NHL

Egyre halványabb denveri és albertai remények - videó

  • Molnár Dávid

Kulcsfontosságú nyugati rangadókkal folytatódtak az észak-amerikai profi jégkorongbajnokság (NHL) küzdelmei a 167. játéknapon. A Los Angeles és a Dallas nyerni tudott a nyugati konvojból, míg meglepetésre kikapott a San Jose Anaheimben, a Calgary és a Colorado vereségével pedig a Nashville helye is biztossá vált a rájátszásban.

Pislákoló Lángok

Nagyon rezeg a léc a Calgary Flames alatt, hiszen újabb vereséget szenvedtek el Brent Sutter fiai, ám ami tetézi a két pont elhullajtását az az a tény, hogy pont a Los Angeles Kings ellen vesztettek, akik közvetlen riválisok a nyugati rájátszásért folytatott harcban. Ami a meccs további pikantériáját adta, hogy a Kingst az a Darryl Sutter vezeti, aki történetesen Brent fivére, és aki 2009 nyarán még a Calgary menedzsereként leigazolta Brentet a Flames vezetőedzői posztjára. A testvérpárharc legnagyobb fejezetét tehát Darryl nyerte.

Brent Sutter

Pedig a Királyok sem érkeztek jó formában Albertába, az utóbbi két mérkőzésüket elveszítették, de a hazaiak nem tudtak jelentős ellenállást kifejteni ellenük. Jonathan Quick, a vendégek hálóőre úgy ért el shutoutot, hogy igazán meg sem kellett izzadnia – mindösszesen tizenkilenc lövést engedtek a kapujára a védők, azokat pedig magabiztosan hárította. A Kings góljait Willie Mitchell, a csapatkapitány Dustin Brown és Justin Williams szállították.

Ez volt Quick kilencedik shutoutja a szezon során, mellyel új franchise rekordot állított fel a fiatal kapus, valamint a Kingsnek ez volt a tizedik mérkőzés az alapszakaszban, amikor az ellenfelek nem tudták megszólaltatni a góldudát ellenük, amivel beállították a csapat 2000-2001-es rekordját. Ami még ennél is fontosabb, hogy a megszerzett két ponttal visszaugrottak a nyugati hetedik helyre. A Calgary hátránya eközben három pontossá duzzadt a nyolcadik helyezettel szemben, pedig eggyel több mérkőzést játszottak mint az azonos pontszámmal álló San Jose és Los Angeles.

Vancouveri söprés az alapszakaszban

Ha a Colorado idén is lemarad a rájátszásról, joggal okolhatja majd a csoportellenfelét, a Vancouver Canuckst érte. A két csapat hatodszor csapott össze szerdán, és a végeredmény az előző öt találkozót végkifejletét idézte, azaz Canucks győzelmet.

Pedig csupán egyetlen gólra lett volna szüksége a vendégeknek, hogy legalább egy fontos pontot elhozzanak Brit Columbia kedvenc hokicsapatának otthonából, azonban a cserekapusként jegyzett Cory Schneider ihletett formája kifogott a denveri csatárokon. Schneider mind a 43 lövést megfogta, amivel próbálkoztak a Colorado játékosai, és végül 11-1-1-re javította a mérlegét karácsony óta. Ez volt egyben a cserekapus harmadik shutoutja is egyben, úgyhogy az érdem mindenképp őt illeti, és valószínűleg tolongani fognak érte a Vancouver kapujában a megbízható portásra vágyó csapatok.

A Colorado tehát mind a hat találkozóját elvesztette a Canucks ellen, és maradt a tizedik helyen nyugaton. Hátrányuk mindösszesen két pont, viszont már csak három mérkőzésük van hátra – ha a következőt elvesztik, és a San Jose, valamint a Los Angeles is megnyeri a sajátjukat, akkor hivatalosan is kiesnek a rájátszásért folytatott küzdelemből.

A Colorado és a Calgary vereségének a közvetlen riválisok mellett a Nashville Predators tagjai örülhettek leginkább, mivel ezzel biztossá vált helyük a rájátszásban.

A játéknap további mérkőzései

A Rangers is hasonló dominanciával hagyta maga mögött a Jets elleni mérkőzéseket, mint a Vancouver a Colorado elleni derbiket. A Parkőrök negyedszer is kibabráltak Kanada legújabb csapatával, és egyben megerősítették első helyüket a főcsoportban.

A sorozatban 21. rájátszás kiharcolásától elkényelmesedő Detroit Red Wings meglepetésre kikapott a Columbus Blue Jackets otthonában. Allen York vésztartalékként kezdte meg a mérkőzést a hazaiak kapujában, és 29 védéssel járult hozzá a keddi csúfos vereség megtorlásához.

Michael Ryder két gólja és egy gólpassza elég volt a Dallas Starsnak, hogy begyűjtse a két pontot Edmontonban, ezzel pedig vissza is kerültek a Csillagok a csendes-óceáni csoport élére.

A Dallas egyik legnagyobb üldözője, a San Jose Sharks ellenben kikapott az Anaheim vendégeként, a Cápák a Kacsák ifjú és veterán csatáraival nem tudtak mit kezdeni. A Sharks veresége csak még izgalmasabbá tette az amúgy is szoros nyugati véghajrát.

NHL
167. játéknap
Winnipeg Jets - New York Rangers 2-4
Columbus Blue Jackets - Detroit Red Wings 4-2
Edmonton Oilers - Dallas Stars 1-3
Calgary Flames - Los Angeles Kings 0-3
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 1-0
Anaheim Ducks - San Jose Sharks 3-1
NHL
Nyugati főcsoport
Csapat Meccsszám Pontszám
St. Louis-x 77 105
Vancouver-y 77 103
Dallas 77 89
Detroit-x 77 97
Nashville-x 77 96
Chicago 77 93
Los Angeles 77 88
San Jose 77 88
Phoenix 77 87
Colorado 79 86
Calgary 78 85
Anaheim 77 77
Minnesota 76 72
Edmonton 77 71
Columbus 77 57
A főcsoport első három helyezettjét a csoportelsők adják. Az x-szel jelölt csapatok már benn vannak a rájátszásban, az y-nal jelölt csapat(ok) megnyerték csoportjukat.