NHL

Ismét leverte az Islanders Malkinékat - videó

  • Molnár Dávid

Az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) 167. játéknapján a Philadelphia a Torontót páholta el, míg a Washington fontos két pontra tett szert Bostonban. A legnagyobb meglepetést azonban a New York Islanders szolgáltatta, a Szigetlakók három napon belül másodszor is legyőzték a Pittsburghöt.

Elcsúsztak a jégen a Pingvinek

A Pittsburgh Penguins játékosai talán nem is érthetik, hogy az Islanders miért végez idén is olyan hátul a tabellán. De valószínűleg ezt nem is bánják Jevgenyij Malkinék, tekintetbe véve az elmúlt két Islanders elleni találkozó végkimenetelét.

A Pingvinek a keddi, otthoni vereséget követően Long Islanden akartak javítani mérlegükön, és felzárkózni a keleti és csoportelsőséget élvező New York Rangersre, azonban az Islanders ezúttal sem feküdt le az elmúlt hetek legjobb formájában hokizó keleti együttesének. Az sem jött rosszul a hazaiaknak, hogy Alvaro Montoya és Josh Bailey is remek napot fogtak ki.

Josh Bailey

A hazaiak kapusa 29 kapuralövésből 26-ot hárított, ami nem feltétlenül megsüvegelendő teljesítmény, de mindenesetre ezen az estén elég volt, hiszen a támadó harmadban Josh Bailey-vel nem tudtak mit kezdeni a Pittsburgh védői. Konstans veszélyt jelentett a pittsburghi kapura, emberelőnyben, emberhátrányban és azonos létszám mellett egyaránt, és végül öt ponttal zárta az estét két gól – az egyik emberhátrányban született – valamint három assziszt formájában.

Az Islanders csapatmutatója így feljavult 50%-osra és felléptek a tizenkettedik helyre a tizenöt csapatos keleti főcsoportban, azonban ennél nagyobb célokat már hiábavaló kitűzniük, hiszen egy pont választja el őket attól, hogy matematikailag is kiessenek a playoffért folytatott küzdelmekből. A Pittsburgh, miután elszórakozta ezt a hét elején még biztosnak tűnő négy pontot, nagyot rontott abbéli esélyein, hogy befogják a New York Rangerst a főcsoport élén. Öt mérkőzésük maradt hátra és öt pontot kellene ledolgozniuk a magára találó Parkőrökkel szemben.

Nem adják fel

A Washington egy kiábrándító Buffalo elleni vereséget követően utazott Bostonba, hogy gyorsan korrigálja a botlást, mielőtt annak súlyosabb következményeivel foglalkozhattak volna. A feladat nem tűnt egyszerűnek, elvégre a Boston a biztos playoffba jutást is kiharcolhatta volna, ha hozza hazai pályán a két pontot Alexander Ovecskinék ellen.

A fővárosiak azonban klasszikus, véráldozatot sem nélkülöző mérkőzésen kerekedtek felül a tavalyi bajnokon, és ezzel beérték a keleti nyolcadik Buffalót, négy találkozóval az alapszakasz vége előtt. Bár Tomas Vokoun kezdte meg a háló őrzését a Capitals kapujában, az első harmad végén láthatóan sérülés miatt elhagyta a pályát, így a folytatásban Michal Neuvirthnek kellett felvennie a mérkőzés ritmusát.

Sokáig úgy tűnt, hogy csapattársuk elvesztése inkább inspirálóvá vált a vendégek számára, mintsem negatív tényezővé, hiszen egészen a találkozó végéig őrizték a 2-0-s előnyüket. A Boston azonban megmutatta az utolsó három percben, hogy nem lehet őket leírni egészen a rendes játékidő lefújásáig, és gyorsan kiegyenlítettek.

