NB I

A Vasas cáfolta, hogy köztartozása lenne

A Vasas-HÍD FC honlapján megjelentetett közleményben cáfolta azt a sajtóhírt, hogy köztartozása lenne az adóhivatal felé. A Nemzeti Sport csütörtöki számában írt arról, hogy megbüntette a futballklubot az adóhatóság (NAV), mert nem fizette be két játékos - Simek Péter, Farkas Balázs - szerződésben szereplő járulékát.

"A Vasas-Híd FC menedzsmentje megdöbbenéssel olvasta azt a legújabb sajtóhírt, miszerint az adóhivatal “megbüntette” a klubot Farkas Balázs és Simek Péter labdarúgók járulékainak be nem fizetése miatt.

Ez az információ több okból sem állja meg a helyét, ezért klubunk fontolóra veszi, hogy jogi lépéseket tesz az információt kiadó médiával szemben.

1. Klubunknak nincs köztartozása. Egyébként sem tartozhatnánk kifejezetten a nevezett labdarúgók közterheivel – a köztartozás az összes bérfizetés mögött megjelenő tétel, nem pedig személyre szabott.

2. A NAV nem bíróság – tehát nem “büntet”. Bírságot szab ki, abban az esetben, ha mulasztás vagy hibás bevallás történik, illetve késedelmi pótlékot határoz meg, ha a bevallás megtörtént ugyan, de a befizetés nem. Ennek tükrében – túl azon, hogy a cikk nem valós információkon alapszik – a megfogalmazás pontatlan és félrevezető.

3. A fenti hír alapjául szolgáló NAV határozatot a Vasas Futball Club Kft. nem kapott. Márpedig az érintett gazdasági társaság az első és az egyetlen, akit erről a NAV értesíthet. Harmadik félnek információt nem adhat ki, hiszen azzal veszélyeztetné az adójogi biztonságot, illetve súlyosan sértené az adókapcsolatok titkosságának törvényi előírásait.

Azt gondoljuk, hogy a “hír szent, a vélemény szabad”. Hír pedig csak az lehet, ami egyrészt szakmailag megalapozott, másrészt a hír tartalma szerint megfelelően dokumentált, alátámasztott.

Hallomásokra alapozott, rosszindulatú pletykák viszont egy dologra alkalmasak: a jó hírnévhez való jogát sérteni annak, akiről azt terjesztik.

A jó hírnévhez való jog viszont a törvény védelme alatt áll" - olvasható a közleményben.