Európa Liga

A Bilbao átgázolt a Schalkén, a Hannovernek maradt esélye az Atlético ellen

Az Athletic Bilbao hátrányról fordítva 4-2-re nyert a Schalke 04 otthonában a labdarúgó Európa Liga negyeddöntőjének szerdai, első összecsapásán, így szinte továbbjutónak érezheti magát. A másik spanyol-német párharcban is a dél-európai csapat győzött, az Atlético 2-1-re verte a vendég Hannovert.

Atlético Madrid-Hannover

Az Atlético az első félidőben gyakorlatilag macska-egér harcot játszott a vendégekkel, a Hannover nyomozta a labdát és próbált védekezni, de a 9. percben máris előnyben voltak a Matracosok: Gabi balról ívelt a kapu elé egy szabadrúgást, Stindl beragadt Falcao mellett, a kolumbiai az ötösről a hálóba csúsztatott (1-0). A 22. percben újabb hasonló hazai kombináció után Suárez fejelt kevéssel fölé, majd Falcaóról maradtak le ismét a védők, de fölé bólintott. Az Atlético végül addig forgatta a Hannover játékosait, hogy azok gólt szereztek, gyakorlatilag az első épkézláb akcióból: Stindl jobbról laposan középre adott, az érkező Diouf 6 méterről, középről a kapuba passzolt (1-1). Az egyenlítő találat sokként hatott a spanyolokra, a szünetig nem is tértek magukhoz, a németek viszont életre keltek.

A második játékrészben az Atlético jóval harmatosabban futballozott, míg a németek védekezése feljavult. A hazaiaknak azért így is volt helyzetük, Gabi jobbról a hosszú alsó mellé lőtt, Falcao centikkel maradt le az ötösnél a labdáról. A 62. percben a Hannover is eljutott Thibaut Courtois kapujáig, Diouf közeli löketénél nagyot védett a belga portás. A 79. percben Falcao ollózásánál Eggimann kezezett, de a bíró nem ítélt büntetőt. Már-már kihúzta a Hannover az értékes idegenbeli góllal és döntetlennel, de a 89. percben Salvio két védő között a bal felsőbe csavarta a labdát (2-1).

Az első félidő után 2-3 góllal is vezethetett volna az Atlético, ehelyett a 2-1-es vereséggel a Hannover még reménykedhet az elődöntőben.

Schalke-Athletic Bilbao

A Veltins Arénában nyílt, sok helyzetet hozó mérkőzést vívtak a csapatok, az első félidőben gyors gólváltással. A 20. percben Susaeta 14 méteres lövésénél Hildebrand kiejtette kezéből a labdát, amelyre Llorente csapott le, és közelről a hálóba lőtt (0-1). A 160. európai kupamérkőzésén pályára lépő Raúl két percen belül egyenlített, Ucsida adott be jobbról, a spanyol a kapuba passzolt (1-1). A gólok után folytatódott a szinte percenként nagy helyzetekkel tűzdelt mérkőzés, a félidő utolsó percében Raúl próbált tizenegyest kicsikarni, eredménytelenül.

Hubb Stevens a második félidőre Mathias Schobert, a negyedik számú kapust küldte Timo Hildebrand helyére. A Schalke meggyőzőbbnek tűnt a második felvonás elején, Huntelaar gólját - jogosan - érvénytelenítette a bíró les miatt, Raúl azonban duplázott: Jurado beívelése után  Aurtenetxe rosszul szabadított fel, Raúl elé került a labda, aki távolról ráküldte, Amorebieta belelépett, de a kipattanót a csatár kapásból a bal sarokba vágta (2-1). A 2-2 azonban korántsem volt életbiztosítás a baszkok ellen, és a Bilbao egyenlített: szöglet után Llorente fejelt a hálóba (2-2). Sőt, a 81. percben Susaeta labdája kijött Schoberről, Oscar De Marcosnak pedig csak az üres kapuba kellett továbbítania (2-3). A 87. percben Huntelaar a kapufára bombázott, majd Raúl lövését könnyedén fogta Iraizoz. A hosszabbításban a Bilbao még belerúgott egyet a királykékekbe, kontrából Minuain lőtt a jobb felsőbe (2-4). Remek meccs után 4-2-re győzött Marcelo Bielsea együttese, a Schalkéra szinte lehetetlen küldetés vár a San Mamésben.

Európa Liga, negyeddöntő, első mérkőzések:
FC Schalke 04 (német)-Athletic Bilbao (spanyol) 2-4 (1-1)
gólszerző: Raúl (22., 59.), illetve Llorente (20., 73.), De Marcos (81.), Muniain (90+3.)
 
Atlético Madrid (spanyol)-Hannover 96 (német) 2-1 (1-1)
gólszerző: Falcao (9.), Salvio (89.), illetve Diouf (38.)
 
AZ Alkmaar (holland)-Valencia (spanyol) 2-1 (1-0)
gól: Holman (45+1.), Martens (79.), illetve Topal (51.)
 
Sporting Lisboa (portugál)-Metaliszt Harkiv (ukrán) 2-1 (0-0)
gól: Izmajlov (51.), Insua (64.), illetve Xavier (90., 11-esből)