Létesítmény

Befejezik a 16 éve félkész budai csarnokot, ötletpályázat az új nemzeti stadionra

  • MTI

Várhatóan 2014-re készül el a budai Tüskecsarnok, az új nemzeti stadion megvalósítására pedig ötletpályázatot ír ki a kormány.

Vígh László, a kiemelt sportlétesítmény-fejlesztésekkel, sportberuházásokkal összefüggő kormányzati feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos a 16 éve félkész állapotban lévő Tüskecsarnok mellett tartott csütörtöki - területbejárással egybekötött - sajtótájékoztatóján kijelentette: a tervezett négyezer fős csarnok és a hat kiegészítő munkacsarnok nagyrészt az egyetemi sportot szolgálja majd, s az építkezés 5,9 milliárd forintos beruházással fejeződik be.

A dél-budai Tüskecsarnok

"A munkacsarnokok többek között bemelegítő, felkészülést szolgáló teremként használhatók majd" - mondta a kormánybiztos. "Olyan létesítményt szeretnénk, amely az egyetemi sport mellett nemzetközi és a kerülethez kapcsolódó rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A felújításra, napra késszé tételre vonatkozó közbeszerzési eljárás az év második felében fejeződhet be, a kivitelezőt érintő közbeszerzési eljárást október-november környékén írjuk ki. A csarnokot a tervek szerint 2014 közepén adjuk át, és a jégkorongtól a labdajátékokon át a küzdősportokig sok sportágra alkalmas lesz."

Giró-Szász András kormányszóvivő közölte: a kormány számára fontos a sportos életmód és az egészségre nevelés, és szerdai döntésével egy 16 éve fennálló problémát oldott meg, eltüntetve egy "sebet" a XI. kerületből.

A Tüskecsarnok beruházása 1993-ban indult, eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de nem készült el.

Az új nemzeti stadion kapcsán az MTI érdeklődésére Vígh László kifejtette, hogy a szerdai kormánydöntés értelmében a közbeszerzési törvény alapján választják majd ki a kivitelezőt.

"Az építészkamarákkal történt egyeztetés után a következő lépés a beruházás előkészítése, ötletpályázatot írunk ki, majd kiválasztjuk a kivitelezőt."

Orbán Viktor miniszterelnök múlt kedden jelentette be, hogy a kormány előtt lévő tervek szerint nem bontják le a Puskás Ferenc Stadiont, amely a jövőben atlétikai stadionként funkcionálna tovább, s az új nemzeti futballstadion, melyet hatvanötezer néző befogadására terveznek, a jelenlegi Puskás Stadion és a Papp László Sportaréna közötti területen épülne fel. A kormányfő elmondása szerint a Puskás Stadion környékén nemcsak az új aréna kapna helyet, hanem további sportlétesítmények is, épülne egy vizes központ, lesz kerékpáros pálya és vívócsarnok is, azaz amolyan "kis olimpiai központ" létesülne.