Egy pont választotta el tehát a Bostont attól, hogy a rájátszásba kerüljön, és reális esélye maradjon a címvédésre. Azonban ez az egy pont végül a Washingtonhoz került, miután Brooks Laich a szétlövés negyedik körében mattolta Tim Thomast, eldöntve ezzel a rávezetéses párbajt. A Bostonnak szombaton újabb esély adatik, hogy kivívja magának a rájátszást, igaz, ha a Buffalo Sabres pénteken elbukik a Pittsburgh ellen, azzal a Boston automatikusan bejut a playoffba.

A Washington lendületének nagy lökést adhat ez az idegenbeli győzelem, főleg azt figyelembe véve, hogy a hátralévő négy mérkőzésen már csak egy alkalommal játszanak playoff helyezettel: az utolsó játéknapon a New York Rangersszel ütköznek meg Ovecskinék, ami könnyen lehet, hogy azt is eldönti, hogy a rájátszás első körét a két csapat egymás ellen kezdje meg.

A játéknap további mérkőzései

Látványosan hajt a minél jobb draftcédulára a Toronto Maple Leafs. A Juharlevelesek hazai pályán szenvedtek el megalázó vereséget, a Philadelphia Flyers játékosai hét gólt rámoltak be vendéglátójuk portásainak.

A New Jersey-t is már csak egy pont választja el attól, hogy egy év kihagyás után visszatérjen a posztszezonba. Az Ördögök a Tampa Bayt gyűrték le egy igen változatos meccsen, melynek végére beállították a csapat egy meccsen lőtt legtöbb gól rekordját a szezonban hat találattal.

A Florida továbbra is csak küszködik, miközben próbál véget vetni a tíz szezon óta tartó playoff-távollétének. A Panthers a rendes játékidő utolsó percét még előnnyel kezdte meg, azonban nem bírta ki a Wild nyomását, és nemcsak az egyenlítő gólt, hanem a hosszabbításban a mindent eldöntő találatot is átengedték a hazaiaknak.

Nyugati rangadót nyert szétlövésekkel a Chicago a ligaelső St. Louis ellen. A Blues portáját ezúttal Jaroslav Halak védte, aki 37 védést mutatott be a mérkőzés során, de a szétlövésekben már ő sem tudta a második pontot megmenteni a csapatának.

A csendes-óceáni csoport hullámvasútjának újabb állomásán a Phoenix lenullázta a San Jose Sharkst hazai pályán, amivel a két csapat helyet cserélt egymással a tabellán: a Prérifarkasok immáron hetedikek, míg a Sharks visszacsúszott a kilencedik, és már rájátszást nem érő helyre.

NHL
167. játéknap
New York Islanders - Pittsburgh Penguins 5-3
Toronto Maple Leafs - Philadelphia Flyers 1-7
New Jersey Devils - Tampa Bay Lightning 6-4
Boston Bruins - Washington Capitals 2-3 szétlövésekkel
Minnesota Wild - Florida Panthers 3-2 h.u.
Chicago Blackhawks - St. Louis Blues 4-3
Phoenix Coyotes - San Jose Sharks 2-0
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
St. Louis-x 78 106
Vancouver-y 77 103
Dallas 77 89
Detroit-x 77 97
Nashville-x 77 96
Chicago 78 95
Phoenix 78 89
Los Angeles 77 88
San Jose 78 88
Colorado 79 86
Calgary 78 85
Anaheim 77 77
Minnesota 76 72
Edmonton 77 71
Columbus 77 57
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.

 

NHL
Keleti főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
New York Rangers - x 77 105
Boston 77 94
Florida 77 90
Pittsburgh - x 77 100
Philadelphia - x 77 98
New Jersey 78 94
Ottawa 77 88
Buffalo 77 86
Washington 78 86
Winnipeg 77 78
Tampa Bay 77 77
Carolina 77 77
New York Islanders 77 77
Toronto 78 75
Montreal 77 72
Az x-szel jelölt csapatok biztos rájátszás-résztvevők, míg az y-nal jelöltek csoportbajnokok. A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják.