának számító Manchester City az idei szezonban már megmutatta magát a kontinens legrangosabbnak ítélt kupasorozatában, és ugyan a BL-ből és az Európa Ligából is idejekorán búcsúzni kényszerült, a Premier League-ben még versenyben van az aranyéremért. Roberto Mancini alakulata a városi rivális Manchester Uniteddel karöltve kiemelkedik az egyik legszínvonalasabb bajnokságból, így mára egyértelműen tagjává vált a szűk értelemben vett elitnek.

Hogy meg lesz-e a klub történetének harmadik angol bajnoki címe, azt egyelőre képtelenség megjósolni, az viszont biztosra vehető, hogy jövőre ismét csak a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhetnek az angolok. Manszúr bin Fájed Ál Nahján sejk tulajdonos nagy rajongója a sorozatnak, és Roman Abramovicshoz hasonlóan egyik legnagyobb álma, hogy csapata - amelybe 2008-as szerepvállalása óta több száz millió eurót invesztált - a közeljövőben a magasba emelhesse a trófeát.

Ennek érdekében a közel-keleti tulajdonos a nyáron újabb vérfrissítést eszközölhet kedvenc játékszerén, ami persze újabb százmilliós kiadást is jelenthet egyben.

Manszúr sejk elsőszámú célpontja továbbra is a portugál Cristiano Ronaldo. A Real Madrid ászát megszerezni aligha lesz könnyű, de javít az elmúlt évek esélyein, hogy a City most már  nagycsapattá vált, így CR7 továbbra is a legmagasabb szinten képviselheti munkaadóját.

Akinek ennyi pénze van, nyilván akad némi esze is, így a lehetetlennek tűnő projekt mellett több sztárjátékos szerepel a manchesteri tulajdonos kívánságlistáján, akik megszerzésére jóval nagyobb esély mutatkozik.

Cavani kéne Mancininek, de lehet, hogy Abramovics már megelőzte

A goal.com szakírója szerint a nyári vadászat elsőszámú célpontja a Napoli uruguayi zsenije, Edinson Cavani lesz, akiért 40 millió eurót adnának a dél-olaszoknak, valamint 160 ezer fontos heti fizetést a játékosnak. Roberto Mancini menedzser különösen szorgalmazza a nápolyiak 25 éves gólkirályjelöltjének megszerzését, de dugába dőlhet az üzlet, miután meg nem nevezett források szerint Cavani képviselői már egyezkednek a Chelsea-vel.

Bár Mancini favoritja a dél-amerikai lenne, a holland Robin van Persie érkezésének is alighanem újjongva örülne. A Premier League idei gólkirálya - előlegezzük meg neki ezt a címet - a nyáron elhagyhatja az Arsenalt, és mivel tökéletesen felvette a szigetországi futball ritmusát, nem lenne meglepő, ha országot nem, csak klubot cserélne.

Dörzsölheti a tenyerét Sergio Agüero és Carlos Tévez is, hiszen könnyen elképzelhető, hogy a nyáron újabb argentin honfitársakkal bővülhet a játékoskeret. A kiszemeltek között szerepel ugyanis Ezequiel Lavezzi, Gonzalo Higuaín és Ángel Di María is. A Napoli apró termetű szervezőjét 2015-ig köti szerződés a csapatához, de a hírek szerint nem szivesen töltené ki a kontraktust, mivel barátnőjét tavaly novemberben kirabolták a városban. Lavezziért 25 millió fontot kéne "perkálni" a Citynek, ami nem tűnik teljesíthetetlen összegnek részükről. 

A Higuaín-Di María duó megszerzésének alapja lehet a két játékos viszonya jelenlegi klubjával és vezetőedzőjével. Higuaín hiába játszik kirobbanó formában, Mourinho többnyire Benzemát favorizálja, Di María pedig hiába követel magának több fizetést, egyelőre nem hallgattatik meg szegény "pára" kívánsága. Nyilván az a tény, hogy José Mourinho a két játékos trénere, megnehezíti a vevőjelöltek dolgát, hiszen a portugál szakvezetőre nem jellemző, hogy megválna kiváló képességű labdarúgóitól, még ha nem is szán nekik kulcsszerepet. Mivel a luzitán tréner Jorge Valdanót már kitúrta a sportigazgatói székből, az efajta tranzakciók lebonyolításhoz az ő belegyezése is szükséges. Nyilván más lesz a helyzet, ha maga Mourinho is elhagyja a Madridot.

Tévez a nyáron végleg elköszönhet az Ethiadium stadion közönségétől

Ahogy azt korábban megírtuk, az Atlético Madrid kolumbiai csatára, Radamel Falcao is nagy népszerűségnek örvend Manchester kékebb felében, bár Cavani és van Persie mögött harmadik számú opció a befejező csatár posztjára.

A támadók mellett a középpálya felfrissítése is napirenden van a klubszékházban, az Atheltic Bilbaóban szereplő Javi Martinez mellett, a Lille belga sztárja, Eden Hazard is égszínkékbe öltözhet a következő szezonban.

A közel-keleti tulajdonosi kör a rengeteg kiadást tőle kissé szokatlan módon ezúttal ésszerűen fedezné, vagyis jónéhány túlfizetett csillagától megválna, az így felszabadult pénzeket pedig az új klasszisokra költené. A klubhoz közeli források szerint nyáron hat futballistának köszönhetik meg a munkát, ami heti 800.000 fontos (!) pluszt jelent a klubnak - a közel 300 millió forintos tétel több magyar NB I-es klubnak az éves költségvetését fedezné. A hírek szerint Carlos Tévez (198 ezer font/hét), Edin Dzeko (130.000), Nigel de Jong (85.000), Emmanuel Adebayor (170.000), Wayne Bridge és Roque Santa Cruz (mindkettő 90.000) nézhet magának új együttest néhány hónap múlva, az értékesítésükből kapott összeg megközelítőleg 60 millió euró lehet.

A Manchester City jelenlegi kerete a mértékadó transfermarkt.de portál szerint 467 millió eurót ér, amivel a Barcelona (581 m) és a Real Madrid (542 m) mögött a világ harmadik legdrágább csapatának számít, de ki tudja, néhány hónap múlva akár előrébb is léphet a képzelebeli dobogón...